Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 11

Po 15min interviu – buvusio FNTT vadovo A.Mikulskio apklausa STT

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) išsiaiškinti, ar buvusio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo Antonio Mikulskio duotame interviu 15min nėra duomenų, dėl kurių teisėsaugai vertėtų pradėti ikiteisminį tyrimą. A.Mikulskis buvo apklaustas STT, ikiteisminis tyrimas nepradėtas. Postą palikęs A.Mikulskis užuominomis kalbėjo apie neįprastus prokurorų sprendimus tiriant greitųjų COVID-19 testų pirkimo bylą, užsiminė apie naujas aplinkybes, kurios gali paaiškėti šią bylą nagrinėjant teisme.
Antonis Mikulskis
Antonis Mikulskis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Penkerius metus FNTT vadovavęs A.Mikulskis interviu 15min davė paskutinę savo darbo dieną. Pokalbis paskelbtas po kelių dienų, kuomet FNTT direktoriaus pareigas jau buvo perėmęs buvęs Kriminalinės policijos biuro vadovas Rolandas Kiškis.

Generolas pažėrė užuominų

A.Mikulskis tąkart užsiminė, kad rezonansinėje greitųjų COVID-19 testų pirkimo byloje nagrinėjant ją teisme gali paaiškėti naujų aplinkybių, tačiau jų neįvardijo. Be to, jis atskleidė, kad Generalinei prokuratūrai kelis kartus šią bylą siūlė tirti kaip galimo nusikalstamo susivienijimo veikimą, tačiau tuometės prokuratūros vadovybės neįtikino.

Buvęs ilgametis kriminalistas tąkart taip pat pripažino, kad greitųjų testų bylos tyrimo metu pirmą kartą susidūrė su neįprastu sprendimu atšaukti teismo jau sankcionuotas kratas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Antonis Mikulskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Antonis Mikulskis

„Mano praktikoje nebuvo tokių atvejų. Bendrai kalbant. Bet čia ne man tas klausimas. Man nekorektiška atsakinėt į tuos klausimus. Ką aš galvoju – aš galvoju. Gal praeis kažkiek laiko, atsiras prisiminimai, memuarai ir pamąstymai bus“, – 15min užuominomis kalbėjo buvęs FNTT direktorius.

A.Mikulskis interviu aptarė ir daug kitų klausimų – apie tai, kaip sprendė galimų korupcinių ryšių pačioje FNTT problemas, apie naujo įstatymo, analitinės žvalgybos įteisinimo poreikį, apie sankcijų Rusijai taikymą, „chebrytes baltomis apykaklėmis“ energetikos srityje ir kt.

Taip pat užuominomis pažėrė kritikos prokuratūrai. Klausiamas, ar nėra sulaukęs Generalinės prokuratūros priekaištų dėl kai kurių tyrimų trukmės, tuometis FNTT vadovas atsikirto: „Nenoriu kalbėti apie konkrečius tyrimus, mes apie tai kalbame su Generaline prokuratūra. Bet čia atskira tema visiškai. Kai tyrime keičiasi 10 prokurorų, taip pat ir tyrėjų, kai 180 laipsnių reikia keisti tyrimo taktiką... Na tai...“.

„Mes turime iš tiesų tyrimą, kur n prokurorų, n tyrėjų pasikeitė. Reikia priimti sprendimą kažkokį. O ką mes apskritai pasieksime tokiame tyrime ir ar galima ką nors pasiekti?“ – pridūrė A.Mikulskis.

„Sukėlė nevienareikšmių klausimų“

Generalinė prokuratūra (GP) šią savaitę pateiktame atsakyme 15min teigė, jog rugsėjį paskelbtas interviu su A.Mikulskiu „sukėlė nevienareikšmių klausimų ir galimybę interpretacijoms“.

Todėl, anot GP atstovės Elenos Martinonienės, generalinė prokurorė N.Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai „atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą ir vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis priimti proceso sprendimą“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nida Grunskienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nida Grunskienė

STT pareigūnai apklausė buvusį FNTT vadovą A.Mikulskį kaip liudytoją.

Kokios konkrečiai aplinkybės sukėlė „nevienareikšmiškų klausimų“ ir buvo tikslinamos, E.Martinonienė neįvardino. Anot jos, pavedimas STT buvo duotas bendrai dėl viso interviu.

Pasak jos, atlikus faktinių aplinkybių patikslinimą rugsėjo 29 dieną buvo priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Konstatuota, kad minimame straipsnyje išdėstyta tik asmeninė A.Mikulskio nuomonė, subjektyvūs, galimai – deklaratyvaus turinio, teiginiai, kurie nėra pagrįsti kokiais nors konkrečiais A.Mikulskiui žinomais faktais apie korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas (kyšininkavimą, prekybą poveikiu, papirkimą, piktnaudžiavimą ir kt.), sietinais su minimos publikacijos turiniu“, – rašoma GP atsakyme.

STT pateikė analogiškus atsakymus, neįvardindami konkrečių aplinkybių, kurios buvo tikslinamos kviečiant į apklausą A.Mikulskį.

Su A.Mikulskiu 15min kol kas nepavyko susisiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius