-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 28

Po valstybine iškaba – pinigų plovykla

10 mln. litų – tokia mokesčių mokėtojų pinigų suma slepiasi už „nemokamos“ Energetikos ministerijos iškabos.
Andrius Kubilius ir jo ministrai teigia, kad naujos ministerijos steigimas nieko nekainuos.
Andrius Kubilius ir jo ministrai teigia, kad naujos ministerijos steigimas nieko nekainuos. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Įtikintas premjero Andriaus Kubiliaus kalbų, kad naujoji ministerija „nieko nekainuos“, prezidentas Valdas Adamkus ją palaimino. Tuo tarpu ne vienus metus ministerijoje dirbę ekspertai griebiasi už galvų.

Vyriausybės pozicija buvo viena: biudžetui tai nekainuos nieko, nes perskirsčius lėšas dalis Ūkio ministerijos lėšų atiteks Energetikos ministerijai. Pagal 2009 m. Biudžeto įstatymą Energetikos ministerijai šiais metais numatyta skirti beveik 612 mln., rašo „Respublika“.Akivaizdu, kad premjero kalbos, jog ministerijos steigimas nieko nekainuoja, nėra pagrįstos. Kainuoja ir ministerijos iškaba, ir herbiniai antspaudai, ir blankai bei reprezentaciniai suvenyrai. Galbūt premjerui keli šimtai tūkstančių – ne pinigai.

Premjeras taip pat tvirtino, kad Energetikos ministerijai nebus skiriama papildomų valstybės tarnybos etatų. „Ministerija bus kuriama atitinkamai sumažinant Ūkio ministerijos etatus“, – kalbėjo premjeras.

Tačiau kandidatas į energetikos ministrus Arvydas Sekmokas „Respubliką“ patikino, kad Ūkio ministerijos darbuotojai į naująją ministeriją nepateks. „Kai atsiras vadovai, jie po truputį rinksis savo žmones. Žmonės bus renkami konkurso tvarka pagal Priėmimo į valstybės tarnybą įstatymą“, – sakė A.Sekmokas.

Kiek naujų darbuotojų reikės naujajai ministerijai – taip pat ginčytinas klausimas. Ūkio ministras Dainius Kreivys buvo žadėjęs steigti 65 etatus, tuo tarpu A.Sekmokas tikina, kad ministerijoje dirbs 44 žmonės.

Akivaizdu, kad premjero kalbos, jog ministerijos steigimas nieko nekainuoja, nėra pagrįstos. Kainuoja ir ministerijos iškaba, ir herbiniai antspaudai, ir blankai bei reprezentaciniai suvenyrai. Galbūt premjerui keli šimtai tūkstančių – ne pinigai.

Tačiau prie keleto šimtų tūkstančių dar reikėtų priskaičiuoti išeitines kompensacijas žmonėms, kurie neteks darbo Ūkio ministerijoje. Matematika paprasta: šiuo metu Ūkio ministerijos, Energetikos departamente, Energetikos išteklių departamente bei Branduolinės energetikos ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo departamente dirba 3 departamentų direktoriai, 7 skyrių vedėjai, 18 vyriausiųjų specialistų, 7 vyresnieji specialistai ir 2 specialistai.

Tarkime, visus juos reikės atleisti, nes jie nelaimės konkurso į valstybės tarnybą. Tarkime, šie žmonės ministerijoje dirbo nuo 3 iki 5 m. (ne ilgiau). Tarkime, jų darbo užmokestis yra ne didesnis nei kad nurodyta oficialiame Ūkio ministerijos tinklalapyje (negauna jokių priedų). Visiems šiems žmonėms pagal Darbo kodeksą priklauso 3 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinės išmokos.

Išmokėtina suma susidaro nei didelė, nei maža – per 373 tūkst. litų. Sudėkime visas „nesamas“ išlaidas, apie kurias kalba premjeras, ir susidarys daugiau nei pusė milijono. Prie šios sumos dar reikia priskaičiuoti ministro atlyginimą, kuris yra beveik 14 000 litų, skaičiuoja „Respublika“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius