Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 02

Po auksinių šakučių – prabangios pirštinės kariams: „Nota Bene“ prašė 352 tūkst. eurų daugiau nei konkurentai ir laimėjo

Krašto apsaugos ministeriją (KAM) ir toliau klampina neaiškūs ryšiai su bendrove „Nota Bene“. 15min pavyko sužinoti, kad iš viešojo įvairių ekipuotės prekių pirkimo konkurso dėl formalumo buvo pašalinta taktinės atakos pirštines Lietuvos kariams pigiau pasiūliusi bendrovė, o laimėtoju paskelbta 352,3 tūkst. eurų daugiau užsiprašiusi „Nota Bene“.
Lietuvos kariai
Lietuvos kariai / Ievos Budzeikaitės nuotr.

Dėl skandalingo virtuvės įrankių pirkimo pastarosiomis dienomis krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui tenka muštis į krūtinę, kad padarė viską, ką galėjo, o Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas užsimena svarstantis trauktis ir graužiasi dėl susvyravusio kariuomenės įvaizdžio.

Opozicija grasina ministrui interpeliacija, prezidentė nedviprasmiškai ragina J.Oleką prisiimti atsakomybę, o Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) baksnoja į keistą „Nota Bene“ sėkmę kariuomenės viešuosiuose pirkimuose.

Taktinės atakos pirštines bendrovė „Arveka“ pasiūlė už kiek daugiau nei 2 mln. 507 tūkst. eurų, bendrovė „Nota Bene“ – už daugiau nei 2 mln. 859 tūkst eurų.

Viso šio triukšmo fone į pabaigą eina Lietuvos kariuomenės Ekipuotės, avalynės, patalynės prekių, aksesuarų viešojo pirkimo komisijos vykdomas Įvairių ekipuotės prekių ir antkelių atviras konkursas, kurio eiga sukelia dar daugiau klausimų, kodėl į „Nota Bene“ žiūrima kaip į išskirtinį tiekėją.

Pašalino iš konkurso

Šiame viešajame konkurse taktinės atakos pirštines bendrovė „Arveka“ pasiūlė už kiek daugiau nei 2 mln. 507 tūkst. eurų, bendrovė „Nota Bene“ – už daugiau nei 2 mln. 859 tūkst eurų.

Galutinę prekių kainą „Arveka“ nurodė cento tikslumu – su dviem skaičiais po kablelio, bet nurodydama prekės vieneto kainą po kablelio įrašė keturis skaičius.

Viešojo pirkimo komisija kreipėsi į įmonę „Arveka“ ir paprašė ištaisyti klaidą – po kablelio nurodyti du skaičius, nes to reikalauja dokumentai.

Tačiau bendrovė komisijai paaiškino, jog klaidos čia nėra, ir atkreipė dėmesį, kad keista, jog pasiūlyme negalima pateikti prekės vieneto kainos be PVM.

Esą prie prekės kainos pridėjus PVM, po kablelio gaunama suma su keturiais skaičiais – juos suapvalinus nebebus įmanoma apskaičiuoti prekės kainos be PVM ir bus gauta labai ženkli paklaida tarp prekės kainos be PVM ir galutinės pasiūlymo kainos.

Tačiau viešojo pirkimo komisijai toks pažeidimas pasirodė pakankama priežastis įmonę „Arveka“ pašalinti iš konkurso.

Jei pasiūlyme būtų buvę leista pateikti kainą be PVM, jokių klausimų dėl kainos skaičiavimo nebūtų kilę.

Tačiau viešojo pirkimo komisijai toks pažeidimas pasirodė pakankama priežastis įmonę „Arveka“ pašalinti iš konkurso.

Tai rugpjūčio 18 dieną ir buvo padaryta.

Komisija tai grindė tuo, kad nebuvo ištaisyta aritmetinė klaida.

Komisija paėmė pirštinių vieneto kainą su dviem vietoje keturių skaičių po kablelio, padaugino iš prekių kiekio, gavo kitokią sumą nei „Arveka“ nurodė galutine ir tai pavadino neatitikimu.

Todėl šiomis dienomis dėl pirštinių pirkimo turėtų būti sudaryta preliminari sutartis su „Nota Bene“, kuri yra pasiūliusi šias prekes 352,3 tūkst. eurų brangiau.

Majoro Mindaugo Petkevičiaus nuotr./Algirdo bataliono karys
Majoro Mindaugo Petkevičiaus nuotr./Algirdo bataliono karys

Rugpjūčio 30 dieną „Arveka“ parašė pretenziją, kurią, be viešosios pirkimų komisijos, adresavo Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT), Krašto apsaugos ministerijai (KAM) ir kariuomenės vadui J.V.Žukui.

15min gautame dokumente bendrovė teigia, kad aritmetinės klaidos pateikiant kainas nebuvo – padauginus pasiūlytą prekės vieneto kainą ir prekių kiekį gaunama tiksli pasiūlymo suma, ir atkreipė dėmesį, kad pirkimo organizatorius gali reikalauti ištaisyti klaidas, bet negali prašyti pakeisti kainą.

Galutinę kainą abi bendrovės pateikė vienodai

„Arveka“ pabrėžė, kad abiejų bendrovių pasiūlytos prekės atitiko techninę specifikaciją, o pirkimo organizatoriai turėjo žiūrėti į galutinę pasiūlymo kainą, kurią tiek „Nota Bene“, tiek „Arveka“ pateikė vienodai – su dviem skaičiais po kablelio. Todėl, anot bendrovės, pasiūlymai turėjo būti lyginami ir prekės perkamos iš mažesnę kainą pasiūliusios „Arvekos“.

„Prekių kainos skirtumas suapvalinus įkainio reikšmę yra vos šimtas eurų (į mažesnę pusę), o pasiūlymų kainos skirtumas yra šimtai tūkstančių eurų“, – pretenzijoje rašo verslininkai ir pabrėžia, kad jų pasiūlymu kiti tiekėjai nediskriminuojami. Viešojo pirkimo komisija šią pretenziją atmetė.

Kariuomenė: „Arvekos“ pasiūlymas neatitiko reikalavimų

Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento direktorius Konstantinas Andrejevas 15min atsiųstame atsakyme teigė, kad pirkimą vykdžiusi komisija dokumentuose pateikė visą informaciją apie sąlygas, o taip pat – kainos pateikimo reikalavimus, kad prekės vieneto kaina su PVM ir bendra pasiūlymo kaina su PVM turi būti išreikšta euro cento tikslumu, po kablelio nurodant ne daugiau kaip du ženklus.

„Pateikdamas pasiūlymą dalyvis sutiko (pasirašė elektroniniu būdu) su visais konkurso sąlygų reikalavimais. Komisija jau anksčiau kreipėsi į tiekėją su prašymu ištaisyti pasiūlyme pastebėtas aritmetines klaidas, nekeičiant vokų su pasiūlymais atplėšimo posėdžio metu paskelbtos galutinės kainos, tačiau neištaisė aritmetinės klaidos ir nepateikė prekės vieneto kainos taip, kaip reikalaujama konkurso sąlygose“, – teigė K.Andrejevas.

Jis pabrėžė, kad tiekėjų pasiūlymai turi atitikti perkančiosios organizacijos pirkimo dokumentuose nustatytus reikalavimus, todėl perkančioji organizacija neturi teisės leisti pirkimo procedūrose dalyvauti tiems tiekėjams, kurių pasiūlymai neatitinka nustatytų reikalavimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė

VPT duomenimis, „Nota Bene“ per dešimt metų yra laimėjusi per penkiasdešimt Lietuvos kariuomenės viešųjų pirkimų už beveik 30 mln. eurų ir yra ir viena iš dešimties didžiausių kariuomenės tiekėjų.

„Vieno dalyvio konkursai ir ilgamečiai ryšiai su vienu tiekėju eliminuoja perkančiųjų organizacijų racionalų požiūrį į valstybės lėšų naudojimą – tai pasakytina tiek apie šį, tiek apie kitus Lietuvos kariuomenės ir „Nota Bene“ sandorius“, – teigia VPT direktorė Diana Vilytė.

Penktadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė rengia pasitarimą dėl Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vykdomų viešųjų pirkimų.

Valstybės vadovė susitiks su Viešųjų pirkimų tarnybos vadove D.Vilyte ir valstybės kontrolieriumi Arūnu Dulkiu aptarti neatidėliotinų priemonių, kurios padėtų užkardyti sisteminius ir besikartojančius viešųjų pirkimų pažeidimus krašto apsaugos sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius