Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 26 /22:01

Po akcijos Baltarusijoje pliušinių meškiukų sulaukė ir VAE advokatai

Pliušinių meškiukų lietų žodžio laisvę varžančioje Baltarusijoje sukėlę švedai turi pasekėjų Lietuvoje. Antiatominio judėjimo aktyvistai tris meškiukus skyrė Visagino atominės elektrinės (VAE) rėmėjams, įskaitant Seimo narius Arvydą Anušauską ir Roką Žilinską.
Pliušinis meškiukas
Pliušinis meškiukas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Meškiukas R.Žilinskui turėjo būti įteiktas trečiadienį Seime surengtos diskusijos „Lietuva – Baltarusija: atominės energetikos kaimynystėje“ metu. Tačiau parlamentaras iškart po savo pranešimo paliko diskusiją, todėl jam skirtą meškiuką, papuoštą užrašu „Atominė energija? Ačiū, nereikia“, pažadėjo perduoti kolegos. A.Anušauskas diskusijoje neturėjo dalyvauti.

Likus mažiau nei mėnesiui iki referendumo dėl naujos branduolinės jėgainės, šią akciją inicijavo nevyriausybinė organizacija Gyva.lt.

Antiatominio judėjimo aktyvistai: „Tik vystydama atsinaujinančios energetikos sritis Lietuva iš energijos importuotojos gali tapti eksportuotoja ir gaminti švarią, saugią ir be paslėptų kaštų energiją.“

Prie jos prisidėjo Aplinkosaugos koalicija, nevyriausybinė organizacija „Atgaja“, Baltijos aplinkos forumas, visuomeninis judėjimas „Žmonės sprendžia“, Žaliosios politikos institutas, Nacionalinis energetikos forumas, Žaliųjų judėjimas, Žaliųjų sąjūdis, Krikščionių partija, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, iš viso – dvi dešimtys aplinkosauginių organizacijų, partijų, judėjimų ir žiniasklaidos priemonių.

Diskusijoje buvo laukiama prieš Astrave statomą jėgainę kovojančių Baltarusijos aktyvistų Mikalajaus Ulasevičiaus ir Tatjanos Novikovos. Tačiau M.Ulasevičius trečiadienį buvo sulaikytas Lavoriškių pasienio punkte, nors, 15min.lt žiniomis, turi Lietuvos vizą. Vyras yra įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą. Į mūsų šalį negalėjo patekti ir jo kolegė.

Bijo informacijos ribojimo

Vasarą švedams iš lėktuvo virš Baltarusijos išmetus kone tūkstantį pliušinių meškiukų, šis žaislas tapo demokratijos ir žmogaus teisių simboliu. Kaimyninėje šalyje žodžio laisvė varžoma tiesmukai, brutaliai ir pasitelkiant fizinę prievartą, teigiama akcijos iniciatorių pranešime spaudai, bet meškiukų esą reikia ne tik Baltarusijoje.

„Lietuvoje viešas diskursas dėl planuojamos VAE parodė, jog mūsų valstybinės institucijos moka slopinti žodžio laisvę ir tai daroma rafinuočiau nei kaimyninėje šalyje, – teigiama pranešime spaudai. – „Rusijos interesų gynėjų“ etikečių klijavimas, demagogiškas manipuliavimas patriotizmo emocija yra ne tik neetiška, bet ir griauna trapius demokratijos pamatus.“

Demokratijai esą prieštarauja Koncesijos sutarties su japonų koncernu „Hitachi“ 13.13 punktas, kuris apriboja visuomenės teisę gauti informaciją apie projektą. Žiniasklaidos ekspertai jį įvertino kaip Lietuvos teisės aktų pažeidimą.

„Atominė propaganda vykdoma už viešus pinigus, o kitokia nuomonė visokeriopai varžoma. (…) Oficialiai nuomonei nepritarančios nevyriausybinės organizacijos ir piliečiai viešai paskelbiami tarnaujantys kitų šalių interesams; viešai cituojami įstatymai, kurie numato baudžiamąją atsakomybę asmenims, taikos metu padedantiems kitoms valstybėms veikti prieš šalies ekonominę galią“, – pažymėjo akcijos iniciatoriai, todėl, anot jų, pas mus irgi reikia žodžio laisvę skelbiančių meškiukų.

Todėl antiatominio judėjimo atstovai skyrė pliušinius meškiukus VAE rėmėjams, kurie bene daugiausiai yra kalbėję apie išorinių jėgų įtaką: Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui A.Anušauskui, Atominės energetikos komisijos pirmininkui R.Žilinskui, žurnalistams Ridui Jasiulioniui ir Eduardui Eigirdui. Meškiuką diskusijoje gavo ir pastarasis. 

„Šia simboline dovana norime priminti, kad gyvename demokratiškoje valstybėje ir antiatominiai protestai vyksta visame pasaulyje. Taip pat – kad tik vystydama energijos taupymo ir atsinaujinančios energetikos sritis Lietuva iš energijos importuotojos gali tapti eksportuotoja ir gaminti švarią, saugią ir be paslėptų kaštų energiją“, – nurodė akcijos iniciatoriai.

Pranešime spaudai priminta, kad ES ir Lietuvos teisės aktai prioritetine laiko atsinaujinančių energijos šaltinių, ne atominės energetikos plėtrą.

Spalio 14 d. kartu su Seimo rinkimais vyks patariamasis referendumas, kuriame bus klausiama, ar rinkėjai pritaria naujos branduolinės jėgainės statybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius