-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 08 16

Po dar vieno Pekino protesto Lietuvos vadovai pabrėžia teisę rinktis partnerius

Pekinui pareiškus apie nutraukiamus ryšius transporto srityje su Lietuva po susisiekimo viceministrės vizito į Taivaną, Lietuvos vadovai sako, kad šalis turi teisę rinktis ekonominius partnerius nepriklausomai nuo to, ar tai būtų valstybė, ar regionas.
Kinijos ir Lietuvos vėliavos
Kinijos ir Lietuvos vėliavos / 123RF.com nuotr.

Prezidentūra BNS antradienį nurodė, kad Kinijos sprendimas nutraukti bendradarbiavimą susisiekimo srityje su Lietuva „neturi pagrindo“ ir „Prezidentūra apgailestauja dėl tokio sprendimo“.

„Lietuva laikosi prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų ir Vienos Kinijos politikos. Prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžia Lietuvos nepriklausomybę ir suverenias teises plėtojant ekonominius ryšius su kitomis pasaulio valstybėmis ir regionais“, – teigiama Prezidentūros atsakyme BNS.

„Tokį žingsnį, matyt, buvo galima prognozuoti. Lietuva kaip demokratinė valstybė renkasi, su kuo plėtoti ekonominius, kultūrinius ryšius, ir tą darome su Taivanu įvairiose srityse“, – BNS sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Europos Sąjungos (ES) kolegas vykti į Taivaną drauge ketinanti kviesti Lietuvos parlamento vadovė teigė tokios drastiškos Kinijos užsienio reikalų ministerijos reakcijos nelaikanti įspėjimo žinute jai.

„Ne, nelaikau, apie man gautą kvietimą, kurį man perdavė čia viešėjęs Taivano parlamento vadovas, esu kalbėjusi, tą kvietimą turiu, raginsiu kitus kolegas, kitus ES valstybių parlamentų pirmininkus suformuoti tam tikrą grupę ir galbūt svarstyti vykimą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, kuo daugiau demokratinių valstybių rodo savo palaikymą ir savo poziciją Taivano atžvilgiu, pasipriešina Kinijos bandymams diktuoti sąlygas, tuo tos pozicijos darosi tvirtesnės.

Seimo pirmininkė priminė, kad Lietuva pernai pasitraukė iš bendradarbiavimo su Kinija formato „17+1“, o dabar tai padarė Latvija ir Estija.

„Tai, matyt, rodo, kad tas frontas stiprėja“, – sakė politikė.

Ji teigė negirdėjusi, kad Lietuvos Seimo nariai ketintų vykti į Lietuvos atstovybės atidarymą Taivane.

Reaguodama į susisiekimo viceministrės Agnės Vaiciukevičiūtės vizitą Taivane su verslo misija, praėjusią savaitę Kinija pareiškė įvedanti jai sankcijas ir nutraukianti bendradarbiavimą su ministerija ir apskritai susisiekimo srityje su Lietuva.

Kinijos Užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad toks vizitas yra vienos Kinijos principo, šalies suvereniteto bei teritorinio vientisumo pažeidimas ir rimtas kišimasis į jos vidaus reikalus.

Susisiekimo ministerijos teigimu, po pernai „Pekino pradėtų neteisėtų veiksmų prieš Lietuvą“, šalių ekonominis bendradarbiavimas praktiškai sustojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius