Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 07

Po sotaus gyvenimo Norvegijoje – neįprastas verslas: liofilizuoja ir braškes, ir dilgėles

Redvita ir Ramūnas Ramoškos – lyg jaunavedžiai. Eidami per savo sodybos kiemą ant kalno, kurio papėdėje tyvuliuoja ežeras, uteniškiai lyg nejučiomis susikimba rankomis, nors juokiasi, kad jų bendra istorija ilga ir siekia dar mokyklos suolą. Ne vienerius metus praleidę Norvegijoje, kur galėjo džiaugtis puikiu darbu ir gyvenimo sąlygomis, jie grįžo ir ėmėsi savo verslo – liofilizavimo.
Redvita ir Ramūnas Ramoškos
Redvita ir Ramūnas Ramoškos / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pas Redvitą ir Ramūną į šalia Utenos esantį Kimėnų kaimą atvažiuojame saulėtą, tačiau vėsų gegužės rytą. Kieme pasitinkantys šeimininkai plačiai šypsosi ir kviečia pasidairyti po ant įspūdingo ežero kranto esančią šeimos sodybą. Jie čia gyvena, čia pat ir dirba savo įsteigtoje įmonėje žavingu pavadinimu „Čiau, braške“.

Prasidėjo viskas nuo saldainio

„Visą gyvenimą mes domėjomės augalais, gamta, rinkome, džiovinome, kol paskui atsirado galimybė įsigyti liofilizavimo aparatą, jų turime du. Tas žolių rinkimas yra mano hobis, labai patinka, – šypsosi Redvita. – Pagal išsilavinimą esu biologė, turėčiau būti biologijos mokytoja, turiu žinių ir noro tą daryti.“

Abu su vyru yra uteniškiai, klasės draugai, sodybą, kaip pasakoja Redvita, įsigijo prieš daug metų: „Mano darbo vieta čia – dilgėlynai, garšvos. Tuose ežeruose ir prie ežerų. O liofilizavimu gali ir formą, ir vaizdą, ir grožį padaryti, ir vitaminai visi išlieka.“

Redvita sako, kad produktus liofilizavimui ir patys augina bei renka, ir perka. „Šiuo metu renkame garšvas ir dilgėles, dabar pati pradžia“, – pirmosiomis gegužės dienomis teigė ji.

Anot moters, auginti kažką, domėtis augalais jiems nėra mados klyksmas – visada tuo užsiėmė. O štai liofilizavimas jiedviem nauja, dar nė metai nuo pradžios nesuėjo.

Šiuo metu renkame garšvas ir dilgėles.

„Paragavome vienų saldainių ir labai patiko. Pradėjome galvoti, kaip čia kas. Tuo tuomet ir baigėsi, kad pakalbėjome su Redvita“, – pirmąsias mintis apie tokią veiklą prisiminė Ramūnas.

„Tai buvo šokoladu aplietos aktinidijos. Tokia egzotika! Hmm, kodėl mes negalėtume?“ – vyrui antrino Redvita.

„Kažkur pasąmonėje užsifiksavo, kad įdomu. Buvome išvažiavę į užsienį pagyventi, grįžome čia ir tada pagalvojome, kodėl nepabandyti. Kai grįžome, vėl gamta, viskas žydi, kaip tik pavasarį grįžome. Pradėjome ieškoti instrumentų, įrangos. Bet tas saldainis kažkur pasąmonėje buvo likęs, tai galvodami, ką čia darome, taip ir išėjo“, – pasakoja ir Ramūnas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Įmonė „Čiau, braške“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Įmonė „Čiau, braške“

Produktų – daug

Liofilizuotų produktų – vaisių, daržovių, žolių, parduotuvių lentynose atsiranda vis daugiau, yra ir didelių įmonių. Ramūnas sako, kad jiems su žmona milijonų nereikia: „Gyvename sau. Liofilizuojame, kas daug kam patinka, perka patenkinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius