Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 13

Pokalbis su kauniečiu V.Jukna: apie tai, kaip susižavėjo teisiama Darbo partija ir kodėl kelsis Žemaitijoje

Buvęs žemės ūkio ministras, Darbo partijos sąrašo lyderis Vigilijus Jukna sako, jog laiko knygai, žvejybai ar daržininkystei beveik neturi. Visas jis esą tenka mokslinei veiklai, o dabar – ir Seimo rinkimams. Jų metu kandidatas bandys pelnyti Kelmės ir Šilalės miestų bei rajonų gyventojų pasitikėjimą, nors pats čia nei augo, nei mokėsi, nei gyvena. Ką V.Jukna šiems rinkėjams gali pasiūlyti? Ir kodėl taip ir nepametė teisėsaugos įtarimų neatsikratančios Darbo partijos?

Apie visa tai – specialiame Seimo rinkimams skirtame interviu cikle „Už ką balsuoti?“.

Rytoj, pirmadienį, skaitykite interviu tęsinį: jame – ką V.Jukna mano apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą bei jos darbus, kaip sutaria su alternatyvią mediciną propaguojančiu „darbiečių“ vedliu Viktoru Uspaskichu bei ką, sėkmės rinkimuose atveju, partija siūlys į ministrus.

– Mes esame Darbo partijos būstinėje. Papasakokite apie kelią į šią partiją ir apskritai, kaip atsidūrėt politikoje.

– Mano kelias į šią partiją prasidėjo dar 2008 metais, kai atėjo laikas ir supratau, kad turiu sukaupęs didelį žinių bagažą, patirties ir turiu tai panaudoti plačiau, ne vien tik dėstydamas universitete ar dalyvaudamas įvairių asociacijų veikloje.

Tai 2008 metais rudenį, iš karto po Seimo rinkimų, įstojau į Darbo partiją. Gan greitai tapau partijos Kaimo reikalų komiteto pirmininku. 2012 metais buvau paskirtas žemės ūkio ministru.

– O kas pakvietė į partiją ar pats ją atradot?

– Aš atėjau labai motyvuotai į šią partiją, nebuvo net ir kvietimo. Skaičiau ir partijų programas, domėjausi žmonėmis tose partijose, kokie yra, stebėjau debatus, pasisakymus. Aš pats atradau šią partiją ir atėjau į ją.

– Kuo tada ji, palyginti su kitomis, jus patraukė?

– Patraukė pirmiausia, žinoma, lyderis, jo retorika, jo laikysena, programa – lyginau su kitomis. Ir nors esminės vertybės turi išlikti, bet suprantu, kad šiek tiek visada pagal tai programą galima keisti ir koreguoti. Ta visuma mane ir patraukė.

Patraukė pirmiausia, žinoma, lyderis, jo retorika, jo laikysena.

– Ir tuo metu, kai stojote į partiją, ir dabar partija yra teisiama. Kodėl tai nėra kliuvinys?

– Aš tikiu žmonėmis, todėl tai man nebuvo kliuvinys. Aš atėjau tuo partijai sunkiu laikotarpiu, kai dažnai būna kitaip politikoje.

Aš, tiesą pasakius, anksčiau niekur nedalyvavau politikoje. Tai mano pirmoji partija. Aš esu žmogus, vertinantis pastovumą ir nelakstantis paskui postus ar reitingus.

Atėjau tuo sunkiu laiku, jeigu jūs pamenate 2008 metus, tai buvo ir nuosmukis reitingų, bet aš visada mėgstu kartu kilti su komanda, o ne ateiti, kada jau visiems labai gerai.

– Atrodo, dalyvavot ne vienuose rinkimuose – ir savivaldybių tarybų, ir Europos Parlamento, lyg ir niekas nebuvo labai sėkminga. Kodėl manot, kad šį sykį bus kitaip?

– Partijoje buvo tam tikras nuosmukis tame laikotarpyje.

Niekada neturėjau minčių, ir dabar kai kurie kolegos pasirinko kitą kryptį ar kitą politinę jėgą, net ir nesvarsčiau tokių dalykų. Kaip ir minėjau, aš visada komandoje pasiryžęs dirbti, stabiliai dirbti, nelakstyti. Tai atitinkamai ir dalyvavom.

O dabar tikrai tikiu ta pergale, kaip ir visada tikiu. Tvirtai tikiu ir mes pasieksim tos pergalės.

– O kodėl anksčiau nepasisekė?

– Buvo partijoje tam tikras susilpnėjimas, kadangi partija buvo patekusi į nepavydėtiną situaciją. Ir – svarbiausia – partija neturėjo savo lyderio tuo metu, kai vyko partijos skaldymasis. Nebuvo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho. Jis po to grįžo ir viskas atsistojo į savo vietas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vigilijus Jukna
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vigilijus Jukna

– Kandidatuojate Kelmės-Šilalės apygardoje, nors pats esate iš Kauno. Kokių sąsajų turite su tais kraštais, kad čia keliatės?

– Esu gimęs ir užaugęs Kaune – visiškai teisingai. Bet mano visa profesinė karjera yra susijusi su kaimu, žemės ūkiu. Ten turiu daugiausiai profesinės patirties, daug bendrauju su žmonėmis regionuose, tenka daug važinėti ne tik politiniais reikalais, bet ir profesine prasme, daug mokymų organizuojame.

Tai iš tiesų puikiai žinau regionų žmonių problemas, žinau jų lūkesčius. Todėl matau, kad geriausiai savo patirtį galėčiau panaudoti būtent kaimiškuosiuose regionuose.

– O anksčiau teko tam krašte lankytis?

– Tikrai teko ne kaip politikui. Teko daug kur lankytis. Yra ir pažįstamų ūkininkų, su kuriais bendraujam ir kurie palaiko, ir paskatino pasirinkti būtent daugiau tą kraštą, kur yra vystoma gyvulininkystė, kadangi aš esu gyvulininkystės specialistas. Būtent tai ir nulėmė tą pasirinkimą.

– Ten rinkimų kampaniją vykdote? Važinėjate į tą kraštą, bendraujate su žmonėmis? Juk jiems jūs – asmeniškai nepažįstamas, jie neprasilenkia su jumis gatvėje.

– Anksčiau asmeniškai gal nebuvau tiek pažįstamas, bet tekdavo važiuoti ir bendrauti su žmonėmis, bendruomenėmis, tiek ir su ūkininkais. Iš tiesų nemažai pažįstamų, kurie mane pažįsta.

O dabar – taip, vykdydamas aktyvią politinę kampaniją stengiuosi aplankyti kuo daugiau rinkėjų, prisistatyti, parodyti privalumus prieš kitus kandidatus, pristatyti mūsų geriausią Darbo partijos programą tam, kad rinkėjai pasirinktų mus ir mane.

– O kam jums išvis politika? Atrodo, gerai klostosi jūsų akademinė karjera, mokslinė veikla.

– Iš tiesų nesiskundžiu. Kartais žmonės net ir paklausia, kokie gal nuosmukiai buvo ar kažkokie įvykiai, kurie pakeitė vienaip ar kitaip gyvenimą. Tai galiu pasidžiaugti, kad karjera visą laiką pas mane ėjo kylančia tiese – ne kreive, bet teise. Iš tiesų mokslinėje karjeroje esu pasiekęs viršūnę.

Mokslinėje karjeroje esu pasiekęs viršūnę.

Ir kaip minėjau, 2008 metais pajutau savyje, kad žinias turiu panaudoti plačiau. Turiu minčių. Turiu galimybes. Niekada nebuvau užsidaręs laboratorijoje, tikrai vykdžiau daug ir projektų – yra ta vadybinė patirtis. Tai būtent ir nulėmė mano pasirinkimą.

– Dirbate Vytauto Didžiojo universitete. Papasakokite apie tai daugiau, kuo užsiimate, ar dėstote, ką dėstote.

– Dirbu Vytauto Didžiojo universitete Žemės ūkio akademijoje, jeigu tiksliau. Vadovauju moksliniam centrui. Dėsčiau Gyvulininkystės technologiją, šį rudenį nebus ši programa vykdoma.

– O verslų ar turit?

– Didelių – ne. 2009 metais turiu įkūręs įmonę, ji buvo įkurta papildomai prie pagrindinio darbo. Kai kiti ieškosi dviejų, trijų darbų per kelis universitetus, aš tiesiog įkūriau viešąją įstaigą, kuri daugiau dalyvauja projektinėje veikloje, vykdome įvairius mokymus, konsultacijas. Bet tai niekada nebuvo pagrindinė mano veikla ir toje įmonėje dirba žmonės, kuriems tai nėra pagrindinė veikla.

– Kaip vadinasi įmonė?

– „Mokslinės paslaugos“.

– Ką po darbo veikiate? Kaip pailsite?

– Lietuvoje yra tokia sistema moksle, pedagoginėje veikloje, kad daugeliu atvejų nėra to laiko „po darbo“. Nėra taip, kad uždarai universiteto duris, septynioliktą, kaip pavyzdys, valandą ir tuo baigiasi darbo diena. Tikrai ne. Grįžus namuose, norint vykdyti kažkokius projektus, papildomai dirbti, prasideda kitas darbo etapas. Grįžti, kažkiek pailsi, atsipalaiduoji, ir vėlgi jungiesi kompiuterį ir dirbi.

Dabar gal paskaitau motyvacines knygas, saviugdos knygas.

– O laiko grožinei knygai ar meškerei randate?

– Dabar mažiau. Grožinių knygų gal išvis rečiau skaitau, dabar gal paskaitau motyvacines knygas, saviugdos knygas, kiek jau to laiko turiu. Bet ir tai negaliu pasigirti, kad turiu tam laiko.

Žvejyba? Na, vieną kitą kartą teko. Gal ne dėl savęs, daugiau dėl vaikų, kadangi labai mėgsta. Teko ne į rimtą, tokią vaikišką išeiti. Bet turėdamas galimybę ir daugiau laiko tą mielai daryčiau, nes vaikystėje, paauglystėje tikrai mėgau žvejoti.

– O gal daržininkyste užsiimate ar ūkį turite?

– Ne, ūkio neturiu. Daržininkyste? Turime nedidelį šiltnamį prie namų. Bet, deja, irgi dabar nėra tiek laiko, kiek norėčiau tam skirti. Taip, būdavo laikas ir patys užsiauginam ir tuos pomidorų daigus, ir agurkų daigus. Dabar kadangi laiko mažiau, nusiperkam iš kitur.

Bet sava daržovė, kai gali nusiskinti šiltnamyje, skoninėmis savybėmis, šviežumu yra nepalyginama su tuo, ką mes prekybos centruose nusiperkam, ar galų gale turguose. Vis tiek – sava daržovė, išauginta be trąšų, sveika. Ir tas skonis, kai nusiskini ir suvalgai už kelių minučių, visiškai kitoks.

Šis interviu yra naujienų portalo 15min specialiai 2020 m. Seimo rinkimams skirto interviu ciklo „Už ką balsuoti?“ dalis. Tai yra naujienų portalo 15min Aktualijų skyriaus žurnalistų parengta medžiaga ir ji nėra finansuojama politinių partijų, Vyriausiosios rinkimų komisijos ar kitų šaltinių. Projektui kalbinami didžiųjų politinių partijų sąrašų lyderiai, kurių interviu 15min portale publikuojami kiekvieną sekmadienį ir pirmadienį. Jau parengtus interviu galite skaityti čia: „Už ką balsuoti?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius