Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 20

Po Plungės atvejo ministerijos atnaujins rekomendacijas dėl išvykų į Rytų kaimynes

Po Plungės jaunimo išvykos į Rusiją ministerijos atnaujins rekomendacijas dėl bendradarbiavimo su Rytų kaimynėmis, kad būtų tinkamai įvertintas priešiškos propagandos faktorius, sutarta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) bei institucijų atstovų pasitarime.
„Naktiniai vilkai“ Vienoje
„Naktiniai vilkai“ Vienoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Artimiausiu metu bus dar kartą gera proga pateikti rekomendacijas, kas yra informacinės atakos, tiek merai, tiek savivaldybėse jaunimo reikalus kuruojantys žmonės gaus priminimą“, – po komiteto narių pasitarimo su Švietimo, Užsienio reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, Valstybės saugumo departamento atstovų pasitarimo žurnalistams sakė NSGK vadovas Vytautas Bakas.

Susitikime buvo aptarta, kad atskirose ministerijose reikėtų paskirti po atsakingą asmenį, su kuriuo savivaldybių bei įstaigų atstovai galėtų pasikonsultuoti, jei kiltų klausimų dėl dalyvavimo tam tikruose renginiuose, išvykose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas

„Laba geras siūlymas turėti vieno langelio principą, kai yra įvairios iniciatyvos, tame tarpe ir minkštosios galios, nebūtinai pozityvios, kad merai, administracijų direktoriai, jaunimo reikalų kuratoriai galėtų pasitarti su specialistais Švietimo, Kultūros, jei reikia – Užsienio reikalų minsiterijoje, kaip vertinti vieną ar kitą pasiūlymą, nes matome, kad pasiūlymų keliauti, įsitraukti į įvairias veiklas iš Rytų kaimynų yra nemažai“, – pabrėžė V.Bakas.

Mes negalime tapti uždara valstybe, žmonės turi teisę keliauti, pažinti, tik labai svarbu suprasti, kad šiuo atveju Rusijos politinis režimas turi kitus tikslus nei turime tikslą mes

Kartu komiteto vadovas pažymėjo, jog panašių išvykų drausti ar bandyti jas riboti nėra pagrindo, svarbu, kad vykstantys, vaikus lydintys asmenys susivoktų vykstančiame informaciniame kare, jei programa jau vietoje būtų keičiame, įtraukiant į ją propagandinius elementus, užkirstų tam kelią.

„Mes negalime tapti uždara valstybe, žmonės turi teisę keliauti, pažinti, tik labai svarbu suprasti, kad šiuo atveju Rusijos politinis režimas turi kitus tikslus nei turime tikslą mes, ir mūsų valstybės sėkmė, pažanga yra priešiška Rusijos politinio elito interesams. Įtraukiami į politinį lauką vaikai, ir tą turi suprasti tėvai ir mokytojai, kurie organizuoja tokias stovyklas, bet tai nereiškia, kad išvykti negalima“, – kalbėjo V.Bakas.

Užsienio reikalų viceministras Neris Germanas sako, jog plačiai viešojoje erdvėje nuskambėjęs Plungės atvejis prevenciškai duos daugiau naudos nei visos rašytinės rekomendacijos – kvietimai iš Rytų bus kur kas atsargiau vertinami.

„Švietimo ir mokslo ministerija įsipareigojo paruošti rekomendacijas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Jaunimo departamentas irgi kvies atstovus, ir bus bandoma parengti bendras rekomendacijas, nors per visas ministerijas jie jas turi, dabar norima, kad visi žinotų, kas ir kur yra. To, kas atsitiko, reikia matyti ir teigiamą momentą. Rekomendacijos, kokie bebūtų popieriai, (įtakos turi mažiau nei) dabar tai, kai spaudos, televizijos pagalba visi jau žino šią situaciją ir bus atsargesni, žiūrės“, – žurnalistams po posėdžio sakė N.Germanas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Neris Germanas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Neris Germanas

Mes vis tiek kontaktus su kaimynais turime palaikyti, negalime nutraukti visų ryšių

„Aš matau teigiamą momentą tame, kad problemos atskleidimas žiniasklaidoje padės žymiai daugiau nei kiti dalykai. Mes vis tiek kontaktus su kaimynais turime palaikyti, negalime nutraukti visų ryšių, juo labiau, kad du trečdaliai savivaldybių vienokius ar kitokius kontaktus (su Rytų kaimynėmis) turi“, – pridūrė viceministras.

Valstybės saugumo departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Budrys teigė, kad siekiant užkirsti kelią panašiems atvejams sutarta dėl ministerijų veiksmų, o departamentas savo ruožtu renka informaciją ir vertina grėsmes.

Plungės jaunimo delegacija, lydima savivaldybės atstovų, beveik dvi liepos savaites praleido stovykloje Rusijoje. Stovyklos programoje buvo apsilankymai kariniuose muziejuose, bendravimas su prokremliško baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariais, pagarsėjusiais nacionalistiniais renginiais ir sovietinės simbolikos demonstravimu.

Plungės meras Audrius Klišonis sako, kad Plungės rajono savivaldybė 2003 metais yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Rusijos Krasnogorsko municipaliniu rajonu. Pagal šią sutartį vyksta jaunimo delegacijų mainai.

Vaikų stovyklos Rusijoje programą, kurioje buvo susitikimas su Kremlių remiančiu baikerių klubu „Naktiniai vilkai“, meras yra pavadinęs klaida ir atsiprašęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius