-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 03

Policija neigia iš Seimo tribūnos paskleistas abejones: L.Stankūnaitė ir jos dukra – gyvos ir sveikos

„Prašau man ir visuomenei atsakyti, kad mūsų visų taip mylėta ir daug mėnesių sergėta mergaitė yra gyva ir sveika. O jei ji, atplėšta nuo artimųjų, apsiimta saugoti, galimai yra mirusi, nužudyta, prašau tai pripažinti ir prisiimti atsakomybę, bet svarbiausia, jei tai nėra besisielojančių žmonių įtarimai ir pasakyti, kur yra mergaitės kapelis“, – iš Seimo tribūnos atsiimdama Laisvės premiją šiemet sausio 13-ąją kalbėjo disidentė Nijolė Sadūnaitė. Policijos atstovai 15min patvirtino, kad Laimutė Stankūnaitė kartu su dukra yra gyva ir sveika.
Laimutė Stankūnaitė su dukra
Laimutė Stankūnaitė su dukra / Nuotr. iš „YouTube“

Tuos pačius klausimus, kaip ir N.Sadūnaitė, trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme kėlė ir Laimutę Kedienę palaikyti susirinkę žmonės, deja, pati mergaitės močiutė su žiniasklaida nebendravo.

„Kai iš aukščiausios tribūnos buvo paklausta, ar gyva, o visur tyla, tik tyla. Kur ji yra, kaip mergaitė gali eiti į mokyklą, juk ją matytų ne tik bendraklasiai, visa mokykla, visi mokytojai“, – svarstė susirinkę senjorai.

Šį klausimą 15min uždavė Policijos departamento atstovui Ramūnui Matoniui. Šis patvirtino, kad tiek L.Stankūnaitė, tiek jos dukra yra gyvos, sveikos ir tebesaugomos.

„Šie du asmenys (motina ir dukra) yra toliau saugomi, joms taikomos apsaugos nuo nusikalstamo poveikio priemonės, vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso ir kriminalinės žvalgybos dalyvių, teisingumo ir teisėsaugos institucijų pareigūnų apsaugos nuo nusikalstamo poveikio įstatymu. Detalės sudaro valstybės paslaptį, todėl jų atskleisti negalime“, – sakė R.Matonis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Anot jo, mergaitė ir jos motina yra saugomos, kaip asmenys, dalyvaujantys baudžiamajame procese. Jos abi yra pripažintos nukentėjusiomis Šiaulių apygardos teisme tebesitęsiančioje vadinamojoje Garliavos byloje, ji pradėta nagrinėti 2016 metų vasarį.

Ši byla iškelta dėl neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, mirusiojo atminimo paniekinimo, šmeižimo, trukdymo antstolio veiklai, viešo raginimo smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą, grasinimo nužudyti. Byloje kaltinimai pateikti vienuolikai asmenų. Artimiausias posėdis vyks kovo 5 dieną.

Gyvena užsienyje

Motina su dukra saugoti pradėtos po 2009 metų rudenį įvykusių žudynių Kaune, kai L.Stankūnaitės buvęs sugyventinis Drąsius Kedys nušovė Joną Furmanavičių ir L.Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę.

Paskutinį kartą L.Stankūnaitė viešumoje nuskambėjo 2017 m. sausio pabaigoje, tuomet ji nuotoliniu būdu liudijo būtent minimoje byloje.

Moteris tada prisiminė, kaip 2012 metų birželį ji su dukterimi ir advokatu atvyko į kavinę Kaune papietauti ir pastebėjo, kad yra slapta filmuojama. Kad buvo sekama, ji matė ir lankydamasi pas antstolę, pajūryje.

Tuo pačiu ji teigė gyvenanti užsienyje, atskirta nuo artimųjų, slėpdama savo tapatybę, turinti laikytis tam tikrų saugumo reikalavimų. L.Stankūnaitė tvirtino taip gyvendama nesijaučianti visaverčiu žmogumi.

Ankstesnė žinia apie mergaitę ir jos motiną buvo pasiekusi dar prieš metus, 2016-ųjų pradžioje L.Stankūnaitė išplatino viešą laišką, kur prašė paaukoti pinigų profesionaliems advokatams pasisamdyti.

„Labai norėjau likti Lietuvoje, tačiau dėl kai kurių žmonių tolesnis mano ir dukrelės gyvenimas čia tapo nebeįmanomas. Padedama visų Jūsų, kurie netikėjo vienos šeimos narių sukurta istorija, kuriems rūpėjo faktai, o ne paklaikusios minios reikalavimas visam laikui iš manęs atimti dukrą, šiuo metu džiaugiuosi visaverčiu gyvenimu – gyvenu kartu su savo dukrele“, – laiške dėstė ji.

Netrūko dramų

Nuo pat pradžių, kai 2012 m. gegužės 17 d. dukra buvo grąžinta L.Stankūnaitei, dėl jų apsaugos netrūko dramų.

Praėjus pusmečiui nuo mergaitės paėmimo policija informavo visuomenę, kad abi jos gyvena normalų, įprastą mamos ir dukters gyvenimą.

„Mergaitė tęsia mokslus mokykloje, lanko norimus užklasinės veiklos būrelius, pramogauja ir bendrauja su klasės draugais ir kitais bendraamžiais“, – buvo rašoma policijos išplatintame pranešime.

Tačiau jau 2013 kovą L.Stankūnaitė paskelbė esanti nepatenkinta ją saugančiais pareigūnais ir norinti atsisakyti valstybės apsaugos. Šia žinute ji pasidalino socialiniame tinkle „Facebook“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laimutė Stankūnaitė su apsauga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laimutė Stankūnaitė su apsauga

„Šio įrašo tikslas išsakyti savo baimę, nes nepasitikiu Lietuvos Kriminalinės policijos biuru. Bijau. Kiekvieną kartą bijau. Esu ne kartą prašiusi atsisakyti apsaugos ir to jie man neleidžia padaryti motyvuodami, kad man nesaugu, kad mane kažkas nužudys, ar kažkas panašaus. Aš ir mano dukra negalime gyventi tokioje kankynėje“, – rašė L.Stankūnaitė ir pareiškė norinti emigruoti.

Be to, ji kreipėsi į Policijos departamentą prašydama panaikinti jai ir jos dukrai taikomą apsaugą. Šis prašymas tuomet buvo atmestas.

Tuometis Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis sakė, kad L.Stankūnaitės prašymas netaikyti jai apsaugos negali būti patenkintas, nes policija turi pakankamai informacijos apie motinai ir dukrai kylančią grėsmę.

Maždaug po poros savaičių nuo šio konflikto tarp pareigūnų ir L.Stankūnaitės įvyko susitaikymas, pranešta, kad pagal moters pageidavimus jos apsaugos sąlygos liberalizuotos.

Tačiau jau tų pačių metų rugpjūtį paskelbta, kad L.Stankūnaitė su dukra visgi išvyko gyventi iš Lietuvos. Jos užsienyje gyvena iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius