Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 08

Po 15min tyrimo Aplinkos apsaugos departamentas purto teršėjus: paskaičiuota 4,6 mln. eurų žala

Aplinkos apsaugos departamento direktorius Giedrius Kadziauskas, reaguodamas į 15min tyrimą apie nelegalius atliekų vežėjus, teigia, kad privaloma taikyti nulinę toleranciją tokiai veiklai, rašoma 15min atsiųstame Aplinkos apsaugos departamento komentare.
Asociatyvi iliustracija: aplinkosaugininkai – už skaidrius, atvirus santykius
Asociatyvi iliustracija: aplinkosaugininkai – už skaidrius, atvirus santykius / AAD iliustracija

„Aplinkos teršimas atliekomis ir nelegalūs sąvartynai išlieka didžiule problema. Turime sustiprinti kontrolės priemones, taisyti klaidas, neleisti tokiems pažeidimams kartotis ir pasitelkti visuomenę. Neabejingumas tam, kas vyksta mūsų aplinkoje, pilietiškumas ir taikomos kontroliuojančių institucijų griežčiausios atsakomybės priemonės teršiantiems aplinką – keičia esamą situaciją iš esmės“, – sako direktorius.

Pasirodžius žiniasklaidoje informacijai apie Juodžių k., Marijampolio sen., Vilniaus r., aplinkos teršimą atliekomis ir eksploatuojamą nelegalų karjerą, Departamentas taikys visas griežčiausias sankcijų priemones ir kitus sisteminius sprendimus, kurie užkirstų kelią teršėjams ateityje daryti panašius nusikaltimus aplinkai. Šį atvejį tiria naujai suformuota Departamento padalinio inspektorių komanda, kuri atlieka visus reikiamus aplinkosauginius darbus, rašoma pranešime.

VIDEO: Šiukšlių pogrindis: greitai, pigiai, nelegaliai

Aplinkos apsaugos departamentas taip pat nurodo, kad pasikeitus tyrimą koordinuojantiems pareigūnams buvo atlikti nauji sklypų matavimai pasitelkiant dronus. Sklypų savininkams buvo išsiųsti privalomieji nurodymai, kuriais jie įpareigoti susitvarkyti nelegaliai išverstas atliekas. Šiuo metu už žemės paviršiaus teršimą atliekomis trims sklypams paskaičiuota aplinkai padaryta žala siekia beveik 4,6 mln. eurų, kurią turės atlyginti teršėjai.

Dėl vieno sklypo, esančio valstybinėje žemėje, tęsiami aplinkosauginiai darbai: užsakomi ekogeologiniai tyrimai nustatyti atliekų paplitimo plotą ir gylį. Sklypuose užsakyti ir geologiniai tyrimai, kurie padės nustatyti gamtos išteklius ir išsiaiškinti iškastų išteklių kiekį nelegaliai suformuotame karjere.

Pradėtas tyrimas ir dėl teršimo atliekomis Vilniaus mieste Kazbėjų g. Departamentas jau kreipėsi į Lietuvos policijos departamentą dėl automobilio numerių klastojimo, taip pat į Jungtinių operacijų centrą.

Dėl galimo aplaidaus požiūrio į darbą Departamentas buvo pradėjęs vidinį tyrimą dėl pareigūnų veiksmų. Tyrimui nesibaigus darbą Departamente baigė Vilniaus valdybos viršininkas ir Vilniaus rajono aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė.

Stiprinama atliekų vežimo kontrolė

Departamentas stiprina veiklą – pradeda veikti mobili atliekų priežiūros komanda, kurios prioritetas – nelegalių atliekų vežėjų veikla. Komanda peržiūrės atliekų tvarkymo teikiamų paslaugų pasiūlą, analizuos turimus Departamento tyrimus ir iš pavienių baudimų ieškos sisteminių pažeidimų bei organizuotos ūkinės veiklos. Ši komanda organizuos kontrolinius pirkimus atliekų vežimo ir tvarkymo srityje visoje Lietuvoje.

Šiais metais bus stiprinamas virtualios erdvės stebėjimas: jau pernai pradėtas kurti interneto robotas (web crawler). Jam padedant nelegalius atliekų vežėjus bus galima aptikti skanuojant internetinę erdvę. Šiemet bus sukurtas viešas atliekomis užterštų teritorijų interaktyvus žemėlapis, kur visuomenė galės stebėti Lietuvoje užterštų teritorijų tvarkymą, jame bus atskleisti ir pažeidėjai. Taip pat kovo mėn. pradės veikti Departamento vieninga duomenų valdymo sistema, kuri padės skaitmenizuoti kontrolės veiksmus.

Skaidrinant atliekų vežimo ir tvarkymo sritį, Departamentas taikys jau ir dabar galiojančias sankcijas kaip automobilių konfiskavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius