-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 27 /20:41

Po R.Protasevičiaus sulaikymo – kolegų Lietuvoje protestas prie Baltarusijos sienos

Keliolika Lietuvos ir Baltarusijos žurnalistų ketvirtadienį susirinko prie Lietuvos pasienio su Baltarusija pareikšti protesto prieš Aliaksandro Lukašenkos režimo veiksmus įkalinant kolegas. Pikete taip pat dalyvavęs nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ vadovas pavadino žurnalistų kalinimą terorizmu ir teigė, kad A.Lukašenka turi būti teisiamas dėl režimo veiksmų nutupdant „Ryanair“ lėktuvą Baltarusijoje ir sulaikant tinklaraštininką Romaną Protasevičių su drauge.

Šalčininkų rajone žurnalistai ant tvoros, skiriančios Lietuvą ir Baltarusiją, pakabino 21-o Baltarusijoje kalinamo kolegos nuotrauką.

R.Protasevičiaus portretą laikė Lietuvoje viešintis žurnalistų teises ginančios tarptautinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ vadovas Christophe'as Deloire'as.

Jis pasmerkė Baltarusijos režimo veiksmus kaltinant žurnalistus vykdant teroristinę veiklą.

„Realybė tokia, kad šie grobuonys patys yra teroristai. Jie padarys bet ką, kad pasodintų žurnalistus į kalėjimą ir išgąsdintų visuomenę. (...) Tai yra terorizmas“, – 15min sakė Paryžiuje įsikūrusios organizacijos generalinis sekretorius.

„Reporteriai be sienų“ šią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu tirti būtent A.Lukašenkos veiksmus dėl orlaivio užgrobimo ir piratavimo.

„Mes manome, kad pats Lukašenka turi būti teisiamas, nes tai, ką jis padarė, ką jis įsakė ir ką dabar bando pateisinti yra lėktuvo užgrobimas teroristiniais tikslais“, – kalbėjo Ch.Deloire'as.

„Jis už tai atsakingas“, – pridūrė jis.

„Reporterių be sienų“ vadovas paragino tarptautinę bendruomenę didinti spaudimą Baltarusijai, kad ši paleistų įkalintus žurnalistus.

„Mes jūsų nepamiršime ir toliau dėl jūsų kovosime“, – teigė Ch.Deloire'as.

Pikete dalyvavusi LRT žurnalistė Indrė Makaraitytė sakė, kad Baltarusijos režimo elgesys su žurnalistais, atliekančiais savo pilietinę pareigą, yra apgailėtinas.

„Galime padėti viešindami tai, kas vyksta. Tai privaloma mūsų pareiga“, – tvirtino žurnalistė.

„Čia, manau, yra pagrindinis dalykas, ko jis bijo. Bet kuris diktatorius ir bet kuris tironas bijo viešumo“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Indrė Makaraitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Indrė Makaraitytė

Lietuvoje gyvenantis baltarusis, „Charter'97“ žurnalistas Maksimas Cichenija sakė, kad įvykiai Baltarusijoje yra „baisūs“.

„Savo buvimu norime pareikšti, kad reikia duoti laisvę nepriklausomiems žurnalistams ir nepriklausomai žurnalistikai“, – kalbėjo jis.

Baltarusijos pareigūnai sekmadienį sulaikė R.Protasevičių ir jo draugę Sofiją Sapegą, skridusius iš Atėnų į Vilnių, režimui perėmus lėktuvą ir privertus jį nusileisti Minske.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Palaikymo R.Protasevičiui ir kitiems Baltarusijos žurnalistams akcija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Palaikymo R.Protasevičiui ir kitiems Baltarusijos žurnalistams akcija

Reaguodama į tai, Europos Sąjunga uždraudė Baltarusijos oro linijoms leistis savo šalių oro uostuose ir svarsto įvesti ekonomines sankcijas režimui ir su juo susijusioms įmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius