Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 07 07 /23:02

Kuršių nerijoje – poilsiautojų srautai: kilometrinės eilės prie keltų, iššluota žuvis, tušti bankomatai

Į Kuršių neriją ilgąjį savaitgalį suplūdo tūkstančiai žmonių. Tiek penktadienį, tiek šeštadienį automobilius be pertraukų kėlė trys keltai. Norintiems persikelti abi ilgojo savaitgalio dienas tekdavo praleisti apie valandą. Neringiškiai džiaugiasi – pagaliau prasidėjo turistinis sezonas. Jau penktadienį kai kurie verslininkai išpardavė visą rūkytą žuvį. Tiesa, poilsiautojai turėjo ir skundų – bankomatuose pritrūkta pinigų.
Pervalka
Pervalka / J. Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Šeštadienį dideliu svečių antplūdžiu džiaugėsi Juodkrantė. Be to, kad žmonių čia plūstelėjo dėl ilgojo savaitgalio, nemažai buvo atvykusiųjų ir į šeštadienį vykusį „Bitėlando“ renginį. Teigiama, kad į renginį atvyko per 10 tūkstančių žiūrovų. Koncertas ir pramogos tęsėsi iki vidurnakčio. Apie didelį svečių skaičių bylojo pilnos gatvės automobilių. Rasti laisvą vietą buvo tikras iššūkis. Tiesa, popietę pačių poilsiautojų gatvėse neatrodė tiek daug – nuo kaitros dauguma gaivinosi pajūryje.

Pradėjo sezoną

Penktadienį į pajūrį atvykę svečiai pradžiugino verslininkus. Kai kurie jų išpardavė visą rūkytą žuvį, nors jos kaina gerokai didesnė nei parduotuvėje. Poilsiautojai noriai atveria pinigines ir vertina šviežiai rūkytos žuvies skonį.

Sezono įkarščiu darbuojasi visa neringiškės Aldonos Kauneckienės šeima. Moteris rūko žuvį, kurią gaudo jos vyras, vienas seniausių Juodkrantės žvejų. Anūkė rūpinasi devintus metus veikiančia kavine, o anūkas – laive įkurta kavine.

Turėjome rūkytos skumbrės, samarino, jūros, marių ešerių, ungurių, karių, lydekų, – vardijo A.Kauneckienė.

„Kasdien žuvį rūkome. Penktadienį buvo baisus pirkimas, neliko visiškai žuvies jau šeštą valandą vakaro, nors pilną rūkyklą išrūkėme. Turėjome rūkytos skumbrės, samarino, jūros, marių ešerių, ungurių, karių, lydekų. Kavinės svečiams patiekalus ruošiame iš starkio. Kainos? Jos priklauso nuo žuvies dydžio. Karšis kainuoja ir 10, ir 20, ir 6 Lt. Skumbrė apie 15 Lt už vienetą, tikrai labai skani, mažai ašakų“, – pasakojo A. Kauneckienė.

Moteris guodėsi, kad turistai neperka ungurio. Jo kaina šiemet ūgtelėjo iki 140 lt/kg. Pernai kainavo 20 Lt pigiau. „Parduodame mūsų marių ungurį, o kitur perpadavinėtojai siūlo atsivežtus iš Kinijos ir čia rūko. Mes mažai pagauname, tačiau mus žinantys žmonės neabejoja, kad čia vietinė žuvis“, – sakė moteris.

Tiek pat už ungurį prašoma ir Nidoje. Žvejas Jonas, pats rūkantis ir parduodantis žuvį, teigė, kad populiariausia žuvis – rūkytas karšis. Už jį, priklausomai nuo dydžio, prašoma ir 20, ir 25 Lt. Svečiuojantis Nidoje rūkykloje buvo šviežiai rūkomas ešerys ir kitos žuvys. Kiek per dieną parduoda žuvies, Jonas neatskleidė, tai komercinė paslaptis. Tačiau, anot jo, šią savaitę žuvies prekyba itin sėkminga, ypač savaitgalį. „Penktadienį pritrūkome žuvies, ir šiandien pritrūksime. taip būna, kai turime daug lankytojų“, – sakė Jonas.

Kilstelėjo kainą

Jos anūkas, Eivydas Kauneckis šeimininkauja laive Kogas įkurtoje kavinėje. Ji veikia septintą sezoną. Vyras pastebėjo, jog sezonas Neringoje vis trumpėja. „Anksčiau prasidėdavo nuo Joninių, o dabar jau treti metai – nuo Mindaugo karūnavimo dienos“, – sakė jis.

Populiariausi kavinės patiekalai – piratų sriuba ir piratų kepsnys iš trijų rūšių mėsos. Kavinėje itin populiari pagal kuršių tradicijas verdama žuvienė. Jai paruošti, anot E. Kauneckio, prireikia daug laiko, nes virimo procesas sudėtingas.

Šiemet kavinėse verslininkai teigė pakėlę kainas, tačiau itin nežymiai, vienu, dviem litais.

Bankomatuose neliko pinigų

Tiesa, kai kuriems poilsiautojams plačiau atverti piniginių šeštadienį tiesiog nebuvo galimybių – jeigu jie neatsivežė pakankamai grynųjų pinigų.

Jie skundėsi, kad bankomatai pristigo pinigų. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro darbuotojos patvirtino sulaukusios daug poilsiautojų skundų dėl to, kad bankomatai neišduoda pinigų. 

Svečiai iš Kauno, lauktuvių pirkęr ūkytą žuvį, pardavėjai guodėsi turintys tik kiek daugiau kaip šimtą litų. „Žiūrėkime, kiek čia tų žuvelių išeis, nes bankomatai pinigų neduoda“, – šeštadienio pavakare sakė poilsiautojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius