-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 13

Po atlaikytos interpeliacijos – kalbos apie koalicijos plėtimą

Valdantieji ketvirtadienį vieningai atrėmė opozicijos inicijuotą interpeliaciją susisiekimo ministrui ir Liberalų sąjūdžio vedliui Eligijui Masiuliui, tačiau koalicijos lyderiai vienu balsu šneka, jog gretas reikia plėsti.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Pasak A.Kubiliaus, galimų naujų koalicijos partnerių yra ne vienas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Balsuodama dėl E.Masiulio valdančioji koalicija buvo itin vieninga. Nutarimui, kad ministro atsakymai į interpeliacijos tekste išdėstytus klausimus tenkina Seimą, pritarė visi 45 konservatoriai-krikdemai, 11 Liberalų sąjūdžio narių, 7 „prisikėlėliai“ ir 6 liberalcentristai. Taip pat valdančiuosius parėmė 4 Mišrios Seimo narių grupės atstovai: 2 valstiečiai liaudininkai Rima Baškienė ir Antanas Baura, socialliberalas Valerijus Simulikas ir Valdemaras Valkiūnas. 

Prieš projektą vieningai balsavo 17 „tvarkiečių“, dauguma „darbiečių“ ir socialdemokratų. Dauguma Krikščionių partijos frakcijos narių susilaikė.

„Teigiamai vertinu rezultatus ir manau, kad rezultatai atspindėjo tai, ką mes bandėme pasakyti: interpeliacija buvo organizuojama remiantis ne kokiais nors dalykiniais kaltinimais, bet tai bandymas išjudinti dabartinę valdančiąją koaliciją. Balsavimas, mano galva, tik patvirtino, kad valdančioji koalicija vis dar egzistuoja“, – sėkmingai pasibaigus balsavimui kalbėjo E.Masiulis.

Lėmė šitą balsavimą ne pozicijos tvirtumas, o opozicijos išskydimas.„Lėmė šitą balsavimą ne pozicijos tvirtumas, o opozicijos išskydimas. Gandai apie šitos koalicijos mirtį ir egzistuojančią rimtą alternatyvą nepasitvirtino“,  – konstatavo Liberalų ir centro sąjungos lyderis Gintautas Babravičius.  Tiesa, jis sakė, kad partija ir frakcija ilgai svarstė ir dvejojo, kaip elgtis.  Po pasitarimo su premjeru Andriumi Kubiliumi ir E.Masiuliu nutarta nepalaikyti interpeliacijos, nebalsavo vienintelis liberalcentristų atstovas Seime Žilvinas Šilgalis.

„Buvo dvi svarstyklių lėkštės: vienoje – mūsų, kaip liberalios pakraipos partijų, asmeniniai santykiai, tos nuoskaudos, kurias patyrėme dėl įvairių veiksmų, kitoje – valstybės interesai, koalicijos interesai, stabilumo valstybėje interesai. Šitie dalykai lėmė“,  – sakė G.Babravičius. Esą apsisprendimą lėmė ne emocijos, o „bendra politine logika“.

„Pralaimėjo ne opozicija, bet valstybė pralaimėjo“, – po interpeliacijos konstatavo opozicijos lyderis „darbietis“ Vytautas Gapšys. 

„Šiuo metu buvo parodyta, kad pozicija kai kada gali susitarti. Lietuvai reikia demonstruoti, kad ir pozicija, ir opozicija stiprios“,  – sakė didžiausios Seimo opozicijos frakcijos socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

Konkrečių partnerių neįvardija

Valdantieji ir dabartinėmis pajėgomis apgynė ministrą nuo interpeliacijos, tačiau koalicijos lyderiai vieningai kalba apie būtinybę plėsti koaliciją.

„Šiandien įvykę procesai dar nieko nereiškia, artimiausiu metu galime sulaukti naujų bandymų klibinti valdančiąją koaliciją, naujų interpeliacijų, todėl labai aktualus išlieka koalicijos plėtros klausimas. Manau, po šitos interpeliacijos visos valdančiojoje daugumoje esančios frakcijos labai aiškiai susitaria, jog koalicijos išplėtimas yra neišvengiamas, tai yra tik laiko klausimas,  – kalbėjo E.Masiulis. Tačiau apie konkrečius partnerius kalbėti ketvirtadienį jis atsisakė.

„Turi ateiti naujas santykių etapas, reikia stiprinti ir plėsti šitą koaliciją, tokių prielaidų yra“,  – sakė ir G.Babravičius.

„Po šitų opozicijos ir jos lyderių tam tikro fiasko aš manau, kad atsiranda visos galimybės stiprinti koaliciją“,  – apibendrino premjeras A.Kubilius. Esą ir naujojo kultūros ministro, kuris pakeistų Remigijų Vilkaitį, skyrimas bus svarstomas platesniu kontekstu.

Tačiau premjeras konkrečiai neįvardijo galimų partnerių. Esą kalbamasi su visomis frakcijomis, „kurios nori prisidėti prie nomenklatūrinio voratinklio likučių ardymo“. Tokių, anot A.Kubiliaus, „yra ir ne viena“.

Viena ryškiausių opozicijos figūrų A.Butkevičius neigė, kad kažkuri iš opozicinių frakcijų sutiktų prisidėti prie valdančiųjų. „Aš manau, kad šiuo metu nė viena opozicinė frakcija negalėtų prisišlieti, nes jau per daug, liaudiškai kalbant, purvo išlieta vieni kitų atžvilgiu, tad eiti ir vienas kitam į akis žiūrėti, kartu pietauti prieš ministrų pasitarimus ir gerti arbatą, manau, būtų labai sudėtinga. O dar reikia įvertinti ir tai, kad artėja savivaldybių rinkimai“, – svarstė socialdemokratų vadovas.

Tarp realiausių kandidatų, galinčių prisidėti prie valdančiųjų, viešojoje erdvėje minimi „darbiečiai“ ir Krikščionių partija.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius