-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 14

Pokyčiai Šnipiškėse su statybų prieskoniais: remontuoja kelias gatves, tvarko Senvagę, dygsta daugiabučiai

Vilniaus centre, keli žingsniai už savivaldybės pastato, atsiveria kitas pasaulis: kai kurios gatvės niekada nematė asfalto, dalis namų apleisti, kiti medinukai gyvenami, tuščios erdvės apaugusios medžiais. Tačiau ši vieta irgi keičiasi. Gal ne visiems patinka, tačiau Šnipiškėse vienas po kito dygsta nauji pastatai, o dabar imtasi ir viešųjų erdvių – remontuojama gatvė, tiesiami dviračių takai.
Vilniaus Šnipiškėse tvarkoma Neries Senvagė
Vilniaus Šnipiškėse tvarkoma Neries Senvagė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasivaikščioti po Šnipiškių dalį, vadinamą Skansenu, dabar yra tas pats, kas ateiti į bet kokią statybų aikštelę. Riaumoja ekskavatoriai, važiuoja smėlio pilni sunkvežimiai, kyla dulkės einant dar neremontuota ar kaip tik šiuo metu remontuojama gatve.

Tvarko Giedraičių gatvę

Tuoj už Vilniaus savivaldybės pastato uždaryta ir visiškai iškasta Giedraičių gatvė. Eismas joje kol kas draudžiamas, dirba kelininkai, o pabaigus čia bus galima važiuoti tik viena kryptimi – savivaldybės link. Tačiau pastebima, kad uždarius šią gatvę aplink ypatingų spūsčių nesusidarė, todėl savivaldybės atstovai linkę manyti, kad šia gatve važiuodavo ne vietos gyventojai, o tie, kurie tokiu būdu bandė apvažiuoti kamščius Geležinio Vilko gatvėje.

Netoliese po dvejų metų miestas žada atnaujinti, o dalyje teritorijos nutiesti naujai dviejų eismo juostų Kernavės gatvę: bus paklota nauja asfalto danga, įrengtas naujas dviračių ir pėsčiųjų takas, atsiras dvi sankryžos, nauji želdiniai, viešojo transporto stotelės. Rekonstrukcijai savivaldybė skirs daugiau kaip 2,1 mln. eurų, likę daugiau nei 1,6 mln. eurų – iš ES investicijų programos. Nauja gatve Šnipiškių gyventojai ir per jas važiuojantys vilniečiai galės naudotis 2021 metų pavasarį. Ši gatvė tęsis nuo Lvovo iki Žalgirio gatvių.

Sauliaus Žiūros nuotr./Šnipiškių Kernavės gatvės laukia didžiulė rekonstrukcija
Sauliaus Žiūros nuotr./Šnipiškių Kernavės gatvės laukia didžiulė rekonstrukcija

Pastatai aplink šias gatves – įvairūs. Vieni seni, apleisti, negyvenami, laukiantys, kol kas nors juos įsigis ir pavers dar vienu daugiabučiu ar stikliniu biurų pastatu. Kiti – mediniai, prižiūrimi, tvarkomi. Kai kuriuose sklypuose jau suplanuoti nauji namai. Tarkim, Kintų gatvėje iškils kotedžų tipo namas. Taip pat – bus sutvarkyta viešoji erdvė, kurioje ketinama pastatyti ir apžvalgos bokštą. Čia buvusius metalinius garažus jų savininkai jau išgabeno, sutvarkytos ir buvusios paliktos šiukšlės.

Daugėliškių gatvėje taip pat vyksta statybos – statomas daugiabučių namų kvartalas K17. Kitąpus tos pačios gatvės „Vilniaus vandenys“ tvarko vandentiekį ir prijungia prie jo namus. Šioje miesto dalyje dar nesunkiai galima rasti lauko tualetą.

Vilniaus sav. nuotr./Skvero tarp Kintų ir Giedraičių g. sutvarkymo vizualizacija
Vilniaus sav. nuotr./Skvero tarp Kintų ir Giedraičių g. sutvarkymo vizualizacija

Beje, anot „Vilniaus plano“ architekto Pauliaus Jonio, Daugėliškių gatvė buvo grįsta akmenimis, tad svarstoma, galbūt ir ateityje išliks dalis tokio grindinio.

Senvagės paslaptys

Kirtus Žalgirio gatvę Linkmenų gatvėje prasideda pačios tikriausios gatvės statybos. Tiesa, ne naujų pastatų. Čia jau po metų bus pabaigtas Neries Senvagės slėnio sutvarkymo projektas.

„Istorija čia tokia, kad ši teritorija buvo vandens telkinių dugne, viskas užlieta iki Šnipiškių šlaitų, tokia plati upė tekėjo. Ji slūgo slūgo ir liko tik ta tokia upelė Neris, o senvagėje liko virtinė ežeriukų, kurie tyvuliuoja čia, toliau Ozo parke“, – pasakojo P.Jonys.

Drėgmės visoje šioje teritorijoje netrūksta. Galima tai matyti ir prie Neries, kur šiuo metu nuomojamos baidarės netoli Baltojo tilto – ten net pakrantės takas nutrūksta, kadangi toje vietoje trykšta šaltiniai.

O Šnipiškėse Senvagės teritorijoje daugybę metų veikė karjerai. „Čia šlaituose buvo smėlio, žvyro, molio. Kadangi Šnipiškėse dirbo daug amatininkų, jiems čia ir kastas molis“, – pasakojo architektas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Šnipiškėse tvarkoma Neries Senvagė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Šnipiškėse tvarkoma Neries Senvagė

Iki 2020 m. slėnyje bus įrengta nauja rekreacinė zona su dviračių ir pėsčiųjų takais, vaikų žaidimų aikštelė, lauko kavinė ir viešasis tualetas. Projekte numatyta ir dviračių bei pėsčiųjų takų jungtis nuo Neries upės iki prekybos centro „Ozas“, kuri drieksis 3,6 km. „Čia atrodo, kad vietos daug, bet šalia yra VGTU sklypas, dar kažkoks, tad erdvė tokia linijinė. Todėl vietomis dviračių takai eis virš ežeriukų – bus pantonai. Tai išplės gamtinį pažinimą šios vietos“, – kalbėjo P.Jonys, kuris yra vienas iš šio projekto autorių.

Medinės terasos virš ežerėlių

Kol kas čia keičiami vamzdynai, todėl vieta ties A.Gustaičio aviacijos institutu primena tikrų tikriausią statybos aikštelę, kurioje po lietaus turėtų klimpti kojos. Tačiau kai kur jau ryškėja dviračių takų kontūrai, vietomis takai net eis virš vandens telkinių.

Daugeliui žinomi unikalūs Senvagės vandens telkiniai bus irgi atnaujinti: ketinama įrengti laiptus ir medines terasas, atsiras aktyvaus laisvalaikio zona su universalia sporto aikštele, petankės (rutulinio) aikštele ir lauko treniruokliais, uždara šunų treniravimo aikštelė, bus apšviesta, sutvarkyti želdinai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Šnipiškėse tvarkoma Neries Senvagė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Šnipiškėse tvarkoma Neries Senvagė

Anot savivaldybės, įrengus infrastruktūrą, čia atsiras erdvė rekreacijai ir gyventojų laisvalaikiui. Iš viso į Senvagės slėnio atnaujinimo projektą bus investuota daugiau kaip 920 tūkst. eurų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, Vilniaus miesto savivaldybės ir Vyriausybės lėšų.

„Šis Senvagės kompleksas susijungs su Japonišku sodu, tai bus vientisas, gražus darinys“, – apie projektą sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Svarbiausia, kad šis darinys jungs daug rajonų – taip yra darniuose miestuose, kaip Melburne, Kopenhagoje, Amsterdame, – sakė Vytautas Lelys.

„Svarbiausia, kad šis darinys jungs daug rajonų – taip yra darniuose miestuose, kaip Melburne, Kopenhagoje, Amsterdame. Jie visi turi tokias erdves, kai šalia dviračių takas, o aplinkui išvysto tokią žalią jungtį, iš vieno rajono į kitą gali važiuoti dviračiu, todėl tarnauja ne tik rekreacijai, bet ir mobilumui“, – antrino ir Vilniaus savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyriaus patarėjas Vytautas Lelys.

Naujoji Senvagės vieša erdvė su medinėmis terasomis ant vandens, mažosios architektūros elementais bei informaciniu stendu kartu atliks ir edukacinę funkciją gamtosauginiu aspektu – suteiks informaciją lankytojams apie ledynmečiu susiformavusią Neries senvagę, apie kurios atsiradimą galbūt nedaugelis galėtų papasakoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius