Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 30 /15:54

Po Sauliaus Skvernelio paraginimo Julius Pagojus nusprendė trauktis

Paskirtasis teisingumo ministras Julius Pagojus baigė savo karjerą dar jos nepradėjęs. Į skandalą dėl to, jog nuslėpė faktą, kad buvo nubaustas už tai, jog vairavo neblaivus, įsipainiojęs J.Pagojus trečiadienio popietę išgirdo paskirtojo premjero Sauliaus Skvernelio raginimą atsistatydinti. Netrukus jis paskelbė pasitraukiantis.

J.Pagojus trečiadienį buvo išvykęs į Šiaulius, bet iškviestas S.Skvernelio apsisuko ir grįžo.

Kaip informavo S.Skvernelio atstovas Tomas Beržinskas, S.Skvernelis ir J.Pagojus susitiko prezidentei paraginus paskirtąjį premjerą įvertinti visas aplinkybes pernykščio įvykio, kai J.Pagojus buvo sustabdytas vairuojantis neblaivus. Susitikimas buvo trumpas. Pasak BNS šaltinių, J.Pagojus sulaukė raginimo trauktis.

Apie pasitraukimą pranešė „Facebook“

Po susitikimo J.Pagojus pažadėjo artimiausiu metu priimti sprendimą dėl likimo pareigose.

Netrukus jis savo paskyroje „Facebook“ pranešė pasitraukiantis.

„Dėkoju Jos Ekscelencijai Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei ir paskirtajam Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui už išreikštą pasitikėjimą.

Paprašiau paskirtojo Ministro Pirmininko atšaukti mano, kaip Teisingumo ministro, kandidatūrą į XVII-osios Vyriausybės narius, – paskelbė J.Pagojus.

Deja, matydamas, kad kilęs ažiotažas dėl mano praeities klaidos trukdo ir trukdys naujajai Vyriausybei, o ypač man labai svarbiai Teisingumo ministerijai, normaliai pradėti darbus, paprašiau paskirtojo Ministro Pirmininko atšaukti mano, kaip Teisingumo ministro, kandidatūrą į XVII-osios Vyriausybės narius. Tikiuosi, kad mano prašymas bus patenkintas ir Vyriausybė galės netrikdomai pradėti įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus.

Viešoje erdvėje buvau apkaltintas melu, todėl noriu pabrėžti, kad niekada nemelavau nei pareigūnams, nei Teismui. Savo gynybai išnaudojau teisines priemones, galutinio teismo sprendimo nekvestionavau ir jį vykdžiau. Ačiū visiems, kurie mane palaiko ir supranta“, – tokį pranešimą paskelbė J.Pagojus.

S.Skvernelis turėjo paraginti?

S.Skvernelis po susitikimo pareiškė, kad J.Pagojus pradėti darbo negalės.

„Pokalbio metu buvo išklausytas dar kartą ponas J.Pagojus. Dėl susiklosčiusių aplinkybių ir naujos informacijos, kuri aiškėja, dėl paties fakto ir su juo susijusių aplinkybių mes suprantame, kad tęsti arba netgi pradėti darbo šioje pozicijoje jis negali. Būtų tikrai pakankamai sudėtinga ir laukiame artimiausiu metu jo pranešimo. Aš manau, kad jis bus toks, koks ir turi būti“, – sakė S.Skvernelis.

Aš manau, kad mes puikiai supratome vienas kitą. Laukiu tikrai to pareiškimo, – sakė S.Skvernelis.

„Aš manau, kad mes puikiai supratome vienas kitą. Laukiu tikrai to pareiškimo. Jis, manau, tikrai bus ir bus aplinkybės išdėstytos“, – teigė paskirtasis premjeras, paklaustas, ar jis pats paragino J.Pagojų atsistatydinti.

S.Skvernelis nekomentavo, ar J.Pagojus pats pasisiūlė trauktis, ar jį reikėjo raginti.

„Tikrai nenoriu tų detalių komentuoti. Tai yra jaunas žmogus, jis puikiai suvokia, kokią klaidą padaręs yra ir kaip ta klaida dabar atsiliepia. Sprendimas yra neišvengiamas ir, manau, jis bus toks, koks šitoj situacijoj turi būti“, – kalbėjo paskirtasis premjeras.

Klausiamas, kodėl paskirtojo ministro neatleidžia, S.Skvernelis tikino, kad negali to padaryti, nes jis yra paskirtas dekretu, dar neprisiekęs ir nėra ministras einantis pareigas.

„Jis turi tokią galimybę priimti pats sprendimą. Aš manau, kad tokį šansą jam reikia suteikti, ir tas šansas jam yra suteiktas“, – kalbėjo paskirtasis premjeras.

VIDEO: Susitikęs su J.Pagojumi premjeras pareiškė, kad jis ministro darbo pradėti negalės

Sako žinojęs tik faktą

Jis tikino, kad dar antradienį pats neturėjo visos informacijos, patį faktą taip pat sužinojo ganėtinai vėlai.

„Tos informacijos aš neturėjau. Patį faktą irgi pakankamai vėlai sužinojau. Tai yra faktas, kuris įvykęs prieš pusantrų metų. Tai vienas dalykas. Ir dabar tos aplinkybės, kurios netgi teikiamos yra dėl pačio įforminimo ir galbūt dar kitokios prielaidos, kurios dabar matosi dėl bandymo išvengti atsakomybės, suponuoja tikrai... Na, tiesiog būtų, turbūt visi suvokiame, kad neįmanoma pradėti vykdyti funkcijų teisingumo ministro“, – aiškino S.Skvernelis.

Pasak jo, tarnybų, kurios atliko kandidato patikrinimą, pateiktoje informacijoje buvo nurodytas tik pats faktas, be jokių aplinkybių.

„Oficiali informacija buvo gauta, koks pažeidimas yra padarytas. Po to pradėjo aiškėti aplinkybės. Bylos nagrinėti, kuri yra teisme, man nėra nei prievolės, nei jokio reikalo“, – sakė S.Skvernelis.

Paskirtasis premjeras tikino, kad ir toliau liks griežtas neblaiviems vairuojantiems asmenims ir nedelsiant reikalaus atsakomybės, tačiau J.Pagojaus atveju S.Skvernelis sako buvęs atlaidesnis, nes nusižengimas padarytas prieš pusantrų metų.

S.Skvernelis tikino, kad tolimesnes galimybes J.Pagojui eiti Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovo pareigas turės vertinti naujai paskirtas teisingumo ministras.

„Tai turi įvertinti jo tiesioginis vadovas teisingumo ministras. Kai bus Vyriausybė suformuota ir bus teisingumo ministras, tada ir įvertins aplinkybes“, – sakė jis.

Prisieks trylika ministrų?

S.Skvernelis tikino, kad po J.Pagojaus pasitraukimo naujas kandidatas į teisingumo ministrus greitai teikiamas nebus.

„Vyriausybė yra pateikta. Bus dabar trylika žmonių. Prasidės programos tvirtinimo procedūros ir priesaika. Greičiausiai tai bus trylikos ministrų priesaika“, – neslėpė jis.

Kol kas paskirtasis premjeras tikino neskambinęs Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkui ir neprašęs siūlyti naujo kandidato.

„Reikia sulaukti pranešimo. Tada bus mano teikimas, kad būtų išbrauktas iš Vyriausybės ministrų sąrašo ir tada vėlgi situacija tokia, kokia buvo anksčiau. Turės socialdemokratai siūlyti kandidatūrą“, – sakė jis.

Socialdemokratai jau rengiasi ieškoti

Laikinai premjero pareigas einančio socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus atstovas spaudai Mindaugas Janulionis 15min teigė, kad naujo kandidato socialdemokratai ieškos artimiausiu metu.

„Premjeras teigiamai vertina J.Pagojaus sprendimą ir mano, kad tai padės naujai Vyriausybei sėkmingai pradėti darbą“, – sakė M.Janulionis.

Prezidentė žinojo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienį paskirdama socialdemokratą Julių Pagojų teisingumo ministru, žinojo, kad jis yra praradęs teisę vairuoti automobilį, tačiau ši informacija nebuvo lemianti, pranešė prezidentės Spaudos tarnyba. D.Grybauskaitė norėtų, kad po paskyrimo paaiškėjusias detales iš naujo vertintų paskirtasis premjeras.

„Prezidentei buvo žinomas faktas, kad kandidatas yra praradęs teisę vairuoti. Konsultuojantis dėl kandidatūros skyrimo su paskirtuoju Ministru Pirmininku ši informacija nebuvo lemianti.

Naujai aiškėjančios detalės nemaloniai stebina, jas turės įvertinti kandidatą teikęs Ministras Pirmininkas“, – teigiama 15min atsiųstame komentare. BNS prezidentūra patikslino, kad D.Grybauskaitei buvo žinomas faktas, jog „kandidatas yra praradęs teisę vairuoti esant neblaiviam“.

Pats J.Pagojus antradienį paklaustas, ar informavo prezidentę apie tai, jog yra baustas už vairavimą išgėrus, sakė, kad su šalies vadove kalbėjosi „apie viską“.

VIDEO: Juliaus Pagojaus komentaras apie nuobaudą

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį delfi.lt konferencijoje sakė atidžiai stebintis visas aiškėjančias šios istorijos detales ir žadėjo dar kartą susitikęs su kandidatu aptarti, ar jis gali eiti teisingumo ministro pareigas.

Dar antradienį S.Skvernelis tikino, kad J.Pagojaus gauta nuobauda netrukdo jam užimti teisingumo ministro pareigų.

„Taip, jis pasisakė apie savo klaidą. Aš įvertinau visas aplinkybes: kokiomis aplinkybėmis, koks girtumas buvo. Tai, matyt, tik dar kartą patvirtina tą diskusiją, ką aš kažkada sakiau, kad negalima žmonėms leisti patiems vertinti, ar yra leistina norma, ar ne. Tai geriausias pavyzdys, kuris iliustruoja, kaip beveik galima susigadinti gyvenimą ir karjerą“, – žurnalistams antradienį sakė S.Skvernelis.

Trečiadienį paskirtasis premjeras tikino, kad informacija apie J.Pagojaus padarytą nusižengimą paaiškėjo gavus teisėsaugos informaciją.

„Tai nebuvo žinoma iš anksto, paaiškėjo tuomet, kai teisėsauga pateikė visą privalomą pateikti informaciją. Buvo vertintos aplinkybės, kurios buvo žinomos – dėl fakto, alkoholio kiekio. Tai buvo teikimas mūsų partnerių, socialdemokratų. Buvo priimtas sprendimas, kad jis gali būti ministru“, – situaciją delfi.lt konferencijoje įvertino jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tebesilaiko pozicijos, kad J.Pagojus iš savo klaidos jau pasimokė.

Tiesa, delfi.lt konferencijoje jis pareiškė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tokio žmogaus ministru neteiktų ir net nepriimtų į partiją.

J.Pagojus kol kas nesitraukia

Pats paskirtasis teisingumo ministras J.Pagojus kol kas neatsako į klausimą, ar po kilusio skandalo dar gali eiti ministro pareigas.

Jis tikino apie bet kokius sprendimus pirmiausia kalbėsiantis su paskirtuoju premjeru S.Skverneliu, o ne su žiniasklaida.

„Apie bet kokius ketinimus ir sprendimus pirmiausia bus kalbamasi su ministru pirmininku“, – 15min sakė J.Pagojus.

Jis tikino esąs išvykęs į Šiaulius, tačiau neatmetė, kad susitikimas su S.Skverneliu, jei paskirtasis premjeras to pageidautų, galėtų įvykti dar trečiadienį.

Klausiamas, kodėl prezidentė D.Grybauskaitė tikina nežinojusi visų aplinkybių, kuriomis J.Pagojus neteko teisės vairuoti, paskirtasis teisingumo ministras dar kartą kartoja su šalies vadove kalbėjęsis „apie viską“.

„Aš pasikartosiu: su prezidente buvo kalbėta apie viską ir plačiau to, kas buvo kalbėta viduje, nekomentuosiu“, – kartojo J.Pagojus.

J.Pagojus tebemano, kad iš padarytos klaidos jau pasimokė.

Jis aiškino sustabdytas policijos nesakęs, kad eina teisingumo viceministro pareigas, nes nenorėjęs, jog tai būtų suprasta kaip spaudimas pareigūnams.

„Pareigūnai paklausė mano darbovietės, aš ją nurodžiau. Daugiau jie nieko neklausė, o savo iniciatyva teigti, kad esu teisingumo viceministras, man atrodė, kad gali būti suprasta, kaip tam tikras spaudimo pareigūnams darymas, ko aš tikrai nesiekiau ir nenorėjau“, – teigė J.Pagojus.

Neigia bandęs klaidinti teismą

Teisingumo ministru paskirtas socialdemokratas, šiuo metu pats priklausantis ir Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisijai, teigia, kad partijoje niekada nebuvo įprasta apie gautas administracines nuobaudas informuoti etikos sargų.

„Per buvimą beveik dvejus metus Etikos ir procedūrų komisijoje, nepamenu, kad būtų koks nors panašus atvejis svarstomas. Pranešimas yra kiekvieno partijos nario reikalas. Aš apie savo įvykį informavau savo tiesioginį vadovą, pasiūliau atsistatydinti iš pareigų. Jis mano atsistatydinimo nepriėmė“, – teigė J.Pagojus.

Klausiamas, ar mano, kad elgėsi teisingai, ar mano, kad kažką galėjo padaryti kitaip, J.Pagojus tikina tik gynęs savo teises.

„Aš naudojau teisines priemones tam, kad įrodyčiau tai, kas yra, kaip man atrodė, kad aš esu teisus. Teismas nusprendė kitaip. Aš teismo sprendimą gerbiu, jį vykdau ir jo nekvestionuoju. Esu nubaustas už šį įvykį, kuris buvo prieš pusantrų metų, ir tai man buvo pamoka, kurią aš išmokau, ir būsiu dar dvigubai atsargesnis ir tikrai tokių klaidų daugiau niekada nedarysiu“, – teigė J.Pagojus.

Jis kategoriškai neigia kada nors melavęs ar bandęs klaidinti teismą.

„Aš tikrai nemelavau teisme. Dėl melavimo teismui kiltų arba administracinis pažeidimas, arba baudžiamoji atsakomybė. Nei vieno, nei kito atvejo tikrai nebuvo nei užfiksuota ir tikrai negalėjo būti užfiksuota. Aš dėl nieko nemelavau, o tai, kas pateikiama teismo sprendime, kaip traukiamo atsakomybėn asmens versija, tai, reikia turėti omenyje, kad daugumą tų versijų teikia advokatas, nes aš teismo posėdžiuose daugumoje nedalyvavau. Buvau tik viename“, – sakė J.Pagojus.

Paskirtasis teisingumo ministras pripažino, kad bauda už vairavimą išgėrus nebuvo pirmoji jo gauta nuobauda. Jis patvirtino du kartus esąs baustas už greičio viršijimą, tačiau pabrėžė, kad tai buvo „labai seniai“.

Policijos duomenimis, J.Pagojus už greičio viršijimą yra baustas 2013-aisiais ir 2014-aisiais. Pirmą kartą greitis buvo viršytas mažiau nei 40 km/h, antrą – mažiau nei 30 km/h.

Pats J.Pagojus sako viršijęs greitį mažiau.

„Viena iš tų nuobaudų buvo greičio viršijimas keliolika, man atrodo, kilometrų per valandą autostradoje ir kita nuobauda buvo irgi keliolika, man atrodo, iki 20 km/h viršijimas užmiestyje“, – teigė J.Pagojus.

Patikslinus, kad greitis, policijos duomenimis, buvo viršytas stipriau, paskirtasis teisingumo ministras pripažino, kad tai gali būti tiesa.

„Trys ar keturi metai atgal, sunku prisiminti“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius