Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 10

Po apklausos apie mergaitės likimą LNK žinių tarnybą boikotuoja politikos apžvalgininkai

LNK Žinių laidoje užduotas klausimas „Kam turi atitekti mergaitė: naujiesiems tėvams ar broliui“ ne tik sukėlė diskusijų audrą socialiniuose tinkluose, bet ir sudavė smūgį žinių tarnybos bei viso televizijos kanalo reputacijai.
49617489_10216513759469746_6912259643934769152_n
Apklausa LNK žiniose sukėlė diskusijų audrą.

Žinių tarnybos profesionalumu suabejoję politologai pareiškė, kad ateityje nebendradarbiaus su kanalu kaip politologai, komentuojantys svarbius Lietuvos ir pasaulio įvykius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas

„Aš nesu labai reikšmingas ar svarbus, bet retkarčiais tenka komentuoti įvairioms TV, radijo laidoms ir kitai žiniasklaidai. Retokai, bet pasitaikydavo ir LNK žinios. Bet nuo šiol nebendrausiu su LNK žinių tarnybos atstovais – jokių komentarų, no comments, kol tokios ir panašios apklausos bus eteryje. Kviečiu ir kitus ekspertus, visuomenės atstovus, galiausiai net politikus išreikšti savo poziciją. Naujienų laidos turi būti žinių pateikimas, o ne neatsakingų idiotų improvizacijos“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje poziciją išreiškė politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas. Savo įrašą jis pažymėjo grotažyme LNKnocomments.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis

Kolegos pavyzdžiu pasekė ir politologas Mažvydas Jastramskis. „Apskritai retai komentuoju TV žinioms. Nuo šiol tai darysiu dar rečiau, visiškai apeidamas LNK. Bent kol eteryje bus tokios „apklausos“. Įžeidimas ir etiškai žiniasklaidai, ir sociologijai“, – konstatavo M.Jastramskis.

Garsūs žurnalistai šokiruoti

„Nuostabu, kolegos iš LNK žinių. Trys žodžiai: nuo-sta-bu. Aš manau, kad Seimo narys Puidokas galėtų pasiūlyti pataisas, kad tokios apklausos turėtų teisinę galią ir nereikėtų teismų apkrauti. Ir Lina turi rimtu veidu šitą briedą skaityti :( P.S. Gerai, kad nebuvo tokio interaktyvo per sausio 13-ąją, būtume galėję balsuoti: „Kam turi atitekti parlamentas?“ Lietuvių nacionalistams – 1670. Tvarkos saugotojams desantininkams – 1673. Ir dar neaišku, kaip ten būtų buvę“, – svarstė žurnalistas Andrius Tapinas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Tapinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Tapinas

„Aš nesu tokia gera, kad užjausčiau žmones, neva turinčius tai daryti neva žiniose. Nė nesiruošiu, jei atvirai, nes neribojama mano fantazija nenuskraidina iki lauko, kuriame laisvi žurnalistai neturėtų pasirinkimo šito nedaryti“, – taip situaciją įvertino žurnalistė Rita Miliūtė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Miliūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Miliūtė

LNK žinias tą dieną skaitė Lina Kairytė.

Nerijaus Palucko nuotr./Lina Kairytė
Nerijaus Palucko nuotr./Lina Kairytė

Ketvirtadienio vidurdienį jos asmeninėje socialinio tinklo paskyroje – tyla. Nė žodžio apie kilusį skandalą ir paskyroje „LNK žinios“. Užtat pasidalyta vaizdeliu, kaip Las Vegase pristatytas robotas, gebantis kurti meno kūrinius ant sienos.

15min LNK televizijos atstovams uždavė klausimus ir sulaukė labai lakoniško atsakymo.

LNK žinių tarnybos vadovė Ligita Krisiūnaitė paaiškino: „Dažnai LNK žiniose skelbiama apklausa, kurioje klausiama visuomenės nuomonės pačiais įvairiausiais ir aktualiausiais klausimais. Ir šį kartą pakvietėme žiūrovus išsakyti savo nuomonę, o sprendimą turi priimti atitinkamos kompetentingos institucijos“.

D.Radzevičius: iš klaidų nesimokome

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius neslėpė nusivylimo.

„Tai – ne balsavimo televizijos žinių laidoje, o įstatymų ir jų vykdymo klausimas. Jei norime sužinoti visuomenės nuomonę, puikiai žinome, kaip daromos apklausos, kokios jų metodikos. Visuomenės apklausos daromos profesionaliai, antraip tai nėra reprezentatyvu“, – įsitikinęs D.Radzevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Radzevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Radzevičius

Jis pažymėjo, kad žurnalistų etikos klausimus nagrinėja savireguliacija, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba.

Tikėčiausi, kad turėtume būti pasimokę iš klaidų, įgiję patirties ir profesionalumo.

„Kai kalbama apie jautrius, privatų gyvenimą ir ypač vaikų teises liečiančius klausimus ir temas, tiek žurnalistų etikos normos, tiek įstatymai iš mūsų reikalauja ypatingo profesionalumo ir jautrumo. Lietuvoje turime skaudžios sunkios patirties šiuolaikinėje žurnalistikoje su vadinamąja Garliavos istorija.

Mūsų profesinei gildijai kilo daug profesinių iššūkių, kuriuos ne visi išlaikė. Dar daugiau – buvo padaryta skaudžių klaidų. Kolegos vėliau patys prisipažino, kad ne viską teisingai darė, klydo, keitė nuomones ir visko buvo. Todėl tikėčiausi, kad turėtume būti pasimokę iš klaidų, įgiję patirties ir profesionalumo“, – kalbėjo D.Radzevičius.

Jis priminė, kad žurnalistų etikos kodeksas sako, kad skubėjimas ir neapgalvojimas yra pateisinamas tik tais atvejais, kai gyvybiškai svarbu kuo operatyviau informuoti visuomenę. Tada galbūt nėra pakankamai laiko tikrinti informacijos ir įvertinti visų aplinkybių.

„Tačiau šiuo atveju vyksta teisinis ir gyvenimiškas procesas, kuriame žurnalistai profesionalumo standartus turėtų kelti labai aukštai. Tai, be abejonės, svarbi tema, aktualija. Tačiau tai nėra gyvybiškai svarbi tema, dėl ko reikėtų skubėti ir aukoti profesionalumą dėl noro sureaguoti. Norisi, kad žurnalistai dirbtų taip, kad galėtų ranką prie širdies pridėję pasakyti: padariau viską, kad būtų kuo profesionaliau“, – sakė D.Radzevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gražina Ramanauskaitė-Tiumenevienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gražina Ramanauskaitė-Tiumenevienė

Inspektorė: „Lazda perlenkta“

Iki ketvirtadienio vidurdienio skundų dėl LNK žiniose pateiktos apklausos Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba nebuvo sulaukusi.

Tačiau žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė sutinka – lazda perlenkta: „Tokiais jautriais klausimais teismų išvakarėse, manau, apklausų nereikėtų rengti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius