Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 13

Po 2018-ųjų mokytojų streiko – įstaigų auditas: žadėjo skambius rezultatus, bet įvyko tik maži pokyčiai

Pastarosiomis dienomis visuomenės dėmesį prikaustė mokytojų streikas ir jų žygis pėsčiomis į Vilnių. Panašiai buvo ir 2018 m. lapkričio pabaigoje, kai streikuojantys mokytojai įsikūrė Švietimo ministerijoje, kur gyveno tris savaites. To streiko metu laikinasis ministras Rokas Masiulis inicijavo auditą ministerijai pavaldžiose įstaigose ir žadėjo, kad iš neefektyviai naudojamų įstaigų lėšų bus surasta papildomų išteklių pedagogų algoms didinti. Ar taip ir įvyko?
Žygiuojantys mokytojai
Žygiuojantys mokytojai / Skirmanto Lisausko /BNS nuotr.

Trečiadienio vakarą streikuojantys mokytojai iš Klaipėdos pėsčiomis pasiekė Vilnių. Per naktį pailsėję Grigiškėse jie ketvirtadienio vidurdienį patraukė į Vilniaus V.Kudirkos aikštę priešais Vyriausybę, kur nuo 16 val. vyko didysis mitingas. Po jo streikuojantys mokytojai Mokytojų namuose nusprendė stabdyti streiką iki lapkričio pabaigos, kai Seimas svarstys kitų metų biudžetą.

Visą informaciją apie mokytojų žygio paskutinę dieną rasite čia.

Gyveno ministerijoje

Tačiau šis streikas – ne pirmas Lietuvos mokyklose. Pastarąjį kartą 2018 metų lapkričio pabaigoje mokytojai buvo įsikūrę Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) patalpose, kur prabuvo tris savaites.

Ministerijos apsauga reikalavo patalpas palikti, tačiau mokytojai nepakluso, kai kurie iš jų lipo per langus. Čia lankėsi ir įvairių partijų politikai, tačiau streikuojantieji pasigedo tuometės švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės dėmesio.

Viskas baigėsi tuo, kad tuometis premjeras Saulius Skvernelis ministrę atleido (kartu su kultūros ministre Liana Ruokyte-Jonsson ir aplinkos ministru Kęstučiu Navicku). Vietoj jos laikinai pareigas eiti buvo paskirtas susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Auditavo 17 įstaigų

Jis ir inicijavo ŠMSM pavaldžių 17-os įstaigų 2016-2018 m. vykdytų viešųjų pirkimų auditą. Kaip teigta, ŠMSM pavaldžių įstaigų audito vienas iš tikslų buvo ieškoti vidinių lėšų rezervų švietimo sistemai. Jo metu tirti viešieji pirkimai, analizuotos galimos nepotizmo apraiškos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis susitiko su švietimo profesinių sąjungų, mokyklų vadovų atstovais
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis susitiko su švietimo profesinių sąjungų, mokyklų vadovų atstovais

ŠMSM ir 17-os jai pavaldžių įstaigų viešiesiems pirkimams 2016–2018 metais buvo skirta 125,3 mln. eurų.

Auditas, kurį atliko Susisiekimo ministerijos auditoriai, buvo baigtas 2019 m. balandžio pradžioje, kai švietimo ministru jau senokai dirbo Algirdas Monkevičius.

„Mokytojai buvo teisūs. Sulaukiu vis daugiau klausimų, ar padarytas žadėtas Švietimo sistemos pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų auditas. TAIP auditas baigtas – rezultatai perduoti ŠMSM prieš porą dienų“, – feisbuke tuomet rašė R.Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius