Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 29

Po netikėtų parduotuvių patikrinimų savaitgaliais pažeidimų skaičius šokteli trečdaliu

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai apibendrino savaitgaliais ir šventinėmis dienomis parduotuvėse atliktų patikrinimų rezultatus. Atsitiktinai atrinktų 11 šalies rajonų valstybinės kontrolės duomenų analizė parodė, kad savaitgaliais fiksuojamų pažeidimų skaičius, lyginant su darbo dienomis atliktų patikrinimų duomenimis, išauga trečdaliu. Ši tendencija ryškesnė nedidelėse rajonų ir kaimo vietovių parduotuvėse.
Kaimo parduotuvė
Kaimo parduotuvė / „Tauragės kurjeris“/Margaritos Pūdžiuvienės nuotr.

Lyginant su ankstesnių metų duomenimis, šiais metais padaugėjo prekybos pasenusiais produktais atvejų, tačiau mažiau nustatyta maisto produktų laikymo sąlygų, personalo higienos, maisto produktų ženklinimo pažeidimų.

Panašias tendencijas rodo ir kelerių metų vartotojų skundų analizė – savaitgaliais ir pirmadieniais registruojamų skundų padaugėja beveik dukart, lyginant su kitomis savaitės dienomis. Tam tikrą skundų skaičiaus augimą galima pateisinti gyventojų apsipirkimo įpročiais, tačiau pagrįstų skundų procentas (apie 39 proc.) leidžia daryti išvadą, kad kai kuriose prekybos įmonėse ne darbo dienomis gali būti sąmoningai dažniau pažeidžiamos teisės aktų nuostatos.

Dėl nustatytų pažeidimų uždrausta parduoti daugiau kaip 300 kg įvairių maisto produktų, vienos parduotuvės veikla uždrausta, kitos – laikinai sustabdyta.

Šiais metais analizuoti kontrolės duomenys surinkti iš 47 kaimo parduotuvių Vilniaus, Skuodo, Jonavos, Klaipėdos, Šakių, Joniškio, Visagino, Vilkaviškio, Švenčionių, Kaišiadorių ir Molėtų rajonuose. Iš visų patikrintų, 14-oje parduotuvių (29 proc.) pažeidimų nebuvo nustatyta. Likusiose prekybos įmonėse buvo fiksuoti prekybos maisto produktais, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, atvejai, taip pat nustatyti bendri higienos, ženklinimo, kiti pažeidimai.  

„Netikėti patikrinimai poilsio dienomis vykdomi jau ne pirmus metus. Vartotojų nusiskundimai, kad savaitgaliais kaimuose prekiaujama nukainuotomis prekėmis, kurių tinkamumo terminai pasibaigę, daugeliu atvejų pasitvirtino. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir toliau vykdys tokius patikrinimus, nes tai viena efektyviausių priemonių drausminant nesąžiningas ir didesnę riziką keliančias prekybos įmonės“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

Dėl nustatytų pažeidimų uždrausta parduoti daugiau kaip 300 kg įvairių maisto produktų, vienos parduotuvės veikla uždrausta, kitos – laikinai sustabdyta, prekybos įmonių atsakingiems asmenims skirtos baudos.

Vilniaus rajone (Tarandės g. 9) esančiai prekybos įmonei uždrausta vykdyti maisto tvarkymo veiklą, nes patikrinimo metu vyko prekyba, nors Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rugsėjo 19 d. sprendimu, šios parduotuvės veikla buvo laikinai sustabdyta.

Kitos Vilniaus rajone esančios maisto produktų parduotuvės (Vilniaus g. 17, Sudervės sen.) veikla buvo laikinai sustabdyta dėl nustatytų grubių pažeidimų. Patikrinimo metu patalpos ir įrenginiai (šaldytuvai, lentynos, prekystaliai) buvo nešvarios, sandėlyje ir pagalbinėse patalpose mėtėsi pašaliniai daiktai. Parduotuvėje neveikė savikontrolės sistema, buvo netinkamai tvarkomi šalutiniai gyvūniniai produktai. Prekybos salėje rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminiais.

Sekionių kaime (Kruonio sen., Kaišiadorių r.) veikiančioje autoparduotuvėje nustatyta, kad dalis greitai gendančių maisto produktų buvo realizuojami pažeidžiant gamintojo nurodytas laikymo sąlygas. Šiuos produktus nedelsiant uždrausta realizuoti, pardavėjai skirta administracinė nuobauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius