Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 18 /12:34

Policija ir vaiko teisių sargai ieško dingusios visos šeimos – trys vaikai nelanko mokyklos

Penktadienio rytą informuota, kad policija Vaiko teisių apsaugos tarnybos prašymu ieško šeimos su trimis vaikais. Molėtų rajono Joniškio seniūnas teigia, kad šeima ieškoma labiausiai dėl to, kad vaikai nelanko mokyklos.
Smurtas prieš vaikus
Vaikai, Asociatyvi nuotr. / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Kaip informuoja BNS, Utenos apskrities policija penktadienį pranešė, kad sulaukė Utenos apskrities vaiko teisų apsaugos skyriaus prašymo dėl 1982 metais gimusio vyro, kurio deklaruota gyvenamoji vieta yra Kupiškio rajone, 1988 metais gimusios moters, kuri gyvenamąją vietą deklaravusi Latvijoje, bei jų nepilnamečių vaikų, gimusių 2009, 2011 ir 2017 metais.

Šeimos prašoma ieškoti kaip dingusios be žinios, nors vaikų gyvenamoji vieta deklaruota Latvijoje. Pranešta, kad naujausia žinoma faktinė gyvenamoji šeimos vieta buvo Molėtų rajone, Paprūdės kaime.

Pareigūnai nebuvo įleisti

Paprūdės kaimas priklauso Joniškio seniūnijai. Seniūnas Rimantas Verbalis 15min teigė, kad šeima Paprūdėje gyveno nuo 2017 metų ir Joniškyje lankė mokyklą. Šeima glaudėsi pas senelius – vyro motiną.

Šeimai mokykla nepatiko, todėl jie kuriam laikui persikėlė į Dusetas Zarasų rajone. Nuo 2018 metų, seniūno žiniomis, vaikai lankė mokyklą ten ir gyveno iki pernai kovo mėnesio.

„Vėliau jie išsideklaravo, tarsi vyktų gyventi į Latviją, tačiau buvo pastebėti Paprūdėje, pas tuos pačius senelius. Manoma, kad gyvena ir mokyklos nelanko. Tai ir yra didžiausia problema. Be to, kai nedeklaruota gyvenama vieta, tai ir gydymo paslaugos vaikams nepriklauso, nėra socialiai drausti“, – komentavo seniūnas.

Seniūnas minėjo, kad neseniai lankėsi vyro mamos namuose kartu su policija, kuri ieškojo dingusios šeimos. Pareigūnai nebuvo įleisti. Pasakyta, kad jie čia negyvena.

Seniūnas teigia, kad vaikai iš esmės nėra apleisti ar skriaudžiami, tačiau jie privalo lankyti mokyklą: „Atrodo guvūs linksmi. Vyriausias jau turėtų būti trečiokas, o dar pirmos klasės nebaigęs.“

Seniūnas taip pat nežino, iš ko gyvena šeima. Aišku yra tik tai, kad vyro mamos sodyboje stovi daug automobilių: „Gal kokią įmonę turi, gal parduoda.“

Taip pat R.Verbalis paminėjo, kad šeima su Latvija greičiausiai neturi nieko bendro. Jie tiesiog išsiregistruodami iš Paprūdės nurodė, jog išvyksta į užsienį. Taip pat nurodė ir išvykimo šalį – Latviją.

Mano, kad slepia vaikus

„Gavome informaciją, kad vaikai nelanko mokyklos. Specialistai lankėsi šeimoje, aiškinosi situaciją su mama, bet su vaikais pabendrauti nepavyko, nes mama prie jų neprileido“, – BNS sakė Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė Irena Gaigalienė.

Šeimai buvo nustatytas pirmasis grėsmės lygis, skirta kompleksinė pagalba, siekiant grąžinti vaikus į mokyklą.

Specialistai šeimos pasigedo ketvirtadienį, kai pasitarime konstatavo, kad ji nepriima pagalbos, ir nusprendė vykti į jos namus.

„Namuose buvo tik močiutė, vyro mama. Ji sakė nežinanti, kur yra išvykęs jos sūnus su vaikais“, – kalbėjo I. Gaigalienė.

„Mes manome, kad jie yra Lietuvoje, tačiau jie slapsto vaikus ir neleidžia vaikų į ugdymo įstaigą“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius