-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 03

Po milijonus kainavusį skverą Klaipėdoje – tik valtele

Vos prieš metus Klaipėdoje išdidžiai pristatytas užbaigtas Ąžuolyno giraitės projektas Kauno, Paryžiaus komunos gatvių rajone. Tarp daugiabučių įsispraudęs žaliasis plotas su takeliais, žaidimų aikštynais ir tvenkiniu džiugino neilgai: jau antrą kartą vanduo užliejo takus taip, kad šiais galima nebent valtele plaukioti. Taip ir padarė vienas į problemą pirštu bedantis klaipėdietis.

Anksčiau žurnalistu dirbęs, dabar labdaros fondu besirūpinantis klaipėdietis Michailas Andrijanovas sėdo į žvejo valtį. Dabar tik tokiu būdu galima pasiekti suolelius ar šiukšlines skambiu Ąžuolyno giraitės vardu pavadintame skvere. Pėsčiųjų takai neperbrendami. Vanduo jau ėmė siekti daugiabutį, skverbtis į rūsius.

„Šio skvero sutvarkymas kainavo 2,59 mln. eurų. Ir padaryta su akivaizdžiu broku. Iki tol nieko panašaus nebuvo. Kaip atliekami darbai už milijonus, jei po to skverai tampa ežerais? Vanduo jau pasiekė rūsius. Įsimes žmonėms pelėsis. Savivaldybė į mano pastabas nereaguoja, svarbu milijonai įsisavinti. Niekas už nieką neatsako. Jau riedučių parkas pietinėje miesto dalyje – aplūžęs, keliantis pavojų ir niekas nesiima atsakomybės. Esą niekam jis nepriklauso“, – problemas vardijo M.Andrijanovas.

Suprasti akimirksniu

  • Projekto „Ąžuolyno giraitės sutvarkymas, gerinant gamtinę aplinką ir skatinant aktyvų laisvalaikį bei lankytojų srautus“ įgyvendinimo vertė 2,59 mln. Eur, papildomų darbų vertė – 65 tūkst. Eur.
  • Ąžuolyno giraitės atnaujinimas buvo įvertintas ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) inicijuotame projekte „Regionų magnetai“. Ąžuolyno giraitės atnaujinimo projektas buvo pripažintas vienu geriausių VRM finansuojamų infrastruktūrinės plėtros projektų 2014-2020 metais regionuose ir pelnė apdovanojimą „Visuomenės balso“ kategorijoje.

Trečiadienį jis sėdo į valtelę ir irstėsi takeliais, manevruodamas tarp ledo gabalų, šiukšlinių ir suolelių. Taip parodė šio kvartalo problemas. Juokavo, kad šiame skvere būtų galima filmuoti žvejybos laidą.

„Problema buvo ir iki rekonstrukcijos“

Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė teigė, kad atsakymų reikia klausti projekto vykdytojų.
Ąžuolyno giraitės projektą vykdžiusi savivaldybės administracijos vyr. patarėja Inga Kubilienė pirmiausiai siūlė skambinti į bendrovę „Klaipėdos vanduo“.

„Kaltas lietaus nuotekų išleistuvas, kuris kemšasi ir užlieja aplinką. Matome, kad dėl didelio kritulių kiekio užsikimšęs išleistuvas ir lėmė tokį potvynį. Prašėme vakar išvalyti išleistuvą ir tik išvalius po truputį ėmė sekti vanduo. Bet prireiks dar laiko, galbūt per savaitgalį nuseks. Noriu pasakyti, kad su projektu ši problema nesusijusi, nes rangovas neatliko darbų, susijusių su lietaus nuotekomis“, – aiškino I.Kubilienė.

Klaipėdos miesto sav. nuotr./Ąžuolyno giraitė Klaipėdoje
Klaipėdos miesto sav. nuotr./Ąžuolyno giraitė Klaipėdoje

Anot jos, problema kilo jau antrą kartą. Vos prieš du mėnesius taip pat teko rūpintis apsemtu skveru.

„Nemalonu, teks ieškoti sprendimų, kad daugiau tokia problema nepasikartotų. Daugeliui atrodo, kad tai susiję su šiuo projektu. Buvo ir anksčiau, tik dabar, kai viskas sutvarkyta, išgražinta, ėmė viskas matytis. Anksčiau gal nepastebėjo, tvenkinys buvo užžėlęs“, – svarstė valdininkė.

„Klaipėdos vanduo“: vamzdis mums nepriklauso

Kaip teigė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ komunikacijos vadovė Gintarė Butkienė, parke yra įrengtas išbėgimo vamzdis. Juo perteklinis vanduo iš tvenkinio turėtų išbėgti į bendrovės „Klaipėdos vanduo“ eksploatuojamą paviršinių nuotekų tinklą.

Trečiadienį bendrovės tinklų tarnybos darbuotojai savo iniciatyva, pamatę informaciją viešoje erdvėje, aukšto slėgio hidrodinamine mašina išvalė išbėgimo vamzdį.

Tikėtina, kad per artimiausias dienas vanduo turėtų nuslūgti.

Asmeninio archyvo nuotr./Michailas Andrijanovas leidosi po skverą valtele – takeliai nepraeinami.
Asmeninio archyvo nuotr./Michailas Andrijanovas leidosi po skverą valtele – takeliai nepraeinami.

„Informuojame, kad išbėgimo vamzdis, kuris įrengtas vandens pertekliui iš tvenkinio išbėgti į paviršinių nuotekų tinklus, bendrovei „Klaipėdos vanduo“ nepriklauso“, – teigė G.Butkienė.

Anot jos, problemą bus galima spręsti, kai vamzdis bus įregistruotas ir perleistas bendrovei „Klaipėdos vanduo“. Reikia ir šiltų orų, nes darbai turėtų būti atliekami po vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius