Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po sunkios ligos mirė žymus tolimojo plaukiojimo kapitonas E.Graužinis

Šiąnakt po sunkios ligos Klaipėdos miesto universitetinėje ligoninėje mirė tolimojo plaukiojimo kapitonas, vienas žymiausių Lietuvos žvejybinio laivyno kapitonų Edvardas Graužinis, – praneša „Vakarų ekspresas“.
Edvardas Graužinis
Edvardas Graužinis / „Vakarų ekspreso“ nuotr.

Jis gimė 1937-06-11, Utenos rajono Katiniškės kaime. 1956 metais baigęs Saldutiškio vidurinę, atvyko į Klaipėdą ir įstojo Klaipėdos jūreivystės mokyklą, kurioje tais metais buvo renkama I-oji lietuviškoji laivavedžių laida.

Mokėsi vienoje grupėje su tokiais žinomais kapitonais kaip Sigitas Šileris, Pranas Žaltauskas ir kitais.

1959 metais baigė Jūreivystės mokyklą ir pradėjo dirbti Baltijos žvejybos laivyno bazėje vidutinio žvejybos tralerio IV-uoju šturmanu. Kadangi buvo darbštus ir pareigingas, greitai perėjo visas šturmanų pakopas ir 1965 metais dirbant jūroje vyresniuoju kapitono padėjėju, reiso viduryje netikėtai susirgo laivo kapitonas ir buvo išsiųstas į krantą, o kapitono pareigas buvo pavesta eiti E. Graužiniui.

Kai po poros mėnesių sugrįžo į krantą prigaudę daugybę žuvies, niekas net neabejojo, jog E. Graužinis bus patvirtintas kapitonu. Tačiau posėdyje, kuriame buvo sprendžiamas klausimas dėl patvirtinimo kapitonu, tam paprieštaravo laivyno partinės organizacijos sekretorius, nes jis buvo gavęs iš laivo pirminės partinės organizacijos sekretoriaus skundą, jog E. Graužinis šaiposi iš komunistų, tad tąkart kapitonu jo nepatvirtino ir dar metus jis dirbo vyresniuoju padėjėju, kol pagaliau 1966 metais jis buvo patvirtintas kapitonu.

Jau nuo pirmųjų reisų jo vadovaujami laivai nuolatos iš reiso grįždavo prigaudę daugiausia žuvų visoje tuometinėje Sovietų sąjungoje, todėl 1970 metais tuometinė valdžia už gerus darbo rodiklius, nepaisant to, kad jis taip ir nestojo į komunistų partiją, apdovanotas Darbo raudonosios vėliavos ordinu, o 1975 metais – Lenino ordinu.

Greičiausiai būtų ir socialistinio darbo didvyriu pripažinę, bet dėl šeimyninių aplinkybių nuo 1977 metų nebegalėjo plaukti į jūrą, toliau dirbo „Baltijos“ žvejų kolūkyje laivyno skyriaus viršininku, daug metų buvo jūreivių mokyklos egzaminų komisijos pirmininku.

Su velioniu galima atsisveikinti rytoj nuo 16 valandos laidojimo namuose AMŽIAUS VARTAI, adresas Priestočio g. 7, Klaipėda, laidojamas bus penktadienį Lėbartų kapinėse 14 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius