-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 26

Po EŽTT sprendimo dėl pasakų knygos Teisingumo ministerija kol kas neinicijuos pakeitimų

Teisingumo ministerija teigia artimiausiu metu nesirengianti inicijuoti įstatymo normos dėl nepilnamečių apsaugos pakeitimo po to, kai Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nusprendė, kad Lietuva pažeidė saviraiškos laisvę apribojusi pasakų knygos apie homoseksualų meilę platinimą.
Sprendimas neplatinti pasakų primena sovietinę cenzūrą.
Sprendimas neplatinti pasakų primena sovietinę cenzūrą. / Neringos Dagvytės nuotr.

„Šiuo metu Teisingumo ministerija neinicijuoja (...) įstatymo pakeitimo. Jis nėra Vyriausybės planuojamas teikti Seimo pavasario sesijos darbų programai“, – BNS sakė teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos patarėjas Paulius Žeimys.

Sausio pabaigoje premjerė Ingrida Šimonytė interviu BNS teigė, kad Vyriausybė įvertins „teismo sprendimo visus priekaištus, kurie yra pateikti“.

„Jei matysime, kad turime gerą pasiūlymą Seimui ir gerą projektą, kuris galėtų ištaisyti esamą situaciją – taip ir padarysime“, – tuomet sakė premjerė.

Pasak ministrės patarėjo, EŽTT savo sprendime tiesiogiai neįpareigoja keisti egzistuojančio reguliavimo, o pabrėžia jo taikymo proporcingumą.

Ministerija neįvardijo konkrečių tolimesnių veiksmų, tačiau pranešė planuojanti įvertinti esančio reguliavimo taikymą, pakeitimų poreikį ir galimas alternatyvas.

EŽTT sausio pabaigoje pranešė, kad Lietuva pralaimėjo bylą dėl rašytojos Neringos Macatės pasakų knygos „Gintarinė širdis“ leidybos, kurioje aprašomi tos pačios lyties asmenų santykiai.

Teismas pripažino, kad Lietuva, apribojusi N.Macatės knygos platinimą, pažeidė Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnį, apibrėžiantį saviraiškos laisvę, ir priteisė 12 tūkst. eurų neturtinės žalos kompensaciją bei 5 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

2013 m. pasakų rinkinį išleidęs Lietuvos edukologijos universitetas (LEU), po kelių mėnesių knygos platinimą sustabdė. Tokį sprendimą universitetas grindė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos raštu, kuriame N.Macatės knyga įvardyta kaip daranti žalą vaikams iki 14 metų.

Knygos autorė tąsyk sakė patyrusi diskriminaciją, todėl po rezultatų nedavusio kreipimosi į Lietuvos teismus, 2019-aisiais kreipėsi į EŽTT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius