-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 06 10

Poilsį pajūryje temdo erkių atakos

Šiemet Klaipėdos apskrityje Laimo liga užsikrėtė jau dvylika žmonių. Tarp jų ir šešiametis vaikas. Užfiksuotas ir vienas erkinio encefalito atvejis.
Erkės
Erkės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pavojingiausios teritorijos, kur daugiausiai aptinkama encefalitą platinančių erkių, išlieka Pajūrio regioniniame parke, Girulių ir Melnragės miškuose.

Užkrėsti žmonės dažnai ignoruoja silpnumą, galvos skausmą ar svaigimą. O įsisenėjęs susirgimas vėliau gali turėti rimtų pasekmių. Encefalitas gali nepataisomai paveikti galvos smegenų dangą.

„Tikėjomės, kad erkės šiemet bus mažiau aktyvios. Žiema joms buvo ypač  nepalanki – šilta ir stokojanti sniego. Toks oras kraujasiurbiams nepatinka. Taip pavasario nebesulaukia dalis erkių lervų. Tačiau išgyvenusios, pasirodo, siaučia pakankamai aktyviai. Užkrato atvejų skaičius beveik nesiskiria nuo pernykščio“, – pasakojo Klaipėdos sveikatos centro vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė.

Nuo  erkių platinimo užkrato apsaugo skiepai. Tačiau vakcinos veikimo laikas – ribotas. Specialistai ragina pasivaikščiojimams po gamtą rinktis šviesius  drabužius, ant kurių erkės tampa labiau matomos. Įsisiurbusią erkę būtina kuo greičiau ištraukti, o įtarus, kad ji buvo užkrėsta, – kreiptis į medikus.

Erkinio encefalito užkrato požymiai primena gripo simptomus. „Užkrėsti žmonės dažnai ignoruoja silpnumą, galvos skausmą ar svaigimą. O įsisenėjęs susirgimas vėliau gali turėti rimtų pasekmių. Encefalitas gali nepataisomai paveikti galvos smegenų dangą“, – pasakojo V.Pečkauskienė 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius