TIESAI REIKIA TAVO PALAIKYMO PRISIDĖK
Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Po krikštynų puotos – į ligoninę

Ligoninėje
Photos.com / Ligoninėje
Šaltinis: 15min
0
A A

Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC) informuoja, kad atšilus orams ir pasibaigus vienam iš ilgųjų nedarbo savaitgalių užregistruoti net du dėl maisto perdirbimo įmonių kaltės įtariami ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai Kauno mieste.

Vienu atveju susirgo keturi draugai, pavalgyti užsukę į vieną Kauno kavinę. Kitu atveju sunegalavo net 12 giminaičių, dalyvavusių krikštynose, kurios liepos 3 dieną buvo organizuotos vienoje Kauno kavinėje.

„Vasarą net kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus“, – priminė KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė. Specialistė priminė, kad pagrindinė ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonė yra švarios rankos ir švari aplinka. Todėl norint sumažinti užsikrėtimo maistu plintančiomis infekcijomis riziką ir išvengti jų protrūkių, mažiausiai, ką gali padaryti kiekvienas iš žmonių, yra reguliariai ir tinkamai plauti rankas.

Kitos rekomendacijos taip pat paprastos, tačiau galinčios apsaugoti kiekvieną iš mūsų nuo nepageidaujamos infekcijos. Vasarą būtina tinkamai tvarkyti maisto produktus: greit gendančius maisto produktus laikyti tik šaldytuve, sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinti šaldytuve. Be to, reikėtų nepamiršti maistą šaldytuve laikyti taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba kad skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartoti paruoštą maistą.

Prieš ruošimą patariama visada nuplauti vištieną ir kitą mėsą. Kruopščiai nuplauti tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas dorojus žalią mėsą, vištieną, kad išvengtume kryžminės kito maisto taršos.

Būtina gerai išvirti, iškepti vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartojant šį maistą derėtų įsitikinti, kad nesiskiria rausvas skystis.

Taip pat vasarą reikėtų vengti ruošti žalios mėsos ar vištienos patiekalus ir patiekalus be terminio apdorojimo (įvairios mišrainės, šviežių daržovių salotos). Nepatariama maistą ruošti iš anksto bei paruoštą ilgai laikyti kambario ir aukštesnėje temperatūroje.

Itin rizikinga valgyti žalią ar nepakankamai šiluma apdorotą mėsą, gerti nepasterizuotą ar nevirintą pieną ir jo produktus, reikėtų vengti žalių kiaušinių ir maisto su žaliu kiaušiniu.

Asmenims, kurie jaučia žarnyno sutrikimus, draudžiama dirbti ir ruošti maistą ypač svečiams, pobūviui.

Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), patartina kuo skubiau kreiptis į šeimos gydytoją.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 2 Infekcija Krikštas
Parašykite atsiliepimą apie 15min