-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 10 13

Po teismų maratono pripažinta, kad Aukštaitijos nacionalinio parko sklype buvę senosios kapinės

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) padėjo tašką kelerius metus trukusiame teisminiame ginče dėl sodybos ir jos liekanų buvimo fakto nustatymo žemės sklype.
Bylos nagrinėjimas
Bylos nagrinėjimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Teismui pripažinus, jog Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje esančiame sklype niekada nebuvo sodybos, nes ten buvo senosios Vaidžiuškių kaimo kapinės, generaliniam prokurorui pavyko apginti viešąjį interesą.

Į generalinio prokuroro prašymą atnaujinti procesą dėl sodybos buvimo fakto nustatymo atsižvelgta po to, kai 2,6 ha žemės ūkio paskirties sklype, Ignalinos rajone, Vaidžiuškių kaime, pradėjus žemės stumdymo darbus buvo rasta žmonių kaulų. Prokurorams taip pat pavyko įrodyti, kad Ignalinos rajono apylinkės teismo sprendimas dėl sodybos buvimo fakto nustatymo buvo priimtas padarant teisės normos klaidą, nes sodybos buvimo faktas buvo patvirtintas nesant apie tai duomenų.

Paprastai juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymas reikalingas tam, kad asmuo galėtų gauti statinio projektavimo sąlygas ir statybos leidimą. Šiuo atveju, įsigaliojus LAT nutarčiai, buvo užkirstas kelias vykdyti statybų darbus minėtame Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje esančiame žemės sklype. Teismai taip pat pažymėjo, jog Lietuvos kraštovaizdžio kompleksą būtina tvarkyti, laikantis įstatymuose ir kituose teisės aktuose nustatytų specialiųjų reikalavimų.

Galutinėje ir neskundžiamoje LAT nutartyje, remiantis Kultūros paveldo centro dokumentais, pripažįstama, jog minėto sklypo ribose žmonės galėjo būti laidojami XVII–XIX amžiuose. O ta aplinkybė, kad sklype buvo rastos pamatų liekanos, yra nepakankama juridiniam faktui nustatyti, jog sklype buvo sodyba, nes pamatų liekanos galėjo būti atvežtos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius