Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 29

Po humoro laidos apžvalgininkui teko aiškintis VRK: oponentai nesuprato humoro?

Antradienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) svarstė gautą skundą dėl asmenų, kurie galimai nenurodė turintys kitos valstybės pilietybę.
Arkadijus Vinokuras
Arkadijus Vinokuras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kandidatą nustebino sulauktas skundas, laidos kūrėjas šmaikščiai ironizavo

Vienas tokių – apžvalgininkas, su socialdemokratais į Vilniaus tarybą bandantis patekti Arkadijus Vinokuras, kuris socialiniame tinkle stebėjosi, kad jis esą apskųstas po humoro laidos sarkastiško reportažo.

„Dviračio žinių“ laidoje buvo teigiama neva turiu tris pilietybes. Šis pareiškimas davė nelauktų rezultatų. Pasinaudoję šia žinia „tomaševskininkai ir „karbauskininkai“, anot šaltinių, kreipėsi į VRK“, – savo asmeninėje paskyroje „Facebook“ tinkle rašė A.Vinokuras.

Anot apžvalgininko, apie būsimą svarstymą jis sužinojo iš VRK likus vos 24 valandoms iki posėdžio, tačiau pats A.Vinokuras šioje istorijoje jokio pažeidimo nemato, nes visi dokumentai dėl pilietybės klausimo buvo atsakyti dar 2012 metais, kuomet jis kandidatavo Seimo rinkimuose.

Viganto Ovadnevo nuotr./Dalia Kutraitė ir Vytautas Šerėnas
Viganto Ovadnevo nuotr./Dalia Kutraitė ir Vytautas Šerėnas

„2012 metais kandidatavau į Seimą, todėl pateikiau informaciją apie Švedijos pilietybės atsisakymą, kurį patvirtino Švedijos Migracijos tarnyba. VRK gali drąsiai atverti 2012 metų mano dokumentus ir viską pamatyti“, – situaciją komentuoja A.Vinokuras, čia pat ironizuodamas, jog panašu, kad po humoro laidos jo oponentai iš tiesų išsigando rimto varžovo rinkimuose.

Socialiniame tinkle į visą šią situaciją sureagavo ir vienas iš „Dviračio žinių“ laidos kūrėjų Vytautas Šerėnas, ironiškai teigdamas, jog šiuo atveju į laidos humoristinį siužetą kažkas sureagavo kaip į „naujienų agentūrų informaciją“, tačiau teigė, jog bent VRK užteks kompetencijos šį klausimą išspręsti objektyviai.

„Kad „tomaševskininkai“ ir „karbauskininkai“ spektaklio, vaidybinės „Dviračio žinių“ laidos tekstus vertina kaip naujienų agentūrų informaciją – tai, sakyčiau, normalu ir nestebina. Bet, tikėkimės, kad VRK mąstymo lygmuo aukštesnis“, – sakė V.Šerėnas.

Buvęs VRK vadovas: nėra jokio pagrindo išbraukti A.Vinokuro

Antradienį VRK posėdyje dalyvavęs A.Vinokuras pabrėžė, kad Lietuvos Respublikos pilietybė jam yra suteikta dar 2002 metais, o po dešimtmečio politikas kandidatavo Seimo rinkimuose, o visi dokumentai buvo pateikti visi dokumentai VRK.

„Aš nesu girdėjęs, kad pilietis, kuris yra atsisakęs kažkurios pilietybės, turi kreiptis į Migracijos tarnybą ir pranešti apie tai. Tokios formuluotės ir įstatymo aš nesu girdėjęs, todėl aš nesikreipiau nei į Registrų centrą, nei į Migracijos tarnybą su informacija apie tai, kad aš esu atsisakęs Švedijos pilietybės. VRK archyvuose turėtų būti visi dokumentai, tarp jų ir dokumentai, kurie buvo pateikti rinkimuose į Seimą, kuriuose yra patvirtinama, kad esu atsisakęs tos šalies pilietybės“, – posėdyje sakė A.Vinokuras.

Savo ruožtu VRK vadovė Laura Matjošaitytė posėdyje nusistebėjo, kad tokios tarnybos kaip Registrų centras ar Migracijos departamentas neturi tokių duomenų, kuomet piliečiai patys atsisako pilietybės, o VRK jau iki kito posėdžio ketina išsiaiškinti, kodėl atsakingų institucijų tokia informacija nepasiekė.

Posėdyje dalyvavęs buvęs VRK vadovas Zenonas Vaigauskas stebėjosi situacija, kodėl iškilo klausimas išbraukti A.Vinokurą iš kandidatų sąrašo. Anot Z.Vaigausko, tokio pagrindo jis apskritai nemato.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas

„Nematau pagrindo, kodėl norima išbraukti. Įstatymas yra išvardijęs baigtinį atvejį, kada kandidatus galima išbraukti. Žmogus gali kandidatuoti, turėdamas dvigubą ar net trigubą pilietybę, jokių problemų nėra. Šiuo atveju, išskyrus merą, jis turi būti Lietuvos pilietis. Iki šiol išbraukti iš kandidatų sąrašų buvo galima dėl nenurodyto teistumo, tačiau pastaruoju metu jūs (VRK – LRT.lt past.) plečiate šį sąrašą, ir, jei žmogus ginčijamai nurodė ar nenurodė pilietybės, norite išbraukti iš kandidatų. Man atrodo, čia einate labai pavojingu keliu, nes įstatyme nėra nurodymo išbraukti iš kandidatų, jeigu jis kažko nenurodė. Tačiau mes nekalbame apie Seimo rinkimus, kur toks įstatymas su dviguba pilietybe galioja. Šiuo atveju, mano supratimu, jūs neturite jokio pagrindo išbraukti asmens iš sąrašų“, – VRK posėdyje stebėjosi Z.Vaigauskas.

VRK sprendimą dėl šio konkretaus atvejo žada priimti artimiausiame komisijos posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius