-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 22

Po motinystės į darbo rinką grįžusi Simona: tikslas – būti profesionalia kirpėja

Žirklės ir lėlėms daromos įvairiausios šukuosenos – mėgstamiausias Simonos Zopelienės vaikystės užsiėmimas. Tačiau ilgainiui gyvenimas susiklostė taip, kad svajonė tapti kirpėja buvo primiršta – ją į šalį nustūmė kiti darbai, emigracija ir motinystė. Simona yra puikus pavyzdys, kad tikslus ir siekius įgyvendinti niekada nevėlu. Paauginusi vaikučius ir grįžusi į Lietuvą, moteris ėmė ieškoti vietos darbo rinkoje ir galiausiai nusprendė, kad reikia realizuoti širdyje ramybės neduodančias svajones.
Simona Zopelienė
Simona Zopelienė / Asmeninios arch. nuotr.

Nuo darbo prie medienos iki meno

28-erių metų Simona Zopelienė pasakojo labai ryškiai prisimenanti viena vaikystės svajonę tapti kirpeja. Tačiau iš karto po mokyklos pasukti šios profesijos link nepavyko.

Moterį visą laiką traukė meninė veikla, todėl baigdama mokyklą, kas yra pakankamai reta, rinkosi ir dailės egzaminą, kurio prisimena, labai laukė, ruošėsi, piešė portretus. Simonai buvo įdomu viskas, kas susiję su menu ir vizualiu grožiu.

Simonai buvo įdomu viskas, kas susiję su menu ir vizualiu grožiu.

Baigusi mokyklą, Simona iš karto įsiliejo į darbo rinką ir patirties turėjo pačios įvairiausios – dirbo prie medienos, palyginti netrumpai darbavosi ir „Mars Lietuva“. Nors ir galvojo apie tikslus bei karjeros galimybes, profesinius planus kiek pakoregavo šeimos pagausėjimas. Simona, kol paaugino du vaikučius, iš darbo rinkos pasitraukė ne trumpam. Nemažai laiko moteris praleido ir užsienyje, kur dirba jos vyras. Simona juokauja, kad tai buvo ilgos ir visai malonios atostogos.

Vis dėlto užsienyje moteris nepasiliko. „Grįžau, nes sūnų noriu leisti į mokyklą tik Lietuvoje, ateityje ir dukrytę taip pat“, – kas paskatino grįžti, įvardijo moteris.

Atėjo laikas, kai Simona pradėjo dairytis darbo, galvoti kuo toliau užsiims, kokią kryptį pasirinks. Gal būtent atėjo etapas, kai galima ką nors pakeisti? Tačiau moteris neslepia, kad šiek tiek trūko drąsos ir ryžto. Regis, reikėjo, kad kas nors truputį pastūmėtų ir paragintų.

Džiaugiasi įgyvendindama svajonę

Būtent tuo laiku, kai ieškojo grįžimo į darbo rinką galimybių, Simona sužinojo apie projektą „Atrask save“. Informaciją apie jį pamatė socialiniame tinkle „Facebook“. Moteris susidomėjo projektu ir parašė koordinatoriams, prašydama išsamesnės informacijos. „Mane sudomino, patiko. Tiesiog anksčiau tokiems dalykams nesiryždavau, o šį kartą pagalvojau – kodėl ne? Pastūmėjo, manyčiau, smalsumas ir noras išmėginti save kokioje nors įdomioje srityje“, – pasakojo pašnekovė.

Anksčiau tokiems dalykams nesiryždavau, o šį kartą pagalvojau – kodėl ne?

Pirmiausia Simona pasiryžo paragauti savanorystės. Moteriai patiko darbas su vaikais, bendravimas, todėl neatlygintiną veiklą vykdė Gargždų vaikų bibliotekoje. Ten jaunos moters veiklos pagrindas buvo užsiėmimai su vaikais. Simona ne tik bendravo, žaidė ar ugdė juos, bet ir organizavo šventes, jose dalyvavo. Veiklos buvo daug ir įvairios, o patirtis, kurią įgijo, kaip sako pati moteris – neįkainojama. Projekto koordinatorės stebėjosi Simonos kūrybiškumu ir polėkiu.

„Įgijau pasitikėjimo savimi ir bendravimo įgūdžių. Supratau, kad gyvenime būtina nenuleisti rankų ir siekti to, ko nori“, – ryžtingai kalbėjo Simona.

Būtent savanorystė įkvėpė moterį pamėginti realizuoti seniai ir nepelnytai pamirštą svajonę – tapti kirpėja. Balandžio 20 d. Simona pabaigė kirpėjos kursus, tačiau tai – tik pradžia. „Taip, tai tikrai buvo ir yra mano svajonė. Dabar ketinu ir toliau tobulinti savo įgūdžius. Mano tikslas – tapti profesionalia kirpėja“, – ateities planus dėstė moteris.

Dabar Simona tikina tikrai nedvejojanti, kad atrado save. Moteris labai džiaugiasi, kad išdrįso nenumoti ranka į savo tikslus ir svajone. Be to, pašnekovė neslėpė, kad nežada visiškai apleisti ir pradėtos savanorystės veiklų. Nuo rudens Simona toliau mokysis kirpėjos amato, nežada atsisakyti dalyvavimo šeimų klubo ir bibliotekos renginiuose.

Projekto „Atrask save“ tikslas – mažinti 15 iki 29 m. nedirbančių ir nesimokančių jaunuolių skaičių Lietuvoje. Lietuvos darbo biržos ir Jaunimo reikalų departamento vykdomas projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir Jaunimo užimtumo iniciatyvos lėšomis. Daugiau informacijos apie projektą čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius