Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 06 /19:17

V.Rupšys atskleidė daugiau detalių apie buto nuomą: „Paskaičiavome, kad išeitume į nulį“

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys mano, kad kai kurių pareigybių kariams galėtų būti numatyti tarnybiniai būstai.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Valdemaras Rupšys

Taip jis kalbėjo paaiškėjus informacijai apie tai, kad jis būstą Vilniuje už skiriamus butpinigius nuomojosi iš sūnaus. Dalis kritikų tokį sprendimą vadino keliančiu interesų konflikto regimybę, o šalies vadovas tokią nuomą įvardino kaip klaidą.

„Ar reikia numatyti kai kurių pareigybių kariams? Aš manau, kad reikia, gal ir kariuomenės vadui“, – penktadienį žurnalistams sakė generolas.

Pasak V.Rupšio, jei būsimas kariuomenės vadas bus perkeltas tarnauti iš kito miesto į Vilnių, jis turės čia nuomotis gyvenamąją vietą, o už sostinėje skiriamą sumą „čia nelabai ką gali šeima išsinuomoti“.

Butpinigių dydis priklauso nuo tarnybos vietos ir kartu gyvenančių šeimos narių skaičiaus. Vilniuje maksimali suma yra 539 eurai.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas LRT radijui teigė neturintis aiškios nuomonės šiuo klausimu.

„Neturiu suformuotos tokios pozicijos. Savo laiku tie tarnybiniai butai kaip tik buvo naikinami – čia jau daugiau nei prieš 10 metų. Galbūt ir toks sprendimas galimas. Bet aš manau, kad galimi įvairūs variantai, mišrus – ir toks, ir toks“, – sakė jis.

Butpinigiais dengė paskolą

Naujienų portalas 15min antradienį pranešė, kad V.Rupšys kas mėnesį gauna 445 eurus butpinigių, už kuriuos nuomojasi butą iš savo sūnaus.

Kariuomenės vadas tą pačią dieną pranešė nutraukiantis buto nuomos sutartį su sūnumi, nors interesų konflikto teigė nematantis. Jis taip pat teigė nematantis nusižengimo dėl to, kad už valstybės skiriamas lėšas nuomojosi butą iš artimojo, nes mokėjo mažiau nei rinkos kaina, o sūnus galėtų butą Vilniuje išnuomoti brangiau.

„Buvo klaida tai, kad aš nesupratau, kaip gali būti suprasta dalyje visuomenės ta nuoma“, – penktadienį sakė jis.

Paklaustas, kodėl butpinigiams gaudavo 445 eurus, o ne maksimalią sumą, V.Rupšys teigė nenorėjęs būti vertinamas karių kaip „niekšelis, kuris ima maksimumą“.

„Čia yra negražu. Mes paskaičiavome, kad išeitume į nulį: kad paskola pasidengtų, komunalinės išlaidos ir kažkiek amortizacija“, – kalbėjo V.Rupšys.

Savo ruožtu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė susirinkti daugiau informacijos ir įvertinti, ar pradėti tyrimą dėl kariuomenės generolo buto nuomos iš sūnaus.

Anksčiau V.Rupšys sakė pasinaudojęs galimybe gauti 445 eurus siekiančius butpinigius, kaip tai padaryti gali kiekvienas Lietuvos karys, neturintis nekilnojamojo turto vietovėje, kurioje atlieka tarnybą. V.Rupšys turi nuosavybę Ignalinos rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius