Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 29

Po prezidentės sprendimo dėl Neringos Venckienės iš Teisėjų garbės teismo pasitraukė teisėjai Viktoras Kažys ir Stasys Gagys

Teisėjų taryba penktadienį patenkino dviejų teisėjų prašymą atleisti juos iš Teisėjų garbės teismo po prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimo palikti dirbti Neringą Venckienę Kauno apygardos teisme.
Teisėjai
Teisėjai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Iš Teisėjų garbės teismo pasitraukė Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Stasys Gagys. Vietoj jų į Garbės teismą išrinkti Apeliacinio teismo teisėjas Albinas Bielskis ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėja Skirgailė Žalimienė.

Už A.Bielskio kandidatūrą balsavo visi 16 posėdyje dalyvavusių Teisėjų tarybos narių. Nė vienas nesusilaikė ir nebalsavo prieš. Už S.Žalimienės kandidatūrą balsavo 13 tarybos narių, 3 balsavo prieš.

Atleisti Kauno apygardos teismo teisėją N.Venckienę iš pareigų buvo siūlyta dėl jos viešų pasisakymų apie vadinamąją pedofilijos bylą nagrinėjusius teisėjus.

Sprendimas priimtas konstatavus, kad teisėja N.Venckienė šiurkščiai pažeidė Teisėjų etikos kodekso reikalavimus, pažemino teisėjo vardą ir padarė žalos teismų autoritetui visuomenėje. Garbės teismo nuomone, toks teisėjos elgesys nesuderinamas su teisėjo pareigomis.

Tačiau prezidentė D.Grybauskaitė pareiškė pasigedusi tokį sprendimą lėmusių argumentų pagrįstumo. „Teisėjos pasisakymai nederami ir garbės teisėjų bendruomenei nedaro, tačiau Teisėjų garbės teismo siūloma sankcija neadekvati teisėjos prasižengimui. Griežčiausios nuobaudos pirmiausia turi būti taikomos aplaidžiai dirbantiems, girtaujantiems, kyšininkaujantiems, sukčiaujantiems, žalą žmonėms ir valstybei darantiems ir dangstantiems prasižengusius kolegas teisėjams“, – pabrėžė prezidentė.

Teisėjų garbės teismas – teisėjų drausmės bylas ir teisėjų prašymus dėl teisėjo garbės gynimo nagrinėjanti teismų savivaldos institucija. Jis sudaromas ketveriems metams iš devynių narių.

Teisėjų garbės teismas – teisėjų drausmės bylas ir teisėjų prašymus dėl teisėjo garbės gynimo nagrinėjanti teismų savivaldos institucija. Jis sudaromas ketveriems metams iš devynių narių.Po du narius iš Aukščiausiojo Teismo, Apeliacinio teismo ir Vyriausiojo administracinio teismo, tris narius iš visų apygardų administracinių teismų, apygardų teismų ir apylinkių teismų teisėjų į Teisėjų garbės teismą renka Teisėjų taryba. Teisėjų garbės teismo nariai išsirenka šio teismo pirmininką ir pirmininko pavaduotoją.

Patarė prezidentei atleisti teisėją E.Inokaitį

Teisėjų taryba penktadienį taip pat vienbalsiai nusprendė patarti prezidentei atleisti iš pareigų Kauno miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotoją Edmundą Inokaitį.

Teisėjų taryba yra nusprendusi patikrinti dabar jau buvusio Kauno miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojo E.Inokaičio darbą. Šis pateikė prašymą atleisti jį iš pareigų.

Atsistatydinimo pareiškimą E.Inokaitis nusiuntė prezidentei D.Grybauskaitei, kuri nusprendė jį patenkinti ir dekretu kreipėsi į Teisėjų tarybą.

Sudaryti komisiją E.Inokaičio administracinei veiklai tirti prieš mėnesį pasiūlė Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius. Jis mano, kad būtina išsiaiškinti, ar Civilinių bylų skyriaus teisėjų darbą kontroliuoti turintis teismo pirmininko pavaduotojas E.Inokaitis sugeba „valdyti situaciją“.

Jeigu paaiškės, kad teismo pirmininko pavaduotojas nesugebėjo tinkamai administruoti Civilinių bylų skyriaus darbuotojų, jam gali būti pasiūlyta iškelti drausmės bylą.

E.Inokaičio veiklos tyrimą nuspręsta atlikti, kai paaiškėjo, kad teisėja Valentina Ščerbakova net penkerius metus nesilaikė civilinių bylų nagrinėjimo, tvarkymo ir saugojimo reikalavimų, taip pat protokolų ir kitų procesinių dokumentų surašymo terminų, laiku neperdavė bylų raštinei, vilkino civilinių bylų nagrinėjimą.

Be to, vienoje byloje ji sprendimus vilkino ne vienerius metus, nors dėl to keletą kartų į teismą kreipėsi Kauno meras.

Gegužę Teisėjų taryba svarstys, ar patarti prezidentei atleisti V.Ščerbakovą iš Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo pareigų, savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą.

Medicinos įstaiga, kurioje tiriama V.Ščerbakovos sveikata, paprašė Teisėjų tarybos pateikti duomenis apie teisėjos asmenines ir profesines savybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius