-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 12 23

Po Seimo aplinkos apsaugos komiteto posėdžio politikams – „Grigeo Klaipėda“ teisininkų priekaištai

Bendrovei „Grigeo Klaipėda“ atstovaujantys teisininkai kreipėsi į Seimo aplinkos apsaugos komiteto narius dėl praėjusią savaitę vykusio posėdžio, kuriame esą akivaizdžiai darytas spaudimas institucijoms, pažeista nekaltumo prezumpcija, teisė į sąžiningą baudžiamąjį procesą. Padarytą žalą bandoma pagrįsti skaičiais: po posėdžio žiniasklaidoje pasirodžius publikacijoms krito akcijų vertė.
AB „Grigeo Klaipėda“
AB „Grigeo Klaipėda“

Komiteto narius, aplinkosaugos institucijų atstovus, Generalinę prokuratūrą, Klaipėdos apygardos prokurorus pasiekė „Grigeo Klaipėda“ atstovaujančių teisininkų „Glimstedt“ raštas.

Jame atkreipiamas dėmesys, kad gruodžio 16-ąją vykusiame posėdyje dėl „Grigeo Klaipėda“ taršos mažinimo priemonių įgyvendinimo komiteto nariai savo pasisakymais „peržengė parlamentinės kontrolės ribas, o Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė D.Pocienė pažeidė ikiteisminio tyrimo duomenų neskelbtinumo, nešališkumo, teisės į teisingą procesą principus“.

Teisininkai atkreipė dėmesį, kad posėdyje, apie kurį jau rašė 15min, neseniai priesaiką davusi Seimo narė klaipėdietė Ligita Girskienė savo pasisakymais „darė neleistiną poveikį“ administravimo subjektams kaip Aplinkos apsaugos agentūra, Aplinkos apsaugos departamentas, Aplinkos ministerija.

L.Girskienė anksčiau garsėjo visuomenine veikla uostamiestyje, ne kartą kėlė klausimą dėl galimos „Grigeo Klaipėda“ taršos. Spalį laimėjo rinkimus į Seimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ligita Girskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ligita Girskienė

Teisininkai, išanalizavę jos pasisakymus komitete, atkreipė dėmesį, kad politikė galėjo daryti poveikį institucijų atstovams.

„Iš esmės nebuvo siekiama spręsti Klaipėdos mieste egzistuojančios taršos problemos, prie kurios prisideda ne viena Klaipėdoje veikianti įmonė, o buvo siekiama daryti neleistiną, neteisėtą poveikį tiek bendrovei, tiek ir viešojo administravimo subjektams, vien jau kviečiant juos dalyvauti tokiame posėdyje, ir, juolab, užduodant klausimus. Toks Komiteto pirmininkės ir jo narių neleistinas elgesys pažeidžia Konstitucinį valdžios padalijimo principą, kitus teisės aktus, teisinės valstybės, valdžių padalijimo principus“, – rašoma išplatintame rašte.

Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad posėdyje dalyvavo ir Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė, nors esą „komitetas neturėjo jokio teisinio pagrindo kviesti į posėdį prokurorus“.
Išanalizavę D.Pocienės pasisakymus teisininkai įžvelgė galimus nekaltumo prezumpcijos pažeidimus.

„Komiteto posėdyje dalyvavusi prokurorė D.Pocienė vienu atveju išsamiai teikė informaciją kaip tyrimą kontroliuojanti prokurorė, kitu atveju aktyviai reiškė savo poziciją kaip bendruomenės atstovė“, – atkreipė dėmesį teisininkai.

Komiteto posėdžio dalyvių pasisakymus išanalizavę ir sukritikavę „Grigeo Klaipėda“ atstovai atkreipė dėmesį, kad galėjo būti pakenkta bendrovei.

„Saviraiškos laisvė turi savo ribas, nėra absoliuti, todėl net jei diskutuojama visuomenėje ypatingai svarbiais bendrojo intereso klausimais, turi būti gerbiamos kitų asmenų teisės, įskaitant dalykinę reputaciją, o kiekvienas, kuris naudojasi žodžio laisve, privalo laikytis įstatymų nustatytų apribojimų, nepiktnaudžiauti informacijos laisve, priešingu atveju, jam gali būti taikoma atitinkama teisinė atsakomybė, įpareigojant atlyginti neteisėtais veiksmais padarytą žalą“, – pabrėžė teisininkai.

Jie pridėjo ir įrodymą, kad bendrovė po tokio posėdžio patyrė realią žalą: smuko „Grigeo Klaipėda“ akcijų vertė.

Seimo narė L.Girskienė tokį raštą pavadino absurdu. "Tai vertinu kaip bandymu įbauginti visus. Tai ne pirmas bendrovės advokatų raštas man. Bet nesiruošiu pamiršti šios istorijos", - teigė politikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius