Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 30

Po Valstybės kontrolės audito – KAM tarnybinis patikrinimas

Valstybės kontrolei paskelbus, kad Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) buvo pažeidžiami teisės aktai naudojant biudžeto lėšas reprezentacijai, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė inicijuoja tarnybinį žinybos patikrinimą.
R.Juknevičienė sako, kad labiausiai per šventes jai patinka gaminti tradicinius patiekalus.
R.Juknevičienė / „Scanpix“ nuotr.

Dėl nustatytų reikšmingų teisės aktų pažeidimų valstybės kontrolieriaus pavaduotojas Viktoras Švedas priėmė sprendimą, įpareigodamas KAM vadovę per 60 dienų teisės aktus pažeidusius asmenis patraukti tarnybos ar drausminėn atsakomybėn.

„Dabar pasirašau įsakymą Teisės departamentui pradėti tarnybinį patikrinimą. Dėl kieno nors asmeninės atsakomybės spręsiu po šio patikrinimo, bet daug kas turės labai pasitempti“, – BNS antradienį sakė R.Juknevičienė.

Pasak jos, didžioji dalis reprezentacinių lėšų buvo panaudota 2008 metų vasarį Vilniuje vykusiam neformaliam NATO gynybos ministrų susitikimui. „Tai buvo pirmas tokio masto renginys ir abejonių kyla, ar teisingai lėšos paimtos pagal tam tikras biudžeto eilutes“, – aiškino ministrė.

Ji pažymėjo, kad KAM Finansų ir biudžeto departamento vadovybė jau yra pakeista ir naujasis kariuomenės vadas taip pat turėtų įvertinti, ar to paties nereikėtų padaryti ginkluotosiose pajėgose.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) reprezentacijai panaudojo daugiau lėšų, nei leido Vyriausybės nutarimas. Vietoj numatytų 4 proc. ministerija reprezentacijai panaudojo 6,4 proc. visų jos išlaidoms skirtų lėšų, iš viso – 6,4 mln. litų.  Tai nustatė Valstybės kontrolė (VK), atlikusi 2008 metų KAM finansinį auditą.  Anot kontrolierių, didžioji dalis reprezentacijai skirtų pinigų panaudota NATO gynybos ministrų susitikimui surengti.

„Vyriausybės nutarimo reikalavimų neatitiko ir krašto apsaugos ministro (tuometinio ministro Juozo Oleko – BNS) nustatytas 4 proc. išlaidų dydžio reprezentacinis fondas Lietuvos kariuomenės vado sekretoriatui – jis privalėjo būti perpus mažesnis“, – teigiama VK pranešime.

Trūkumų valstybės auditoriai nustatė ministerijos Viešųjų pirkimų komisijos veikloje. Jų teigimu, pirkdama Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono katilinės ir šilumos tinklų rekonstravimo darbus, komisija laimėtoju pripažino įmonę, kurios pasiūlymas neatitiko pirkimo reikalavimų ir privalėjo būti atmestas.

Perkant Kauno karo muziejaus rekonstrukcijos darbus už beveik 21 mln. litų, trūkumų turintis pasiūlymas buvo pripažintas tinkamu, o vėliau – atmestas. Auditoriai nustatė, kad jei komisija būtų laiku nustačiusi trūkumus, įmonė būtų turėjusi galimybę juos pašalinti. Atmestą siūlymą pateikusi įmonė rekonstrukcijos darbus būtų atlikusi 3,6 mln. litų pigiau nei konkurso laimėtoja.

Atliekant auditą taip pat nustatyta, kad KAM dalis darbo užmokesčio mokėta iš kitoms reikmėms skirtų lėšų, ne pagal teisės aktų reikalavimus buvo pervedamos socialinio draudimo įmokos. Tuo metu Lietuvos kariuomenėje nustatyta netinkamo gyventojų pajamų mokesčio ir socialinio draudimo įmokų pervedimo atvejų, į apskaitą neįtraukta dalis avansinių mokėjimų už paslaugas.

Be to, kariuomenė įsigijo medalių už daugiau nei 72 tūkst. litų, nors šios lėšos buvo skirtos aprangai ir patalynei pirkti.  Pernai krašto apsaugai skirta 1,2 mlrd. litų biudžeto asignavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius