-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 26 /16:46

Plungė nuo ryto ruošėsi Bronislovo Lubio laidotuvėms, į ceremoniją susirinko tūkstančiai, kapinės paskendo baltose gėlėse

Gimtasis Bronislovo Lubio miestas Plungė rūpestingai pasiruošė į paskutinę kelionę palydėti „Achemos grupės“ prezidentą Bronislovą Lubį.
Kapinės lūžta nuo gėlių
Kapinės lūžta nuo gėlių / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Jau nuo ankstyvo ryto buvo šluojamos miesto gatvės, tvarkomos kapinės, kurios dar net neprasidėjus laidotuvėms lūžo nuo gėlių.

Tiesa, su B.Lubiu prie jo kapo miestelėnai galėjo atsisveikinti ne iš karto. Plungiškiai prie verslininko ir signataro kapo galėjo prieiti tik pasibaigus laidotuvių ceremonijai. Laidotuvių metu pagarbą velioniui kapinėse atidavė tik aukšti valstybės pareigūnai, šeimos nariai ir artimi draugai.

Miesto valdžia iš anksto pasirūpino sklandžia laidotuvių eiga. Miestelėnai buvo informuoti, kad, norėdami dalyvauti ceremonijoje, privalo drausmingai rikiuotis į gyvąjį koridorių nuo žiedinės sankryžos kapinių link.

Laidotuvės vyko keturiomis kalbomis

Karstas su velionio palaikais iš Mokslų akademijos Vilniuje išneštas prieš vidurdienį. Laidotuvių procesija užsuko ir į Jonavą, kur prabėgo didžioji B.Lubio gyvenimo dalis. B.Lubys palaidotas 16 val. Plungės kapinėse, šeimos kapavietėje. Prie jo kapo giedojo Plungės M.Oginskio meno mokyklos choras. Prie kapo atsisveikinimo kalbą pasakė premjeras Andrius Kubilius.

Kadangi buvo svečių iš užsienio, laidotuvių ceremonija vyko keturiomis kalbomis.

Po laidotuvių, 17.30 val., už velionį Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje bus laikomos šv. mišios.

Gedulingi pietūs ruošiami M.Oginskio rūmuose. Nepriklausomybės akto signataro, buvusio premjero B.Lubio laidotuves organizuoja valstybė, bet laidotuvių išlaidas nutarė prisiimti velionio šeima.

B.Lubį mirtis ištiko dėl išeminės širdies ligos – tokią pirminę mirties priežastį nustatė Teismo medicinos instituto ekspertai. Ekspertai konstatavo, kad mirusiojo kūne nėra nei vidinių, nei išorinių sužalojimų. 73-ejų verslininko kūnas buvo rastas sekmadienį ant dviračių tako prie ežero „Vijūnėlis“ Druskininkuose.

Laidotuvių eiga

Papildyta 14 val. Gatvės, vedančios į kapines, uždarytos, kapinėse renkasi daugybė žurnalistų. Akivaizdu, kad Plungėje tai neeilinis įvykis.

Pakeliui į Plungę laidotuvių kortežas, lydimas policijos motociklų, pasuko pro Jonavą, kurioje verslininkas nuveikė daugybę prasmingų darbų. Čia veikia ir garsioji „Achema“. Gamykla ir jos darbuotojai savo aukščiausią vadovą pagerbė sirenomis.

Papildyta 15.45 val. 15min.lt reporterė Aurelija Kripaitė pranešė, kad Plungės kapinėse – minios žmonių. Apsaugine juosta aplink šeimyninę kapavietę atitverta tik nedidelė teritorija, todėl žmonės būriuojasi ir kapinėse. Artimiesiems įrengta speciali VIP zona, sudarytos visos sąlygos su B.Lubiu atsisveikinti oriai, kad ramybės nedrumstų fotografai ir smalsuoliai.

Ceremoniją pasirengęs vesti buvęs Lietuvos radijo diktorius Juozas Šalkauskas. Jis per mikrofoną paprašė visų susirinkusiųjų iš anksto išsijungti mobiliuosius telefonus.

Kapinėse tvyro ypatinga atmosfera. Ją šiek tiek praskaidrina puikus saulėtas oras. Takas į kapavietę išklotas kilimais, ant pakylų sumontuotos Baltijos TV kameros, kurios transliuos atsisveikinimą su velioniu.

Kapinėse jau laukia pasirengęs Plungės Kultūros namų orkestras ir M.Oginskio meno mokyklos choras.

Į laidotuves atvyko Klaipėdos, Palangos, Plungės merai, čia gausu „Klasco“ ir „Achemos“ darbuotojų.

Papildyta 16.10 val. Ypač intensyvi diena ir Plungės gėlininkams. Jie paruošė visiems, lydintiems B.Lubį į paskutinę kelionę, jūrą baltų gėlių. Iš tiesų, daugelis plungiškių, stovinčių garbės koridoriuje, rankose laiko baltas rožes arba lelijas.

Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopa velionį pagerbė šūviais. Karstą, uždengtą Trispalve, per kapines nešė šios kuopos kariai.

Trumpą kalbą netrukus pasakys premjeras Andrius Kubilius.

Papildyta 16.16 val. Telšių vyskupas Jonas Boruta palaimino velionį paskutinei kelionei.

A.Kubilius savo kalba atsisveikino su „dideliu žmogumi ir asmenybe“. Bendravimas su B.Lubiu, pasak premjero, buvo labai rezultatyvus, nors verslas ir Vyriausybė sutardavo ne visuomet. B.Lubio mirtis, A.Kubiliaus nuomone, žymi reikšmingos epochos pabaigą.

„Kalvelė prie Druskininkų taip ir liko neįveikta“, – apgailestavo premjeras.

Papildyta 16.21 val. Signataras, Seimo pirmininkės pavaduotojas Česlovas Juršėnas pripažino, kad apie B.Lubį galima kalbėti be galo. Signataras pabrėžė aukštą B.Lubio intelektą ir plačias pažiūras, charizmatiško lyderio savybes, asmeninę šilumą ir nuoširdumą.

Velionio kolega, Pramonininkų konfederacijos gen. direktoriaus pavaduotojas Mykolas Aleliūnas sakė, kad B.Lubys iš tėvų paveldėjo puikius žmogiškus bruožus: profesionalumą, eleganciją, korektiškumą. Prisiminė prezidento A.Brazausko inauguraciją, kai B.Lubys pirmasis kreipėsi į valstybės vadovą „jūsų ekscelencija“. Daugelis, tąkart išgirdę tokį kreipinį, maloniai nustebo.

Papildyta 16.40 val. Besileidžiančios saulės spinduliuose garbės sargybos kuopos karys nuėmė Trispalvę nuo karsto ir atidavė ją premjerui. A.Kubilius valstybingumo simbolį perdavė B.Lubio našlei. Garbės sargybos kuopos kariai leidžiamą į kapą velionio kūną pagerbė salvėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius