-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 14

Po žeme suslapstytas klaipėdiečių atliekas į dienos šviesą išstūmė gruntiniai vandenys

Klaipėdoje įsiplieskęs šiukšlių karas netrukus turėtų persikelti į teismą. Temidės tarnams teks nuspręsti, kas kaltas dėl uostamiestyje nemokšiškai įrengtų požeminių šiukšlių konteinerių. Kaltės nenori prisiimti nei statytojai, nei vietas konteinerių įrengimui parinkusi savivaldybė.
Pernai Klaipėdoje į žemę įkastus konteinerius iškilnojo gruntiniai vandenys
Pernai Klaipėdoje į žemę įkastus konteinerius iškilnojo gruntiniai vandenys / L. Sėlenienės nuotr.

Išsikraipę konteineriai bado akis

Novatoriški spendimai, turėję Klaipėdą išvaduoti nuo šiukšlių kalnų, tapo atliekų tvarkytojų kivirčų priežastimi. Kol laksto konflikto žiežirbos, klaipėdiečiai pro savo daugiabučių langus stebi likimo valioje paliktus ir netvarkomus atliekų konteinerius. 

O atrodyti jie turi kaip pažangiame Europos mieste – iš dalies įkasti į žemę, kad nedarkytų aplinkos vaizdo. Tačiau vaizdas toli gražu ne toks pažangus, kaip planuota. Bemaž dešimt konteinerių stovėjimo aikštelių primena pavojingą zoną, prie kurios net artintis baugu.

Gruntinio vandens į paviršių iškilnoti konteineriai apjuosti stop juosta, o prie išsikraipiusių ir nestabiliai stovinčių atliekų talpų prieiti ir išmesti savo šiukšles ne taip jau ir paprasta.

Broko taisyti neketina

Akis badantis vaizdas Klaipėdoje nesikeičia jau nuo rudens. Ir nežinia, kada pasikeis. Atsakomybės už nemokšiškai pastatytus konteinerius niekas prisiimti nenori. Klaipėdos savivaldybė pirštu beda į konteinerius stačiusią kauniečių bendrovę „Tis“. Ši atkerta viską dariusi taip, kaip liepė savivaldybė.

„Mes iš pradžių siūlėme parinkti visai kitas vietas konteinerių aikštelėms. Turime ilgametę patirtį ir žinome, kokios turi būti sąlygos požeminiams konteineriams. Nė vieno mūsų konteinerio niekur, išskyrus Klaipėdą, jokie gruntiniai vandenys nėra iškilnoję. Tačiau savivaldybė neklausė mūsų patarimų, liepė viską vykdyti tiksliai pagal jos planą“, – priekaištus dėl brokuoto darbo atremia bendrovės „Tis“ vadovas Tadas Puišys.

L. Sėlenienės nuotr./Pernai Klaipėdoje į žemę įkastus konteinerius iškilnojo gruntiniai vandenys
L.Sėlenienės nuotr./Pernai Klaipėdoje į žemę įkastus konteinerius iškilnojo gruntiniai vandenys

Kaltės nepripažįsta ir broko taisyti neketina. Toks buvo konteinerius stačiusios bendrovės atsakas į savivaldybės reikalavimą sutvarkyti iškilnotus konteinerius. Priversti to padaryti valdininkai rangovų negali, mat jau pasibaigusi galioti darbų atlikimo sutartis.

Konteinerių toli nuo daugiabučių iškelti negali

Tačiau kalti nesijaučia ir Klaipėdos savivaldybės pareigūnai. Jų įsitikinimu, statytojai turėjo įvertinti Klaipėdos geografinę padėtį ir požeminius konteinerius pritvirtinti taip, kad jų neišjudintų joks gruntinis vanduo.

Bendrovė „Tis“ Klaipėdoje planavo pastatyti dar 25 konteinerių aikšteles, bet savivaldybė suskubo nutraukti sutartį.

„Statytojų kaltė yra labiau nei akivaizdi, o priekaištai, kad savivaldybė parinko netinkamas vietas konteinerių aikštelėms – nepagrįsti. Juk negalime konteinerių iškeldinti kažkur į priemiestį ar toli nuo daugiabučių, kur gruntiniai vandenys nėra taip arti paviršiaus. Konteineriai turi stovėti ten, kur patogiausia klaipėdiečiams“, – statytojų broku įsitikinęs Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda.

Sutartis su konteinerių statytojais nutraukta

Taip kaltę dėl nemokšiško darbo lyg karštą bulvę statytojai ir valdininkai mėto dėl 9 aikštelių, kuriose iškilnoti konteineriai. Iš viso bendrovė „Tis“ Klaipėdoje įrengė pusšimtį aikštelių. Planavo dar 25. Tačiau įsižiebus konfliktui Klaipėdos savivaldybė suskubo nutraukti sutartį ir bendrų projektų nebeplanuoja.

Sutvarkyti karą įžiebusias konteinerių aikšteles ketina Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC). Bendrovė tai žada padaryti savo lėšomis, kurias vėliau bandys išsireikalauti per teismus. Apskaičiuota, kad gruntinio vandens iškilnotų konteinerių sutvarkymas atsieis ne vieną dešimtį tūkstančių eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius