-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 03

Poilsiautojus pajūryje gąsdina vis daugiau kritusių grambuolių

Pajūris vėl nusėtas kritusių grambuolių. Poilsiautojams tokie vaizdai kelia nerimą, nosį riečia kvapas, tačiau specialistai tikina, kad tai – visiškai normalu. Jų teigimu, tokio grambuolių antplūdžio, kai juos prieš keletą metų teko iš pajūrio gabenti traktoriumi, šiemet nebus.

Beveik 3 cm dydžio rudi vabalai – grambuoliai, dar vadinami karkvabaliais. Prieš kelias savaites Vakarų Lietuvoje pastebėtas jų suaktyvėjimas. Vabalai daužėsi į langus, automobilių stiklus. Gatvėse, skveruose jau atsirado ir kritusių vabalų.

Kritusių grambuolių jau kurį lauką randama ir paplūdimių smėlyje: Melnragėje, Giruliuose, kiek daugiau Smiltynėje, kituose Kuršių nerijos pliažuose.

A.Jašinskienės/15min.lt/Melnragės paplūdimyje – kritę grambuoliai
A.Jašinskienės/15min.lt/Melnragės paplūdimyje – kritę grambuoliai

„Tai visiškai normalus procesas. Grambuolių lervos maždaug 4-5 metus bręsta dirvoje. O paties vabalo gyvenimo ciklas yra trumpas“, – teigė Kuršių nerijos nacionalinio parko ekologė Emilija Razmienė. Vis dėlto, jos manymu, tai, ką matėme 2013-aisiais, šiemet nepasikartos. Tais metais kritusių grambuolių buvo pilni paplūdimiai. Poilsiautojai tada skundėsi nemaloniu kvapu, o išvežti grambuolius iš paplūdimių prireikė ir traktoriaus.

Šiemet grambuoliai skraido jau kurį laiką ir jų aktyvumas išsitęsė. Prieš kelerius metus buvo viena skridimo banga, po kurios buvo pilna kritusių vabalų.

„Gal daugiau nerimo sodininkams, kurių medžius aplipo vabalai. Mes patariame grambuolius nupurtyti ant audinio ir taip nuo jų apsaugoti augalus“, – teigė E.Razmienė.

J.Šatūno nuotr./Grambuolių ir žuvų gaišenos Kuršių marių krantinėje.
J.Šatūno nuotr./Grambuolių ir žuvų gaišenos Kuršių marių krantinėje.

Marių krantinėse jau pastebima ir žuvų gaišenų. Įtariama, kad staiga atšilus žuvims tiesiog pritrūko deguonies. „Taip būna kiekvieną vasarą. Gal žmonėms, kurie atvyksta čia, atrodo keista. Tačiau tai natūralu“, – sakė ji.

VIDEO: Pajūryje – kritusių grambuolių liekanos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius