Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 16

Plungės liberalas įtariamas „kavojęs“ ne tik velionius, bet ir šimtą tūkstančių eurų

Žemaitiškas žodis „kavoti“ turi dvi reikšmes – palaidoti arba paslėpti. Plungės rajono savivaldybės tarybos narys Petras Beinoras savo įmonėje „Beinoro gralis“, užsiimančioje laidotuvių verslu, atrodo, darė ir viena, ir kita. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) dėl įmonėje galimai mokėtų algų vokeliuose pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo. Įtariama, kad liberalas nuo valstybės per metus nuslėpė apie 100 tūkst. eurų pajamų.
Beinorius
Petras Beinoras / 15min nuotr.

Prieš kelias savaites Plungės laidotuvių monopolininko veikla sudomino Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Ši atliko patikrinimus liberalo pavarde pavadintoje įmonėje „Beinoro gralis“ ir aptiko pažeidimų. Per kratą paimta ne tik kompiuteriuose fiksuotų keistų buhalterinių įrašų, bet ir grynųjų. Įtariama, kad įmonė galėjo nuslėpti mažiausiai 100 tūkst. eurų per metus.

Dabar visi šie duomenys perduoti FNTT, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo. Už tokį nusikaltimą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Algos vokeliuose

Vienintelis „Beinoro gralio“ akcininkas yra liberalas, Plungės rajono savivaldybės tarybos narys P.Beinoras.

2016-aisiais įmonė oficialiai nurodė turinti 27 716 eurų nepaskirstyto pelno. Tačiau įtariama, kad neoficialiai ji uždirbo kur kas daugiau.

Buvę ir esami „Beinoro gralio“ darbuotojai neslepia, kad algas įmonė mokėdavo vokeliuose. Būtent jie apie neskaidrią politiko veiklą informavo VMI ir padėjo teisėsaugai.

Anonimiškai su 15min sutikęs pasikalbėti buvęs įmonės darbuotojas, duobkasys Pranas (vardas pakeistas pašnekovo prašymu – red. past.) tikino, kad „juodais“ įmonė su juo atsiskaitinėjo ne vienerius metus.

Jei mirčių nėra, tai pasirašydavau, kad gaunu algą, bet negaudavau nė cento, – pasakojo buvęs „Beinoro gralio“ darbuotojas.

„Penkis metus aš dirbau duobkasiu, eidavau į nešikus, jei nebūdavo kam, važiuodavau ir paimt nabašnikus. Ką paliepia, tą ir darai. Būdavau įformintas puse etato, bet pinigus gaudavom tik tada, jei būdavo mirčių. Ir tik grynais tą pačią dieną, kai atlieki darbą. Į sąskaitą niekas nieko nevesdavo. Jei mirčių nėra, tai pasirašydavau, kad gaunu algą, bet negaudavau nė cento. Kiekvieną mėnesį pasirašydavau, kad gaunu tą algą, bet gaudavau tik tą pačią dieną grynais“, – sakė Pranas.

Pasak jo, pinigus grynais mokėjo administracijos darbuotojai, visas sumas išmokėtas rašydavo į sąsiuvinį.

„Prieš Naujuosius metus iš „Sodros“ Petras gavo užklausą dėl duobkasių algų. Kažkas iš pažįstamų jam iškart patarė mus atleisti ir paimti dirbti su patentais, nes kitaip esą mokesčių inspekcija nepaleis. Jis taip ir padarė, mes išėjome savo noru ir tada dirbom su patentais kurį laiką“, – pasakojo Pranas.

Pasak pašnekovo, „Beinoro gralis“ primygtinai nepaprašytas klientams neduodavo jokių čekių. Esą net mokesčių inspekcijos darbuotojui, laidojusiam savo artimąjį, vietoj normalaus kvito sumokėjus už paslaugas tebuvo paduotas kompiuteriu atspausdintas juodas lapelis su kainomis.

„Vieną kartą kažkas paprašė sąskaitos faktūros, tai dvi savaites buvo sukamos galvos, kaip čia padaryti. Pavedimu mokėjimų nepriėmė, visi atsiskaitinėjo tik grynais“, – pasakojo Pranas.

Stasys (vardas taip pat pakeistas pašnekovo prašymu – red.past.) duobkasiu „Beinoro gralyje“ dirbo prieš trejus su puse metų. Oficialiai jis buvo įdarbintas ketvirčiu etato, tačiau pinigus visuomet gaudavo tik vokelyje.

„Padarai darbą – iškasi duobę – ir eini pasiimti grynų pinigų. Ar jis ten mokėjo kokius mokesčius, ar ne, aš nežinau, bet į sąskaitą niekada pinigų negavau. Tik grynais. Viena duobė – 100 litų, nesvarbu, ar vienas kasi, ar dviese“, – dėstė Stasys.

Kitas iki šiol „Beinoro gralyje“ budėtoju dirbantis vyras 15min patvirtino, kad faktai apie vokelius ir juodąją buhalteriją įmonėje nėra laužti iš piršto.

„Ne iš piršto laužtos tos bėdos, kurios ištiko. Čia niekam nebuvo paslaptis, visur tas pats buvo. Ir jūs suprantat, ir mes suprantam. Reikia tuos verslininkus priversti, parodyti, kad taip nedaroma, su darbuotojais taip nesielgiama. Jis sako: nenori – nedirbk, bet darbuotojai turi išmokti už save pastovėti. Dabar žmonės bijo ką nors pasakyti, nes jis politikas, tarybos narys, bet, jei norime sąžiningo darbo, reikia tokius dalykus pranešti. Tegu tokie „verslininkai“ paaiškina visai Lietuvai, kaip jie elgiasi su darbininkais. Gana tos smarvės. Jeigu pajudėjo, tai reik tą tyrimą pabaigti, kad žmonės nenusiviltų. Užkibo ir labai gerai“, – sakė „Beinoro gralio“ darbuotojas.

Visą šią informaciją turi ir tikrina FNTT.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai

Siutino gobšumas

Pasak Prano, „Beinoro gralis“ piktnaudžiavo monopoline padėtimi. Kadangi P.Beinoras Plungėje vienintelis vertėsi laidotuvių verslu, kainas jis, pasak buvusio darbuotojo, pūtė be saiko.

„Nuo ligoninės iki gedulo namų – kilometro atstumas, o iš žmonių ėmė 50 eurų už parvežimą. Iki kapų – 8 kilometrai, o paslauga nuvežimo kainuoja 100 eurų. Jis vienas yra: ką nori, tą daro“, – pasakojo Pranas.

Pasak jo, dviem duobkasiams už duobės iškasimą vokelyje buvo sumokami 35, vėliau 45 eurai, o iš kliento už šią paslaugą imta 160-170 eur.

„Jei kas nors bandydavo duobkasius susirasti pats, tai tada salės kaina iškart išaugdavo dar 100 eurų. Žmogus, kaip baudžiavos laikais, priverstas tarnauti šitam ponui, o jis kaip koks oligarchas, karalius elgėsi“, – piktinosi Pranas.

Pasak jo, atsiradus kitiems verslininkams, kurie nori atidaryti gedulo namus Plungėje, P.Beinoras mynė kelius pas Plungės merą ir bandė išprašyti, kad konkurentams nebūtų išduotas statybų leidimas.

Tačiau tai neišdegė. Leidimas buvo duotas ir, po septynerių metų monopolio, kitais metais plungiškiai jau galės laidojimo paslaugas rinktis iš dviejų įmonių.

„Beinoro gralis“
„Beinoro gralis“

P.Beinoras juodina FNTT

Vienintelis „Beinoro gralio“ akcininkas, įmonės direktorius, Liberalų sąjūdžio atstovas Plungės rajono savivaldybės taryboje P.Beinoras apie FNTT tyrimą apsimetė sužinojęs tik iš 15min.

Būtų, pavyzdžiui, labai įdomu nueiti prie FNTT į šiukšlines pasižiūrėti. Garantuoju 90 proc., kad ten būtų kontrabandinių cigarečių nuorūkų. Ir jūs norit pasakyti, kad jie čia yra gera organizacija? – gynėsi P.Beinoras.

Nors pripažino, kad įmonėje prieš kelias savaites buvo atliktos kratos, P.Beinoras viliasi, kad visi įtarimai nuplauks lyg nuo žąsies vanduo.

„Ką aš žinau, tikrina ir tiek. Jie neįvardino dėl ko. Kad dėl vokelių mokėjimo, tai nemanau. Jie neįvardino. Operatyvinis tyrimas ir tiek. Įtarti tai daug ką gali. Bet aš dar negavau nei įtarimų, nei buvau apklaustas“, – sakė P.Beinoras.

Jis neigia, kad įmonėje buvo rasta grynųjų pinigų. Pasak politiko, paimti tik dokumentai ir kompiuteriai.

„Čia mus tikrina visą laiką ir džiaugiasi, kad rado kažką. Darbas toks yra. Jei jie neįvykdys plano, juk patys kentės. Tai logiška. Ir visi mes irgi nesame šventieji, galime padaryti žmogiškų klaidų“, – aiškino jis.

P.Beinoro teigimu, FNTT taip pat nedirba šventieji.

„Mes pripratę prie sistemos Lietuvoje ir užsiauginę pakankamai storą odą. Žinom daug. Būtų, pavyzdžiui, labai įdomu nueiti prie FNTT į šiukšlines pasižiūrėti. Garantuoju 90 proc., kad ten būtų kontrabandinių cigarečių nuorūkų. Ir jūs norit pasakyti, kad jie čia yra gera organizacija? Aš pažįstu muitininkus, pažįstu prokurorus, kurie rūko ir visi pripažįsta. Man juokingai skamba, kai puodas purvinas juodina kitą“, – teigė P.Beinoras.

Pasak jo, buvusių ir esamų darbuotojų kalbos apie vokeliuose mokėtas algas yra tik šmeižtas.

„Mes vieną atleidome už vagystę, kitą – už girtuoklystes, tai jie gali šnekėti, ką nori. Aš visada stengiausi sąžiningai mokėti, už ką labai kentėdavau“, – sako P.Beinoras.

Jis tikina, kad kainos „Beinoro gralyje“ nėra išpūstos, esą laidotuvės kainuoja nuo 600 iki 1500 eur.

P.Beinoras sakė nė negalvojantis dėl pradėto tyrimo stabdyti savo narystės Liberalų sąjūdyje ar tuo labiau atsisakyti tarybos nario mandato.

„Kol kas tikrai nekyla jokių minčių“, – sakė Plungės rajono savivaldybės tarybos narys.

„Facebook“ nuotr./„Beinoro gralis“
„Facebook“ nuotr./„Beinoro gralis“

A.Klišonis žada domėtis

Liberalų sąjūdžio Plungės skyriaus vadovas, Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis apie FNTT pradėtą tyrimą dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos P.Beinoro įmonėje teigė išgirdęs tik iš 15min.

Gintauto Vaitkevičiaus nuotr./Audrius Klišonis
Gintauto Vaitkevičiaus nuotr./Audrius Klišonis

„Pasakėt absoliučią naujieną. Jokios informacijos neturiu tuo klausimu. Be jokios abejonės, labai nemalonus dalykas, bet kol kas jokios informacijos neturėjau. FNTT į mus nesikreipė dėl pagalbos ar informacijos pateikimo“, – teigė A.Klišonis.

Jis žadėjo apie tai pasikalbėti su P.Beinoru ir iš FNTT sulaukti pranešimo, kuo įtariamas P.Beinoras ar jo įmonė.

Pasak mero, anksčiau buvo visokių gandų, tačiau reikia ne jų, o faktų.

„Jeigu yra galimybė gauti vienokią ar kitokią medžiagą, tada darysim sprendimą. Įtarimai, kurie yra nėra nei malonūs, nei skanūs. Jei jie pasitvirtins, tai, kaip ir visose civilizuotose partijose, bus daromi veiksmai“, – sakė A.Klišonis.

Pasak jo, nauja įmonė, planuojanti nuo kitų metų Plungėje teikti laidotuvių paslaugas, jį buvo įspėjusi, kad P.Beinoras gali priešintis jų atėjimui.

Tačiau meras sako, kad P.Beinoras spaudimo nedarė ir leidimas kitai įmonei buvo išduotas.

„Aš ponui P.Beinorui sakiau, kad, kai yra konkurencinė aplinka, yra sveikiau. Dingsta monopolija, žmonės gali gauti geresnes kainas, geresnes paslaugas. Konkurencija yra pats geriausias būdas išgryninti viską“, – sakė Plungės rajono meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius