Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 23

Po skandalo A.Bilotaitė imsis reformuoti VST: pakiš po policijos sparnu ar leis laisvai kvėpuoti?

Po skandalo dėl riaušių prie Seimo malšinimo ir buvusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus pasitraukimo iš pareigų aplinkybių Vidaus reikalų ministerija (VRM) planuoja pertvarkyti įstaigą. Esą svarstomi keli galimi scenarijai: prijungti tarnybą prie policijos, išskaidyti jos funkcijas arba stiprinti VST kaip atskirą įstaigą. Kai kuriems politikams akivaizdu, kad tarnybą norima įlieti į policiją, o tai esą būtų visiškas nesusipratimas, suduosiantis smūgį nacionaliniam saugumui.
Kotryna Misiūnaitė. Viešojo saugumo tarnyba.
Viešojo saugumo tarnyba / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

VST likimas viešai imtas svarstyti po riaušių malšinimo aplinkybių bei viešumon iškilusio konflikto tarp A.Bilotaitės ir R.Pociaus.

Pirmadienį paskelbta, kad A.Bilotaitės įsakymu laikinai vadovauti tarnybai paskirtas policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

Tai sustiprino dalies Seimo politikų nuojautą, kad VST ruošiamasi prijungti prie Policijos departamento.

A.Bilotaitė aiškino, kad tai dar neaišku – tarnyboje atliekamas auditas, po kurio bus sprendžiama, kaip elgtis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė

Buvusio premjero Sauliaus Skvernelio nuomone, atleidus R.Pocių – pagrindinę kliūtį likviduoti VST, imamasi naikinti tarnybą.

Jis perspėjo, kad tai labai stipriai pakenks nacionaliniam saugumui, nes karo atveju VST yra svarbi ginkluotųjų pajėgų dalis, atliekanti kitas esmines funkcijas, kurių policija negali imtis.

Be to, kaip įžvelgia politikas, policija tokiu būdu bandys užkaišioti savo skyles, atsiradusias dėl nekompetentingai padarytų reformų.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas mano, kad reikėtų įvertinti, kur yra VST, ir nubrėžti tam tikrą tarnybos raidos kryptį.

Jam esminis dalykas yra, kad ši tarnyba karo padėties metu liktų ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Suprasti akimirksniu

  • Viešojo saugumo tarnyba yra nuolatinės specialiosios parengties institucija, viena iš Lietuvos nacionalinį saugumą užtikrinančių subjektų, Civilinės saugos sistemos pajėgų sudėtinių dalių ir Vidaus reikalų ministerijos valdymo sričiai priklausančių viešąjį saugumą užtikrinančių įstaigų.
  • Viešojo saugumo tarnybos misija – atkurti viešąją tvarką, užtikrinti visuomenės saugumą ypatingų ir ekstremalių situacijų metu; organizuoti ir vykdyti konvojavimą; užtikrinti svarbių valstybės objektų apsaugą; karo atveju ginti Lietuvos valstybę.
  • Viešojo saugumo tarnybos strateginis tikslas – operatyviai atkurti viešąją tvarką ekstremalių bei ypatingų situacijų metu ir užtikrinti tinkamą svarbių valstybės objektų ir konvojuojamųjų asmenų apsaugą.

Analizuoja situaciją

A.Bilotaitės teigimu, jokių skubotų, emocijomis paremtų sprendimų dėl VST ateities nebus.

Esą pirmiausia reikia išanalizuoti situaciją. Todėl ir buvo paskirtas A.Paulauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius