-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 01 /14:07

Pokalbių išklotinė: R.Malinauskas spaudė, o K.Trečiokas ir A.Butkevičius žadėjo padėti

Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas pernai rudenį ragino Vyriausybę greičiau priimti nutarimą dėl kurortinių zonų, sakydamas, kad šis dokumentas padėtų savivaldybei teisminiame procese, rodo pokalbių išklotinės.
Ričardas Malinauskas
Ričardas Malinauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokius raginimus R.Malinauskas išsakė rugsėjo 21 dieną telefonu kalbėdamas su aplinkos ministru Kęstučiu Trečioku ir ūkio ministru Evaldu Gustu.

K.Trečiokas „davė komandą“

„Dėl šito nėra jokių pastabų, nes jis visiem tinkamas, nes reglamentavimų yra kitose tvarkose ir taip kiti teisės aktai numato tą visą reglamentuoja. Mum dabar teismui reikalingas būtų “, – aplinkos ministrui sakė meras.

Į tai K.Trečiokas atsakė pažadu „tuoj duoti komandą“.

Į tai K.Trečiokas atsakė pažadu „tuoj duoti komandą“.

„(...) mums šį penktadienį yra teismas, kur savivaldybė dalyvauja ir kuriame išsispręstų vienas iš klausimų, jeigu būtų tas nutarimas priimtas“, – po kelių minučių kalbėjo meras telefonu ūkio ministrui.

„Ūkio ministerijos reikalingas pritarimas ir norim, kad įtrauktų vieną iš to nutarimo punktų svarstyti šiam Vyriausybės posėdy. Reikia tik sutikti, neprieštarauti, kad jis būtų įtrauktas“, – ragino Druskininkų meras.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Evaldas Gustas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Evaldas Gustas

Į tai E.Gustas atsakė, kad jis „niekada neprieštarauja tokiems dalykams“, bet pabrėžė, kad projektą turi teikti K.Trečiokas.

Šis pokalbis yra Seimo Antikorupcijos komisijai pateiktose išklotinėse, kurias matė BNS.

Vyriausybės nutarimas dėl kurorto zonų reglamentavimo atsisakymo buvo priimtas praėjus dviem dienoms po aprašytų pokalbių, rugsėjo 23 dieną.

Ministrų kabineto posėdžio dieną R.Malinauskas apie nutarimo galimą įtaką „bylai“ kalbėjosi ir su advokatu Pranu Makausku, kuris atstovauja namo Vijūnėlės parke savininkui Žilvinui Poviloniui civilinėje byloje.

„Šiandien Vyriausybėje turėtų tą nutarimą priimti, būtent dėl tų punktų, lyg tai gavau informaciją, kad svarstys“, – advokatui sakė meras.

„O, čia būtų, čia būtų gera naujiena čia būtų bylai“, – atsakė advokatas.

„Lyg tai, kaip ir“, – atitarė meras.

R.Malinauskas patvirtino, kad P.Makauskas bylose yra atstovavęs ir jam.

Po Vyriausybės posėdžio R.Malinauskas aplinkos ministrui K.Trečiokui nusiuntė žinutę: „LABA VAKARA. AČIŪ JUMS LABAI“.

Vyriausybės nutarimą spalio mėnesį teismas įvertino kaip papildomą motyvą atmesti prokuratūros skundą, kuriame ji ginčijo namo Vijūnėlės parke statybų teisėtumą.

Prokuratūra teigia, kad šių pokalbių negalima vertinti kaip nusikaltimo, ir R.Malinausko elgesį pasiūlė įvertinti Vyriausios tarnybinės etikos komisijai bei Seimo Antikorupcijos komisijai.

A.Butkevičius žadėjo paraginti

Supratau. Tai gerai. Aš paraginsiu tada, – atsakė ministras pirmininkas.

Išklotinės rodo, kad apie Vyriausybės nutarimo priėmimą meras telefonu taip pat yra kalbėjęs su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir Vyriausybės kancleriu Alminu Mačiuliu.

„Šitas (nutarimas) tik tai išėjo iš Teisingumo ministerijos ir dabarties turi Aplinkos ministerija teikti Vyriausybei, tik neaišku, kaip jie ten susisuks per kiek laiko“, – premjerui sakė meras.

„Supratau. Tai gerai. Aš paraginsiu tada“, – atsakė ministras pirmininkas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

R.Malinauskas, Seimo Antikorupcijos komisijoje išgirdęs stenogramos ištrauką, sakė nesąs įsitikinęs jos tikrumu.

„Reikėtų man ją išgirsti, o ne vien tik skaityti“, – sakė jis.

Meras taip pat tikino niekada neneigęs, jog tokie pokalbiai buvo, ir tvirtino tai daręs dėl savivaldybės interesų.

Po posėdžio žurnalistams komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius sakė, jog byloje buvo identifikuoti „konkretūs asmenys, susiję su skubotu Vyriausybės nutarimo parengimu“ ir nepaisant to, jog ikiteisminis tyrimas nutrauktas, liko neatsakytų klausimų dėl galimų tarnybinių, etikos pažeidimų, viešų ir privačių interesų konflikto.

Anot jo, medžiagą vertinsianti komisija ją taip pat perduos „atsakingiems pareigūnams įvertinti savo pavaldinių veiksmus“.

„Posėdyje buvo kalbama apie tai, kad buvo rūpinamasi (statybomis), mokami pinigai ir lygiagrečiai rūpinamasi Vyriausybės nutarimu, kuris tokio rūpesčio kontekste pateko į teismą tą dieną, kai buvo įkeltas į teisės aktų registrą. Komisijos išvadose tai atsispindės“, – sakė jis. – Aš atsakymų negavau, o kiti kolegos savo nuomonę suformuluos svarstant išvadas“.

V.Gailiaus nuomone, R.Malinausko asmeninį suinteresuotumą įrodo „pokalbių intensyvumas ir dažnumas“.

Ikiteisminiame tyrime dėl galimo neteisėto poveikio priimant Vyriausybės nutarimą R.Malinauskas ir K.Trečiokas buvo apklausti specialiaisiais liudytojais. Specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti. Premjeras buvo apklaustas paprastu liudytoju.

Teisėsauga antradienį paskelbė nutraukusi šį tyrimą, bet pažadėjo aiškintis pinigų, kuriais pirktas vadinamasis Vijūnėlės dvaras, kilmę.

VIDEO: Vijūnėlės dvaro skandalas: kaip viskas vyko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius