Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 11

Po iš dalies įvykusios apkaltos valdantieji ir opozicija svaidosi kaltinimais

Po balsavimo dėl apkaltų Linui Karaliui ir Aleksandrui Sacharukui Seimo valdantieji ir opozicija puolė ginčytis, kurios pusės balsų pritrūko norint pašalinti iš parlamento A.Sacharukui.
Balsavimas
Balsavimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Už tai, kad mandato netektų L.Karalius, ketvirtadienį balsavo 89 Seimo nariai. Už tai, kad iš Seimo buvo pašalintas A.Sacharukas, pasisakė 80 politikų. Parlamentaras per apkaltą netenka mandato, jei už tai pasisako bent 85 politikai. Kadangi balsavimas buvo slaptas, atsivėrė galimybės kiekvienai pusei savaip interpretuoti rezultatus.

„Matėme desperatiškas pastangas politizuoti visą procesą ir akivaizdu, kad dalis opozicijos tam pasidavė. Tai, be abejo, užtraukė visam Seimui gėdą“, – komentavo A.Kubilius.„Matėme desperatiškas pastangas politizuoti visą procesą ir akivaizdu, kad dalis opozicijos tam pasidavė. Tai, be abejo, užtraukė visam Seimui gėdą“, – komentavo A.Kubilius. Premjeras tvirtino, kad 69 balsus turėję valdantieji buvo vieningi, o opozicija arba pareiškė, kad nepritars apkaltai, arba „blaškėsi“.

Valdančioji Jungtinė (Liberalų ir centro sąjungos ir Tautos prisikėlimo partijos) frakcija pareiškė apgailestaujanti, kad apkalta įvyko tik iš dalies.

„Abu Seimo nariai nusižengė vienodai – šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką, bet pašalintas buvo tik vienas. Įvertinus pasisakymus apkaltos proceso metu ir balsavimo rezultatus mums kyla abejonių dėl opozicinių partijų narių nuoširdumo“, – sakė frakcijos seniūnas Algis Čaplikas. Anot jo, „opozicija, kuri dažnai viešai kritikuoja ir abejoja valdančiosios daugumos sprendimų atitikimu Konstitucijai, šiandien pati neišlaikė pagrindinio šalies įstatymo egzamino.“

Nors socialdemokratai ir parėmė KT sprendimą, tačiau dalis konservatorių, ne pirmą kartą numojo ranka į Konstituciją“, – sakė A.Butkevičius.Tuo tapu didžiausia opozicinė Socialdemokratų frakcija paskelbė, kad jos atstovai ketvirtadienį balsavo už apkaltas abiem parlamentarams, tuo esą įrodydami, jog jie „gerbia Lietuvos Konstitucinio Teismo sprendimą.“

„Palaikyti apkaltą balsų dauguma buvo nuspręsta rytiniame LSDP frakcijos posėdyje. Nors socialdemokratai ir parėmė KT sprendimą, tačiau dalis konservatorių, tikriausiai išsigandę A.Sacharuko gynybos argumentų, ne pirmą kartą numojo ranka į Konstituciją ir palaikė šio parlamentaro išlikimą Seime“, – sakė LSDP frakcijos seniūnas A.Butkevičius.

LSDP frakcija tikisi, kad „valdančioji dauguma, o ypač konservatoriai, bus principingi ne tik svarstant opozicijos atstovų apkaltą, bet ir savų – Egidijaus Vareikio ir Manto Adomėno, galimai pažeidusių Lietuvos Konstituciją, klausimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius