Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 22 /13:34

Po prezidentės Dalios Grybauskaitės langais mitingavo atleistos FNTT vadovybės gynėjai

Šalia Daukanto aikštės, prie prezidentūros, trečiadienį piketavo keli šimtai žmonių, reikalavusių į pareigas sugrąžinti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijaų Gailių ir Vytautą Giržadą, o juos atleidusį vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį – atstatydinti.
Vitalijus Gailius
Vitalijus Gailius / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Į būrio žinomų veikėjų suorganizuotą mitingą daugiausiai susirinko senyvo amžiaus žmonės, tačiau buvo matyti ir vienas kitas jaunas veidas. Organizatoriai planavo mitingą surengti pačioje Daukanto aikštėje, tačiau tai jiems nebuvo leista. Viešąją tvarką prezidentūros prieigose prižiūrėjo kelios dešimtys policijos pareigūnų. Jų duomenimis, renginys pritraukė iki tūkstančio mitinguotojų.

Mitingo organizatorius suerzino jame su bendražygiais pasirodęs nacionalistas Mindaugas Murza.  Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys teigė su neonaciais nenorintis turėti nieko bendro.

„Tas Murza visur lenda, net kur jo visai nereikia“, – garsiai pasipiktino viena į mitingą atėjusi pagyvenusi ponia.

D.Kuolys teigė, kad visuomenei nepakanka paaiškinimų, kad V.Gailius ir V.Giržadas „nelabai gražiai pasirodė“. „Šie vyrai pirmi pareikalavo pradėti ikiteisminį tyrimą apie informacijos apie „Snorą“ nutekinimo. Generalinė prokuratūra tris mėnesius tokio tyrimo nepradėjo. Jeigu mes neapginsime šitų pareigūnų, mes neapginsime teisingumo Lietuvoje, mes sugrąžinsime šalį į mafijos laikus“, – kalbėjo D.Kuolys. Ši jo frazė buvo palydėta plojimais.

Visuomenininko manymu, R.Palaitis turi būti atstatydintas, nes išdavė tarnybinę paslaptį: viešai papasakojo, kad FNTT vadovų tyrimo melo detektoriumi rezultatai buvo jiems nepalankūs. „O po to mums prezidentė pasako, kad šitas ministras „ne prie ko“. Paaiškėjo, kad R.Palaitis, kurį pati prezidentė paskyrė į pareigas, o jis jau porą metų triūsia tautos gerovei, yra ne prie ko. Jeigu jis, prezidentės nuomone, ne prie ko, jis ir turi trauktis“, – pabrėžė jis.

Mitinduotojai gausiais plojimais pritarė reikalavimui, kad posto netektų ne tik vidaus reikalų ministras, bet ir „visi kiti su šešėliniu verslu ir kriminaliniu pasauliu susiję valdžios pareigūnai".

Visuomenininkai taip pat pareikalavo iki Kovo 11-osios išviešinti visų šalies partijų, aukštų politikų, teisėtvarkos ir slaptųjų tarnybų pareigūnų ryšius su šešėliniu verslu ir kitomis nusikalstamomis struktūromis, paskelbti duomenis apie jų gaunamus pinigus iš šių struktūrų ir galbūt neteisėtą praturtėjimą. Jie nori, kad iš esmės būtų pertvarkyta teisėtvarka – išlaisvinta iš kriminalinių ir kitų neskaidrių ryšių.

Renginio organizatoriai kritikos prezidentei Daliai Grybauskaitei nereiškė. Dauguma kalbėjusiųjų aiškino pasitikintys tik prezidente, ir tikintys, kad ji imsis sprendimų, kurie įneš skaidrumo tiek politikoje, tieki teisėsaugoje.

Aktyvi visuomenės veikėja Nijolė Oželytė tik nusistebėjo, kad mitinguotojai nebuvo įleisti į Daukanto aikštę. „Prezidentei nereikia bijoti savo tautos, ji turėtų pasakyti, kad ateikite, ir kuo arčiau, ir prie mano namų ateikite. Prezidentė yra vienintelis politikas, kuriuo aš pasitikiu visiškai“, – nuo tribūnos dėstė N.Oželytė.

Apkaltino politikavimu

Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Bronislovas Genzelis yra pareiškęs, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė „kovoja ne tų pusėje“.

Šalies vadovė ne kartą išreiškė paramą prieš FNTT vadovybę užsimojusiam R.Palaičiui. „Aš reiškiu kritiką statutiniams karininkams, kurie mėgina politikuoti. O jūs, žurnalistai, galėtumėte paklausti, ar FNTT paskutinius metus tyrė konservatorių rėmėjų įmones, ar ne“, – pirmadienį pareiškė D.Grybauskaitė.

Viešai abejones dėl V.Gailiaus ir V.Giržado atleidimo reiškę konservatorių atstovai  aiškino, kad tik FNTT gali pasakyti, tyrė ar netyrė konservatorius rėmusias įmones. Konservatorius Jurgis Razma 15min.lt teigė nesuprantantis, ką omenyje turėjo valstybės vadovė.

„Galbūt aš turiu mažiau informacijos, negu turi prezidentė, todėl man ir kyla, natūralu, kai kurie klausimai, kurie kyla daugeliui ir visuomenės narių ir politikų. Kyla pasipiktinimas, kyla klausimai, kodėl gerai dirbančios institucijos vadovai, tikrai gerai žinomi ir autoritetingi kovotojai prieš kriminalinį pasaulį, atleidžiami nepateikiant aiškių atsakymų“, – trečiadienį Žinių radijui kalbėjo Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius