-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 23

Ž.Pavilionis: L.Volkovas svarsto imtis teisinių priemonių dėl juo apsimetusio asmens

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis penktadienį pranešė, kad su Rusijoje kalinamo opozicionieriaus Aleksejaus Navalno atstovu Leonidu Volkovu tariasi imtis teisinių priemonių reaguojant į apsimetėlio juo provokacijas. Šalia to, Baltijos šalių parlamentarai išplatino bendrą poziciją, jog apsimetėlis siekė diskredituoti supriešinti demokratines valstybes ir sumenkinti paramą Rusijos opozicijai.
Leonidas Volkovas
Leonidas Volkovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad A.Navalno štabo vadovu, Lietuvoje gyvenančiu L.Volkovu įtikinamai apsimetęs asmuo pastaruoju metu vykdė informacines provokacijas prieš Baltijos šalių, Ukrainos politikus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Lietuvoje šis asmuo susisiekė su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Žygimantu Pavilioniu, prašydamas patarpininkauti organizuojant nuotolinį susitikimą su JAV Kongreso nariais.

Latvijoje ir Estijoje šis žmogus, galbūt naudodamas „deepfake“ technologiją, leidžiančią vaizdo pokalbyje ar įraše imituoti kito asmens veidą, dalyvavo susitikime su šių šalių Užsienio reikalų komitetų nariais.

Įtariama, kad tas pats asmuo bandė susisiekti su aukšto rango Jungtinės Karalystės, Kanados politikais, Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, tarptautinėmis organizacijomis.

Bandysime reaguoti ne tik politiniu lygiu. Su tikruoju Volkovu aptarėme galimybę imtis teisinių procedūrų.

Ž.Pavilionis penktadienį 15min pavadino šiuos apsišaukėliškus veiksmus „aukšto pilotažo elgesiu, dar niekada netaikytu Baltijos šalių politikų atžvilgiu“.

„Bandysime reaguoti ne tik politiniu lygiu. Su tikruoju Volkovu aptarėme galimybę imtis teisinių procedūrų. Asmens tapatybė yra pavogta ir naudojama Kremliaus provokacijoms vykdyti“, – portalui teigė Seimo narys.

Jis siūlo Lietuvai įvertinti, ar šalies teismų sistema pasiruošusi reaguoti į tokius „XXI amžiaus nusikaltimus, kai asmenys naudojasi kitų žmonių veidais, mirksi akimis ir bando nukreipti mus nuo tikrųjų iššūkių“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Be to, Baltijos šalių Užsienio reikalų komitetų pirmininkai penktadienį paskelbė bendrą pareiškimą, jog apsišaukėlio atakomis „siekta išplatinti neteisingą informaciją, diskredituoti Rusijos opoziciją ir sumenkinti Baltijos šalių jai reiškiamą palaikymą, taip pat paskatinti nesutarimus tarp demokratinių valstybių ir visuomenių“.

Ž.Pavilionio, Rihardo Kolso ir Marko Mihkelseno pasirašytame dokumente pabrėžiama, kad technologinė pažanga atveria daug durų, jungė visuomenes per pandemiją ir pagerino gyvenimą milijonams žmonių, tačiau ji taip pat reiškia, jog su užsienio ir kriminalinių kibernetinių veikėjų išpuoliais susijusios grėsmės tampa vis labiau aktualios.

„Šie tiksliniai išpuoliai prieš Kremliaus kritikus, jo geopolitinius priešininkus ir Rusijos demokratinės opozicijos šalininkus turėjo išjuokti Kremliaus kritikus, tačiau jie mus tik paskatino ir sustiprino pasiryžimą visokeriopai remti Rusijos demokratinę opoziciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonidas Volkovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonidas Volkovas

Smurtinis pagrindinių piliečių žmogaus teisių engimas, politiniai teismai, opozicijos lyderių persekiojimas ir valstybės remiami išpuoliai yra rimti dalykai, kuriuos ir toliau tokiais laikysime“, – tvirtinama pareiškime.

Ž.Pavilionis penktadienį surengė bendrą nuotolinį tikrojo L.Volkovo susitikimą su Baltijos šalių komitetų atstovais.

Parlamentaras teigė, kad penktadienio rytą sužinojo, jog dar viena panaši apsišaukėlio „operacija“ buvo planuojama Vokietijoje – asmuo ketino pasikalbėti su Bundestago Užsienio reikalų komiteto pirmininku.

„Mes jį įspėjome ir to pokalbio nebebus, o jis mums nuoširdžiai padėkojo“, – sakė Ž.Pavilionis.

Pats L.Volkovas teigia esąs nustebęs tokio didžiulio išpuolio masto ir tvirtino manantis, kad šias provokacijas vykdė žinomi interneto provokatoriai „Leksusas ir Vovanas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius