-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 03 /11:36

Po degalinių darbuotojų protesto Seimas stabdo svarstymus dėl prekybos alkoholiu

Seimui vėl bandant grįžti prie prekybos alkoholiu degalinėse problemos, degalinių darbuotojai Seimo rūmuose surengė tylią protesto akciją – jie reikalauja, kad parlamentarai atšauktų draudimą prekiauti alkoholiu. Visgi, Seimas ketvirtadienį svarstydamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma degalinėse palikti tik iki 15 laipsnių alkoholinius gėrimus, padarė pertrauką.
Piketas Seime
Piketas Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikatos reikalų komiteto vadovė „darbietė“ Dangutė Mikutienė teigė, kad nuo sausio įsigaliojus draudimui, alkoholiu nebegalės prekiauti iš esmės tik smulkios degalinės – tokiu atveju bus atleista apie 400 žmonių.

„Trečdalis degalinių išnuomavo savo plotus kitiems verslo subjektams. alkoholiu prekiauti jie galės. Kiti šalia pasistatė, tie, kas turi pinigų – irgi galės prekiauti. Ir vienas trečdalis, o gal net ir mažiau kapitalo – smulkių degalinių prekiauti nebegalės. Bet ten dirba žmonės. Taip ir yra – bus atleista daug – virš 400 žmonių – jie negalės išsilaikyti“, – aiškino D.Mikutienė.  

Kaip atrodys Seimas prieš Lietuvos žmones, kai vieną kartą vienaip sakome, o kitą kartą kitaip? – klausė R.Baškienė.

Pasak jos, degalinėse parduodama tik 2,1 proc. silpno alkoholio, o stipraus – 0,5 proc.

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos vadovė Larisa Dmitrijeva teigė netikinti, kad uždraudus prekybą, tiek daug žmonių neteks darbo.

„Iš kur tiek – 500 darbuotojų? Juk tas pats darbuotojas, kuris degalinėje parduoda alkoholį, pardavinėja ir kavą, ir dešreles“, – teigė ji.  

Mišrios Seimo narių grupės atstovė Rima Baškienė sako, kad degalinės – ne vieta prekiauti alkoholiu.

„Kaip atrodys Seimas prieš Lietuvos žmones, kai vieną kartą vienaip sakome, o kitą kartą kitaip?“ – klausė R.Baškienė.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis įsitikinęs, kad degalinių savininkai turėjo anksčiau pagalvoti, kaip jie dirbs nuo sausio: „Degalinės turėjo laiko pasiruošti naujai tvarkai“.

D.Mikutienė taip pat informavo, kad kitų metų biudžete yra numatyta per 1 mln. eurų visuomenės švietimui apie alkoholio ir rūkalų žalą.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė BNS anksčiau sakė, kad nuo 2016-ųjų degalinėse uždraudus prekybą alkoholiu, jo vartojimas nesumažės, tačiau degalinės turės peržiūrėti ir koreguoti savo verslo planus. Pasak jos, kai kurios degalinės gali būti uždarytos arba pertvarkytos į automatines.

Priekaištavo dėl susirinkusių žmonių

Akcijos dalyvių plakatai skelbė, kad dėl pataisos įsigaliojimo daug degalinių darbuotojų neteks darbo.

Konservatorius Jurgis Razma priekaištavo, kad apie 20 žmonių leista susirinkti taip arti plenarinių posėdžių salės.

4 leidimus piketuotojams išrašė socialdemokratė Milda Petrauskienė, o kitus – Sveikatos reikalų komitetas.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė tvirtino nežinanti, kas išdavė leidimus.

„Jokių leidimų niekas nedavė. Man tai nauja informacija. Išsiaiškinsime, kas įleido, kas tuo užsiima“, – pareiškė ji. Vėliau ji informavo, kad keturis leidimus piketuotojams išrašė socialdemokratė Milda Petrauskienė, o kitus – Sveikatos reikalų komitetas.

Jo pirmininkė Dangutė Mikutienė pareiškė, kad į ją kreipėsi Seimo kanclerė: „Nežinojome, kad bus piketas“.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys pareikalavo, kad dėl akcijos pasiaiškintų Seimo kanclerė Daiva Raudonienė.

Lapkritį nutarus, kad degalinėse nuo kitų metų sausio negalės būti prekiaujama alkoholiu, Seimui siūloma leisti prekiauti silpnu alumi, vynu ar sidru. Seimo Seniūnų sueiga į ketvirtadienio posėdžio darbotvarkę įtraukė šių Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų svarstymą.

Seimas dar 2011 metais yra nusprendęs, kad alkoholiniais gėrimais prekiauti degalinėse nebūtų galima nuo 2016 metų. Šių metų lapkričio 10-ąją Seimas atmetė socialdemokratų pasiūlymą draudimą atidėti iki 2019 metų.

Seimas taip pat turės nuspręsti, ar leisti 20-40 eurų baudomis bausti pardavėjus, pardavusius tabako ir alkoholio nepilnamečiams.  

A.Butkevičius: degalinėse turi būti degalai, ne alkoholis

Algirdas Butkevičius dar kartą pabrėžė, kad degalinės neturi prekiauti alkoholiu ir Vyriausybė šiuo klausimu pozicijos nekeis. Pasak jo, teiginiai, esą niekas nevažiuoja į degalines pirkti alkoholio, yra klaidinantys.

Posėdyje šią savaitę buvo nustatyta, kad kai kurie žmonės, pėstieji ir dviratininkai, žuvo mūsų keliuose, keliaudami iš degalinių prisipirkę alkoholinių gėrimų arba tiesiog nusipirkę degalinėse alkoholį, jį išgėrę, užmigę kelyje ir žuvę.

„Mano pozicija išsakyta labai seniai – degalinių paskirtis yra pardavinėti degalus, o ne alkoholiu prekiaut. Kas kalba, kad niekas specialiai nevažiuoja alkoholio įsigyti, tai yra netiesa, net galiu papasakot kuriozišką įvykį, kai buvau susisiekimo ministru. Vieną vakarą Klaipėdos rajone sustojo vairuotojas įsipilti degalų, nesulaukiu, negrįžta mano vairuotojas. Kodėl jis taip ilgai užtruko degalinėje – įėjęs į degalinę pamačiau, kad prieš jį trys žmonės, kurie laukia įsigyti alkoholio“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė premjeras.

„Aš esu ir Saugaus eismo komisijos pirmininkas, mes neseniai svarstėme avaringumo lygį. Matome, kad pėsčiųjų ir dviratininkų, žūstančių keliuose, skaičius didelis. Pastarajame posėdyje šią savaitę buvo nustatyta, kad kai kurie žmonės, pėstieji ir dviratininkai, žuvo mūsų keliuose, keliaudami iš degalinių prisipirkę alkoholinių gėrimų arba tiesiog nusipirkę degalinėse alkoholį, jį išgėrę, užmigę kelyje ir žuvę“, – pasakojo premjeras.

Lapkritį nutarus, kad degalinėse nuo kitų metų sausio negalės būti prekiaujama alkoholiu, Seimui siūloma leisti prekiauti silpnu alumi, vynu ar sidru. Seimo Seniūnų sueiga į ketvirtadienio posėdžio darbotvarkę įtraukė šių Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų svarstymą, bet Seimas šiuo klausimu padarė pertrauką. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius