Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 15

Po LRT tyrimo apie Registrų centrą – numatomi tyrimai Seime ir prokuratūroje

LRT Tyrimų skyriui paskelbus apie tai, kad dėl įtartinų sprendimų Registrų centre lietuvišką mobilųjį parašą perima estų įmonė, dalis Seimo narių žada inicijuoti tyrimą parlamente. Antikorupcijos komisijos pirmininkas jau dabar įžvelgia galimą piktnaudžiavimą, todėl tyrimo esą turėtų imtis ir prokurorai: išnarplioti, ar nebuvo tyčia sudarytos sąlygos valstybei prarasti rinkos dalį.
Registrų centras
Registrų centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pernai pristatytai estų sukurtai programėlei „Smart ID“ toliau sėkmingai didinant klientų skaičių, kai kurie Seimo nariai žada domėtis, ar tam įtakos neturėjo ir Registrų centro sprendimai.

Esą Audito komitetas arba Antikorupcijos komisija turėtų pasidomėti, senieji ar naujieji strateginės valstybinės įmonės vadovai galbūt taip susilpnino Registrų centro pozicijas elektroninio parašo rinkoje, kad tuo akimirksniu pasinaudojo verslas.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas, susipažinęs su LRT tyrimo medžiaga, žada šį klausimą kelti jau artimiausiame posėdyje. Vitalijus Gailius sako, kad jei Susisiekimo ministerija nerodys iniciatyvos, inicijuos, kad Registrų centro sprendimus nagrinėtų teisėsauga. Ši turėtų narplioti, ar senoji Registrų centro valdyba nepiktnaudžiavo galbūt specialiai sudarydama sąlygas valstybei prarasti rinkos dalį.

„Net neabejoju, kad režisavo buvusi ir šiandien nebedirbanti vadovybė, kuri surengė slaptą operaciją, kad atsakomybė kristų dabartiniam vadovui. Tai vyko ne per du mėnesius, o vadovaujant žmonėms, kurie galėjo jaustis kaip namuose ir darbinti gimines, jaučiant, kad aukso era baigiasi. Tai elementari slapta operacija, mano nuomone“, – LRT TELEVIZIJAI sakė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

„Kai kurios valstybinės įmonės paslaugos, kurias jinai atlieka dėl to, kad užgarantuotų laiku paslaugų teikimą, reguliuojamą kainą, gali būti monopolizuotos, nes valstybė gali nustatyti tam tikras kainų „lubas“, arba gali sumažinti kainą suteikiamoms paslaugoms. O dabar savotiškai yra atsisakoma valstybės paslaugų, kurios yra būtinos visuomenei arba kitiems juridiniams asmenims“, – apie Registrų centrą sakė Seimo LSDDP frakcijos seniūno pavaduotojas Algirdas Butkevičius. Anot parlamentaro, kyla grėsmė, kad Lietuvoje dominuojantys skandinaviški bankai monopolizuos ir elektroninio parašo rinką, todėl gyventojams ši paslauga gali brangti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius