Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 15

Po Karmėlavoje pragarą išgyvenusios Vitos pagalbos šauksmo – VMI perspėjimas

Po to, kai birželio 8-ąją 15min paviešino pragarą Karmėlavoje išgyvenusios 22-ejų metų Vitos Sankauskaitės prašymą padėti jai finansiškai, redakcija sulaukė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) laiško. Kauno apskrities VMI, besirūpindama, kad ateityje būtų išvengta nesusipratimų bei nemalonių situacijų, pateikė komentarą, kaip reiktų tinkamai rinkti paramą, kuri vėliau nebūtų apmokestinta.
VMI
VMI / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

22-ejų metų Vita Sankauskaitė gegužės 17-osios naktį buvo peršauta savo 57-erių metų prievartautojo tėvo, kuris kėsinosi ją nužudyti. Paleidęs šūvių salvę, jis padegė namus ir nusišovė šalia sunkiai sužalotos ir mirusia apsimetusios dukters, palikęs ne tik širdgėlą, bet ir didžiules skolas. Šiandien Vita guli prikaustyta prie ligoninės lovos ir prašo visuomenės pagalbos.

Negana to, kad teko išgyventi didžiulį košmarą, merginai šiandien reikia sukti galvą ir dėl to, kaip išgyventi. Jos draugas taip pat buvo peršautas, tad abu jie dirbti šiuo metu negali. Negali ir užsidirbti. Į alkoholizmo liūną paskendęs tėvas paliko didžiules skolas. Apdegęs namas – įkeistas. Norisi atstatyti ir jį, grąžinti kreditus. Suvokusi, kad negalės to padaryti savomis jėgomis (šiek tiek padės tik užsienyje gyvenanti jos mama), Vita kreipėsi į visuomenę.

Vitos Sankauskaitės asmeninio albumo nuotr./Tėvo peršauta Vita Sankauskaitė
Vitos Sankauskaitės asmeninio albumo nuotr./Tėvo peršauta Vita Sankauskaitė

„Brangūs žmonės, po įvykusios nelaimės – sugadintos sveikatos ir sudegusių namų – labai sunku nepalūžti ir bandyti atsistoti ant kojų. Šeimos išlaidos ir skolos auga, patys nebepajėgiame susitvarkyti. Todėl kiekvienas jūsų paaukotas euras mums būtų labai svarbus, padėtų po truputį grįžti į vėžes ir į rytojų žvelgti pozityviau“, – į visuomenę su prašymu iš ligoninės palatos kreipėsi Vita, kuriai teko padovanoti net ir mylimą augintinį, nes nėra kam šiuo metu jo prižiūrėti.

Per savaitę į merginos pagalbos šauksmą atsiliepė nemažai Lietuvos geradarių žmonių. Birželio 14 d. Vita galėjo pasidžiaugti sąskaitoje turinti apie 4 300 eurų.

„Vidiniai organai jau pasveiko. Dabar kojų eilė. Reikės daug laiko, pastangų... O jei kalbėtume apie paramą, surinkta suma siekia 3 000 eurų“, – pasidžiaugė Vita.

Šis viešas pagalbos šauksmas pritraukė VMI dėmesį.

„Kauno apskrities VMI specialistai apgailestauja dėl patirtos nelaimės, tačiau rūpinasi, jog ateityje būtų išvengta nesusipratimų bei nemalonių situacijų.

VMI primena, kad labdarą ir aukas geriausia rinkti per tam skirtus paramos fondus, pvz. „Caritą“, „Mamų uniją“ ir pan. Gaunant finansinę pagalbą per paramos organizaciją, pačiam paramos gavėjui nereikia VMI pristatyti dokumentų, pagrindžiančių, kad tai iš tiesų buvo labdara, kuri panaudota pagal paskirtį – gydymui, laidotuvėms ir pan.“, – perspėjo Kauno apskrities VMI viršininkė Judita Stankienė.

Pagal Labdaros ir paramos įstatymo nuostatas, parama gali būti renkama ne tik per paramos ir labdaros fondus, bet ir per asociacijas, viešąsias įstaigas, religines bendruomenes, bendrijas ir centrus, tarptautinių visuomeninių organizacijų skyrius, kitas organizacijas, jei jų įstatuose ar kituose veiklą reglamentuojančiuose dokumentuose, numatytas paramos teikimas ir teisė gauti paramą (turi paramos gavėjo statusą). Gaunant finansinę pagalbą per paramos organizaciją, pačiam paramos gavėjui mokestinių prievolių nėra.

Visgi, anot VMI atstovės, jei gyventojas renka paramą į sąskaitą, išimtinais atvejais, įskaitant ir straipsnyje aprašytą situaciją, VMI vadovaujasi turinio viršenybės prieš formą principu ir mokesčių mokėti nereikia. Tačiau, susiklosčius sudėtingai situacijai (nelaimės atveju, itin sunkios finansinės padėties), asmuo, rinkdamas paramą į fizinio asmens sąskaitą, turėtų susisiekti su VMI ir aptarti susiklosčiusią situaciją.

„Paramos gavėjas taip pat turėtų saugoti dokumentus, įrodančius, kad gyventojų paaukotos ir į sąskaitą pervestos lėšos buvo ir/ar bus panaudotos būtent tam tikslui, dėl kurio buvo renkamos. Nelaimės ištiktam ar ligos užkluptam paramos gavėjui pervestos lėšos, panaudotos gydymo ar kitais paminėtais tikslais, pajamų mokesčiu neapmokestinamos“, – patikino J.Stankienė.

VIDEO: Tragedija Karmėlavoje: tėvas pašovė dukrą, jos sugyventinį, padegė namą ir nusižudė

Paaukotos lėšos, panaudotos kitiems nei buvo renkamos tikslams, yra apmokestinamos kaip dovanojimo būdu gautos pajamos. Dovanos iš sutuoktinių ar artimųjų giminaičių nėra apmokestinamos nepriklausomai nuo sumos.

Kai dovanos gautos iš kitų gyventojų, neapmokestinama 2 500 eurų suma per kalendorinius metus, ją viršijančiai daliai taikomas 15 proc. pajamų mokesčio tarifas.

Kauno AVMI nuotr./Judita Stankienė
Kauno AVMI nuotr./Judita Stankienė

Nelaimės ištiktam ar ligos užkluptam paramos gavėjui pervestos lėšos, panaudotos gydymo ar kitais paminėtais tikslais, pajamų mokesčiu neapmokestinamos.

VMI atstovai primena, jog savarankiškai aktualią informaciją VMI administruojamų mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galite rasti adresu www.vmi.lt.

Pasikonsultuoti su VMI specialistais dominančiais klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

VIDEO: Kaimynė: tėvas ateidavo skolintis pinigų, bet buvo darbštus
VIDEO: Seniūnė apie nusikaltimą Karmėlavoje: „Tėvas buvo teistas už dviejų dukrų tvirkinimą“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius