Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 03 /11:46

LSDP maištininkai vietoj Ūkio nori Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sprendimui trauktis iš koalicijos nepaklusę Seimo socialdemokratai, nepaisant gresiančio pašalinimo iš partijos, garantuoja paramą Vyriausybei ir koalicijos sprendimams. Tai po susitikimo su nepaklusniaisiais socialdemokratais antradienį kartojo „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir premjeras Saulius Skvernelis. Socialdemokratų frakcijos vadovas Andrius Palionis sakė, kad jei atskalūnai bus pašalinti iš partijos, pakeis frakcijos pavadinimą ir dalyvaus valdančiojoje daugumoje.
Andrius Palionis
Andrius Palionis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes pasakėme, kad jeigu išmes, mes liekame ta frakcija, kuri esame, yra tik klausimas dėl žmonių, kurie nebalsavo ir nepritarė mūsų pozicijai, bet aš manau, jie suburs naują frakciją. Kai išmes, mes (savo frakcijos – aut.) pavadinimą pasakysime“, – apie naujos frakcijos kūrimą kalbėjo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas A.Palionis.

Jo teigimu, Vyriausybei paramą su „darbiečiais“ garantuoja 14 frakcijos narių. A.Palionis teigė dar negavęs nei vieno prašymo atsiimti parašą, kuriuo užtvirtintas frakcijų susitarimas dėl bendradarbiavimo.

Jis garantavo, kad atskilę nuo socialdemokratų politikai į „valstiečių“ frakciją tikrai neįsilies, ir teigė, kad iš Seimo jų pašalinti niekas negalės.

„Manau, natūraliai skils dalis partijos ir prisijungs prie mūsų. Specialiai skaldyti nesiruošiame, ateis laikas vėliau, kai žmonės patys nuspręs. Nenoriu prognozuoti – mūsų dar neišmetė, nenoriu prognozuoti, kas bus“, – teigė jis.

Šeštadienį LSDP partija spręs, ar pašalinti iš savo gretų partijos valiai nepaklususius Seimo narius. A.Palionis antradienį sakė neabejojantis, kad bus pašalintas kartu su kitais atskalūnais.

A.Palionis šeštadienį LSDP Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje nedalyvaus, nes teigė, kad negali.

Nori naujos ministerijos

A.Palionio teigimu, svarstoma socialdemokratams atsisakyti Ūkio ministerijos ir iškeisti ją į Socialinės apsaugos ir darbo. Tačiau kas jai vadovautų, jis neatskleidė. Dabar šiai ministerijai vadovauja nepartinis Linas Kukuraitis, buvęs Vilniaus arkivyskupijos labdaros organizacijos „Caritas“ vadovas. Jį į ministro postą pakvietė pats premjeras S.Skvernelis.

Spalio 13 dieną darbą turėtų baigti ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

„Šiai dienai Ūkio ministerija yra mūsų ir turėtume siūlyti kandidatą į ministrus, kol kas nesvarstėme kandidatūros. Mes pasiūlėme pagalvoti partneriams, kad galėtume pasikeisti ministeriją į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją“, – sakė jis.

A.Palionis patvirtino, kad kandidatą į šį postą jau turi, tačiau socialdemokratas sakė nevardinsiantis pavardžių, tačiau kandidatas – ne vienas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Anot A.Palionio, dėl ministerijos keitimo premjero nuomonės dar nėra – jam tik pateiktas toks pasiūlymas. A.Palionis svarstė, kad jei jis būtų premjeras, jam ministrų kaitaliojimas nepatiktų: „Kiekvienas ministro pakeitimas vis silpnina ir ateities planus ir yra baisu premjerui, bet aš manau, kad mes esame stabili dauguma.“

R.Karbauskis: nematau problemų dėl L.Kukuraičio kompetencijos

R.Karbauskis sakė, jog svarstyti tokį pasiūlymą yra premjero prerogatyva, kartu jis pažymėjo neturintis priekaištų dabartiniam SADM vadovui, „valstiečių“ deleguotam Linui Kukuraičiui.

„Mes girdėjom tokį norą, bet jis nebuvo svarstytas, ir tai yra premjero prerogatyva. Jeigu premjeras manys, kad tai svarstytina, mes galėsime svarstyti“, – apie koalicijos partnerių norą keitis ministerijomis BNS sakė R.Karbauskis.

„Bet aš nematau šiandien problemų dėl SADM vadovo arba kompetencijos, arba kažkokių dalykų. Labai sunku komentuoti, nes tik išgirdom pasiūlymą, bet tai niekaip nėra aptarta“, – pridūrė „valstiečių“ vadovas.

R.Karbauskis apie galimą LSDP skilimą: tai – ne mūsų problema

Po susitikimo tiek „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, tiek premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad jokių kalbų apie postus su LSDP atskalūnais esą nebuvo.

Jie tik garantavo paramą „valstiečių“ sprendimams.

„Pagal tuos darbinius klausimus matyti, kad kalbama darbiniais konkrečiais klausimais, tai nėra pagrindo teigti, kad jie kažkaip kitaip turėtų elgtis“, – teigė S.Skvernelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis savo ruožtu teigė nejaučiantis nerimo, kad pasirašę frakcijų susitarimą socialdemokratai atsitrauks. Kalbėdamas apie galimą socialdemokratų skilimą, R.Karbauskis patikino, kad tai – ne „valstiečių“ problema.

Socialdemokratų frakcija Seime, jau žinodama Tarybos sprendimą, pasirašė su „valstiečiais“ susitarimą, kurį pavadino frakcijų koalicijos vardu.

Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nutarė, kad per savaitę Seimo socialdemokratai, nepaklusę tarybos sprendimui, privalo ištaisyti klaidas, kuriomis pažeidė partijos statutą. Po to bus sprendžiama, kada vėl sušaukti komisijos posėdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius