Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 27

Po įtarimų korupcija ministerija tikrins visus „terminuotus“ neįgaliuosius

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija žada peržiūrėti neįgalumo ir darbingumo nustatymo tvarką bei patikrinti daugiau sprendimų, kai žmones nuspręsta terminuotai pripažinti neįgaliais ar nedarbingais.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokių žingsnių imamasi, teisėsaugai vykdant tyrimą dėl devynių korupcija įtariamų Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos darbuotojų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis antradienį žurnalistams sakė, jog ministerija nusprendė „iš naujo peržiūrėti (...) neįgalumo nustatymo tvarką sistemiškai“ ir „peržiūrėti tuos, kurie jau yra gavę terminuotus neįgalumo ir darbingumo nustatymus“.

Pasak jo, sprendimai suteikti neįgalumą ir darbingumą buvo tikrinami ir iki šiol, tačiau nuo šiol tai bus daroma dažniau.

„Ir anksčiau buvo daroma šita procedūra, mes ją suintensyvinsime, pagreitinsime“, – sakė L.Kukuraitis.

Jeigu bus nustatyta, kad neįgalumas ar darbingumo lygis žmogui buvo nustatytas neteisingai, sprendimai to asmens atžvilgiu bus atšaukti.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė teigė, jog iki šiol po patikrinimų teko atšaukti maždaug 5 proc. specialistų sprendimų dėl neįgalumo ar darbingumo nustatymo.

Ministras taip pat žadėjo peržiūrėti galimybes optimizuoti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos veiklą.

„Kartu ir pasižiūrėti, kaip Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba galėtų veikti efektyviau, kaip galima būtų labiau „elektronizuoti“ santykius su žmonėmis ir palikti kaip galima mažiau neprižiūrimo santykio tiesiogiai su galimos paramos ar pažymų gavėjais“, – sakė L.Kukuraitis.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį pranešė tirianti keliasdešimt korupcinių nusikaltimų epizodų, kai neįgalumas ar darbingumas žmonėms buvo nustatomas davus kyšį. Įtarimai pateikti devyniems Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos ir Šiaulių teritorinių padalinių tarnautojams, taip pat gydytojui, klinikos savininkui ir keliems pacientams. Pacientų galimai duotų kyšių dydis siekia 400–600 eurų.

STT direktoriaus Sauliaus Urbanavičiaus teigimu, neįgalumo nustatymo srityje korupcijos apraiškos tebėra sisteminės. Anot jo, pareigūnai aptinka korupcijos apraiškų nustatant neįgalumą ir darbingumą daugiau nei 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius