Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 24

Policija laikosi savo: draudimo rūkyti balkonuose nesilaikančių žmonių nebus kaip bausti

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis teigia, kad Seimo planai įteisinti draudimą rūkyti balkonuose policiją užvers bereikalingu darbu ir sukurs situaciją, kai draudimas yra, bet beveik niekas jo nepaiso. Tuo metu sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigia, jog niekas ir nesakė, kad bus lengva – teigiamų poslinkių esą bus, bet ne iškart.
Rūkymas
Rūkymas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Trečiadienį Seimo sveikatos reikalų komitete įvairių institucijų atstovai apsikeitė nuomonėmis apie Seime svarstomą siūlymą drausti rūkyti balkonuose, terasose, vaikų žaidimo aikštelėse, lauko kavinėse ir kitose vietose.

Viešosios policijos vadovas sakė pritariantis visiems draudimams, išskyrus rūkymą balkonuose: „Mes gyvenam teisinėje valstybėje. Už šio įstatymo pažeidimus numatyta administracinė atsakomybė ir nei Administracinių nusižengimų kodekse, nei pačiame kontrolės įstatyme nėra parašyta, piktybiniai ar nepiktybiniai pažeidimai. Yra parašyta, kad pažeidimas, vadinasi, yra atsakomybė.“

Anot jo, problema tame, kad žmonės labai dažnai nesusitaria, o tuomet į procesą privalo įsijungti teisėsauga, skirti baudas, bet tai iš esmės nekeičia situacijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Akelaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Akelaitis

„Bus formalus draudimas, už kurį numatyta atsakomybė. Užfiksuoti pažeidimo, kad už jį būtų galima patraukti atsakomybėn, nebus galimybių. Policija nenufotografuos, kad devintame aukšte kažkas rūko. Bus skundas, bus tyrimas – eikvojami resursai, siekiama įrodyti smulkmena iš esmės. Drįsčiau pasakyti, kad smurtiniai, turtiniai nusikaltimai yra reikšmingesni negu rūkymas balkone“, – teigė viešosios policijos vadovas.

Drįsčiau pasakyti, kad smurtiniai, turtiniai nusikaltimai yra reikšmingesni negu rūkymas balkone.

Anot jo, draudimas sukurs žmonių lūkestį, kad tai bus kontroliuojama.

M.Akelaitis sako, kad policija prieš draudimą pasisako ne todėl, kad tai sunku fiksuoti ir įrodinėti, tačiau jis laikosi nuomonės, kad taip bus priešinama visuomenė – žmonės ieškos teisinių kelių spręsti elementarioms žmogiškoms problemoms.

Policijos atstovas svarstė, kad draudimo galėtų laikytis apie 10 proc. pratusiųjų rūkyti balkonuose, o likę tai darys toliau, todėl nors draudimas bus, jis bus nevykdomas.

Vilniaus miesto administracijos atstovas Gintaras Lekeckas sakė, kad pati idėja sudaryti kuo nepalankesnes sąlygas rūkantiems, yra gera, tačiau priemonės neduos efekto.

„Nes nebus pakankamai pajėgumų nei policijai, nei savivaldybei, užtikrinti tokio draudimo laikymosi. O tais atvejais, kai turėsime tai kontroliuoti, bus sunku surinkti įrodymus apie tokį pažeidimą padariusius asmenis“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė aiškino esanti įsitikinusi, jog draudimas ilgainiui duotų naudos: „Jeigu po kelerių metų dar 10 procentų žmonių nustos tai daryti, jau bus 20 proc., gal tas įstatymas atves mus į tai, jog mes nustosime tai daryti.“

Sveikatos apsaugos viceministras A.Šešelgis posėdyje sakė, jog niekas ir nesitiki, kad tai bus lengva įgyvendinti. Jis pateikė Švedijos pavyzdį, kuri prieš 25 metus uždraudė smurtą prieš vaikus ir tai davė vaisių tik per daugybę metų, o ne iškart.

Anot jo, SAM pritaria pataisoms, ministerija laikosi pozicijos, kad nerūkymo zonas reikėtų praplėsti.

„Žmonės, kurie yra pasirinkę rūkymą, turi derintis prie nerūkančių“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovas Rokas Daknys komitetui teigė, kad pasaulyje toks draudimas galioja tik Latvijoje: ten galioja praktika, kad kai bent vienas iš daugiabučio gyventojų pateikęs skundą prieš rūkantį asmenį, to namo balkonuose rūkyti draudžiama.

„Daugiau praktikos dėl balkonų nėra, bet Suomijoje bendrijos lygmeniu sprendžiamas tas klausimas“, – sakė jis.

Tabako gamintojų „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų vadovas Gintaras Kalinauskas posėdyje sakė, kad įmonė yra nusprendusi ateityje nebegaminti įprastinių cigarečių.

Jis aiškino pritariantis projekto tikslui kurti Lietuvą be tabako dūmų, tik pasirinktos priemonės neatrodo tinkamos.

Anot jo, Teisingumo ministerija yra pateikusi raštą Vyriausybei, kuriame teigiama, kad pataisos prieštarauja Konstitucijai.

Įmonės atstovas svarstė, kad taikant užsienio valstybių patirtį būtų galima to kontrolę patikėti namo bendrijai, taip pat lauko kavinių savininkams palikti spręsti dėl to, ar jie sudaro sąlygas naudoti tabako gaminius, ar ne.

Jis pabrėžė, kad bedūmiai tabako gaminiai nesukelia pasyvaus rūkymo žalos.

Pagal svarstomą įstatymo projektą, siūloma drausti vartoti tabako gaminius daugiabučių namų balkonuose ir terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui, dengtose viešojo transporto stotelių vietose (paviljonuose), vaikų žaidimo aikštelėse bei vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis (prie lauke esančių stalų, pavėsinėse, kituose lauko įrenginiuose), išskyrus rūkymui skirtose vietose.

Taip pat – laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai.

Pagal projektą, pastato priežiūra užsiimantys fiziniai ar juridiniai asmenys privalėtų užtikrinti, kad tabako dūmai iš patalpos, kurioje rūkoma, nepatektų į kitas patalpas.

Projekto iniciatoriai – LVŽS atstovas Tomas Tomilinas ir „socialdarbietis“ Antanas Vinkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius