Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 17

Po trijų mėnesių kaupimo iš Vilniaus ligoninių pagaliau vežamos medicininės atliekos

Vilniaus ligoninėse prisikaupė kalnai medicininių atliekų. Jos neišvežamos jau tris mėnesius, o ligoninių vadovai labiausiai baiminasi šiltėjančių orų, tuomet tai gali virsti tikra katastrofa. Medicininių atliekų išvežimu besirūpinančios bendrovės vadovas ramina, kad vėl pradėjus atliekas deginti „Toksikoje“ problema išsispręs.
Lazdyniečiai sukilo prie planus statyti naują vaistų naikinimo įrenginį.
Lazdyniečiai sukilo prieš planus statyti naują vaistų naikinimo įrenginį. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vilniaus tarybos Sveikatos komiteto narys Algis Strelčiūnas 15min.lt sakė, kad situacija kelia rimtą nerimą. „Jau tris mėnesius niekas neišveža medicininių atliekų, jos kaupiamas ligoninėse. Juk daugiausia kelias dienas galėtų laikyti. Komiteto nariai buvo susitikę su savivaldybės įmonės „Gydomoji gamyba“ direktoriumi, jis žadėjo, kad artimiausiu metu atliekas pradės vežti, kadangi jau dirbs bendrovė „Toksika“, – kalbėjo A.Strelčiūnas.

Bijo šilumos

Tai, kad atliekas priverstos sandėliuoti pačios ligoninės, patvirtino ir Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Algimantas Vakarinas. Esą ši sostinės ligoninė sukaupė jau šimtus kilogramų atliekų.

„Biologines medicinines atliekas ketvirtadienį išvežė, bet kitos – tvarsčiai, netinkami vaistai, švirkštai – dar kaupiasi. Neduok Dieve, atšils orai, tada turėsime bėdą. Bet pažadėjo išvežti pirmadienį“, – teigė A.Vakarinas.

Žiemą ši problema ne tokia aštri. Anot A.Vakarino, kol šalta, dar galima laikyti ilgiau, bet atšilus medicinines atliekas būtina išvežti nuolat.

„Gydomosios medicinos“ direktorius Andrius Kasinavičius tvirtina, kad Šiauliuose esanti bendrovė „Toksika“ jau priima atliekas, todėl netrukus problemos neliks. „Mes patys nesandėliuojame atliekų, tai daro ligoninės, todėl negaliu tiksliai pasakyti, kiek jų susikaupė per šiuos mėnesius. Dabar surinksime ir bus klausimas išspręstas“, – teigė A.Kasinavičius.

Planuoja nukenksminimo įrengimą

Įmonė neatsisako minties ateityje statyti autoklavą – įrengimą, kuris sterilizuoja medicinines atliekas. Pasak A.Kasinavičiaus, projektas rengiamas, ieškoma tinkama vieta, kurią radus bus siekiama gauti leidimus statyboms, kad sostinė pagaliau turėtų savo įrenginį.

„Tada nereikėtų taikstytis su gamybiniais sutrikimais tų bendrovių, kurios priima medicinines atliekas, kaip šiuo atveju su Šiauliuose esančia „Toksika“. Manau, kad sostinė turi teisę tokį įrengimą turėti, nes Vilniuje yra nemažai gydymo įstaigų ir norėdami ateityje išvengti tokių situacijų turime imtis priemonių“, – kalbėjo A.Kasinavičius.

Planuota įrengimą statyti šalia anksčiau medicinines atliekas deginusios bendrovės „Senovė“ Jočionių gatvėje. Tačiau kilus Lazdynų ir kitų aplinkinių rajonų gyventojų nepasitenkinimui, ieškoma kitos vietos, galbūt kuriame nors pramoniniame rajone, atokiau nuo gyvenamųjų namų.

Sunkumų dėl susikaupusių medicininių atliekų Vilniuje buvo kilę ir anksčiau. Pernai rugsėjo pradžioje beveik 500 Vilniaus gydymo įstaigų net buvo paskelbta ekstremali padėtis, nes iki šiol paslaugas teikusi „Senovė“ nebeturėjo leidimo nei atliekas deginti, nei jas nukenksminti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius