Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 30

Po kalbų apie pilnatį ir „džiokerius“ – sprendimas svarstyti, ar premjeras gali dirbti Seimo komitetuose

Po audringų ir šmaikščių diskusijų Seimas ėmėsi svarstyti siūlymą, kad ministrui pirmininkui būtų užkrauta dar daugiau darbo – jis taptų parlamento komiteto nariu. Pristačius pataisą, kai kurie Seimo nariai baiminosi, jog premjerui bus per daug darbo, kiti kilniaširdiškai atleido pozicijai už idėją, mat vyrauja pilnatis.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Kai kurie politikai svarstė, kad siūlymas dėl premjero sukurtas specialiai A.Kubiliui, kurio vadovaujamai koalicijai Seime praverstų daugiau pajėgų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma pasiūlė iš Seimo statuto išbraukti nuostatą, kad premjeras, dirbantis ir parlamente, negali būti Seimo komiteto nariu.

Pristatydamas pataisą J.Razma aiškino, esą jis siūlo naikinti premjero privilegijas.

„Šioje kadencijoje mes ne kartą esame jau priėmę ne vieną sprendimą naikinti vieną ar kitą privilegiją. Siūlau panaikinti dar vieną privilegiją, kurią yra išsaugojęs ministras pirmininkas, t.y. privilegija nebūti Seimo komiteto nariu, nors kiti Seimo nariai tokių privilegijų neturi“, – dėstė J.Razma. Jo nuomone, premjerui labiausiai tiktų būti Biudžeto ir finansų komiteto nariu, nes ten labai dažnai svarstomi klausimai, susiję su viešaisiais finansais.

Bus pavyzdinis lankytojas

Bandydamas užbėgti už akių klausimams ir replikoms, esą premjerui ir taip trūksta laiko, todėl nebus kada dirbti dar ir Seimo komitete, konservatorių-krikdemų seniūnas priminė, jog tam Seima yra numatytas mechanizmas – paskirti pavaduojantys komitetų nariai. „Kita vertus, visi kiti Vyriausybės nariai parlamentarai yra kokio nors komiteto nariai“,  – atkreipė dėmesį J.Razma. 

Tačiau klausimų Seimo nariams vis tiek kilo – paklausti pranešėjo įsigeidė 21 parlamentaras. Ne vienas jų aiškino suprantąs tikrąją siūlymo priežastį - kad aptrupėjusi valdančioji koalicija įgytų šiek tiek daugiau įtakos parlamente vykstantiems procesams, 

„Darbietis“ Saulius Bucevičius domėjosi, ar premjerui, kaip ir kitiems Seimo nariams, galios  nuobaudos už komitetų posėdžių nelankymą, kai be svarios priežasties posėdyje neapsilankiusiam parlamentarui išskaičiuojama dalis atlyginimo. J.Razma sakė nematąs „galimybių nustatyti išimtis“ ir pridūrė, kad premjeras Andrius Kubilius„yra pasiryžęs būti pavyzdiniu lankytoju“, o „jei jis nedalyvaus, tai tikrai bus labai pateisinama priežastis“.

Socialdemokratas Edvardas Žakaris klausė, ar nereikėjo siūlyti leisti komiteto nare būti ir Seimo pirmininkei. Anot J.Razmos, dėl to buvo ilgai diskutuota su Seimo Teisės departamentu, mat šiam kilo abejonių dėl „neaiškaus pavaldumo santykio komitete eiline nare tapus Seimo pirmininkei, kuriai yra pavaldus komiteto pirmininkas.“

Jei premjeras turi laisvo laiko, gal jis sutiktų ir Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nariu, pavyzdžiui, antruoju mano pavaduotoju?Socialdemokratas Juozas Olekas įžvelgė pavojų, kad premjerui dalyvaujant Seimo komiteto posėdžiuose, suprastėtų Vyriausybės darbas: „mano galva, tokiu būdu eliminuotume premjerą iš vadovavimo Vyriausybėje,  o mes jau šiandien matome, kad Vyriausybė, vadovaujama šio ministro pirmininko, nesusitvarko su Seimo pavedimais, nelaiku atsako į Seimo pateiktus prašymus dėl išvadų pateikimo“

Anot J.Razmos, pateikti išvadas Seimui vėluoja kai kurios ministerijos – esą pačios Vyriausybės aparate dokumentai neužsiguli. „O kai visi ministrų kabineto nariai dirbs Seimo komitetuose, tai premjerui nebus kam vadovauti. Mano galva, tuo metu neturėtų vykti Vyriausybės posėdžiai, nes tai būtų sutrukdymas ir kitiems Vyriausybės nariams“,  – aiškino jis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis siūlė, jog pats laikas nustatyti, kad ministrai negalėtų būti Seimo nariais.

„Mes pasirinkome Europoje vyraujantį modelį. Būčiau linkęs suvokti Seimą ir Vyriausybę kaip vieną visumą ir skatinčiau ir jus suvokti, kad Vyriausybės nariams Seimas yra pati svarbiausia erdvė“,  – kalbėjo J.Razma.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras aiškino, kad pagal Konstituciją eidamas Seimo nario pareigas, politikas nėra varžomas jokių kitų pareigų: „Seimo nario statusas yra prioritetinis“.

Apie pilnatį, sveikatą ir „džiokerio“ teises 

Tuo tarpu kiti parlamentarai klausinėdami J.Razmos nevengė ir ironijos. „Šiandien prasidėjo pilnatis, todėl mes pozicijai atleidžiame daugiau nei visada“, – pareiškė Seimo opozicijos lyderis Vytautas Gapšys.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos vadovas, liberalcentristas Žilvinas Šilgalis turėjo savo pasiūlymą: „Jei premjeras turi laisvo laiko, gal jis sutiktų ir Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nariu, pavyzdžiui, antruoju mano pavaduotoju?“

Egidijus Klumbys ironizuodamas siūlė suteikti premjerui „džiokerio“ teises – kad jis galėtų dalyvauti kiekvieno komiteto darbe.

Posėdžiui pirmininkaujantis socialdemokratas Česlovas Juršėnas, suteikdamas žodį A.Kubiliui pavadino jį „klausimo herojumi“.

„Man atrodo herojų čia daug, tik kai kurie jų silpnom blauzdom. Niekaip nesuprantu, kodėl opozicija taip bijo mano dalyvavimo komitete?“, – po balsavimo klausė pats A.Kubilius.

Galiausiai Seimas po balsavimo nusprendė svarstyti J.Razmos pateiktą projektą: „už“ pasisakė 59 politikai, „prieš“ – 43, susilaikė 11. Pagrindiniu siūlymo nagrinėtoju paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Sveikatos reikalų komiteto narė, „darbietė“ Dangutė Mikutienė siūlė, jog šį klausimą apsvarstytų ir šis komitetas – esą baiminantis, kad A.Kubiliui tapus ir Seimo komiteto nariu būtų per daug darbo. Tačiau po balsavimo šis siūlymas buvo atmestas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius