-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 27

„Policija nemėgsta tirti tokių bylų“: pinigų plovėjų medžiotojas paaiškina lietuvių gaujos sėkmę Britanijoje

Buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovo pavaduotojas Mindaugas Petrauskas 15min sutiko papasakoti apie pinigų plovimo schemas, grupuotes, jų uždarbius ir kodėl visame pasaulyje pareigūnai nemėgsta tirti tokių bylų.
Mindaugas Petrauskas
Mindaugas Petrauskas, „Amlyze“ finansinių nusikaltimų prevencijos skyriaus vadovas / Skirmanto Lisausko nuotr. / 15min

Kovo mėnesio pradžioje 15min kartu su BBC parengė ir publikavo medžiagą apie vieną didžiausių pinigų plovimų bylų Jungtinės Karalystės istorijoje. Joje minima ir daugiau kaip 30 lietuvių pavardžių. Apie tai, kaip vyksta pinigų plovimas, kiek uždirba gaujų vadeivos, žemesnės grandies nariai, kodėl pareigūnams sunkiai sekasi tirti tokias bylas, 15min žurnalistas kalbasi su Mindaugu Petrausku – dabar įmonėje „Amlyze“ užimančiu finansinių nusikaltimų prevencijos skyriaus vadovo pareigas.

– Kas yra PVM grobstymas? Kaip tai veikia?

– Kalbant paprastai, „dingęs prekeivis“ tai yra tiesiog dingusi įmonė, kuri turi susimokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Schema paprasta – yra pirkimo–pardavimo sandoriai tarp trijų, keturių, penkių ar šešių įmonių. Vienai iš jų atsiranda prievolė sumokėti PVM mokestį, bet jis sumokamas ne iš karto, jis dažniausiai sumokamas vėliau. Skirtingose šalyse gali būti skirtingi terminai. Paskutinė įmonė, kuri nusipirko tą daiktą ir jį išveža iš Lietuvos į kitą šalį, įgyja teisę susigrąžinti PVM mokestį.

Aš nieko nežinau, mane pasiėmė vyrukai, gražiai aprengė, nuprausė ir nuvedė į banką.

Pvz., vieni už milijoną įsigiję prekes, įgauna teisę susigrąžinti 200 tūkst., o ta įmonė, kuri turi sumokėti 200 tūkst. – dingsta. Jų vadovas, pasirodo, pasikeitė neseniai, neturintis gyvenamosios vietos, galbūt teistas, o galbūt net ne Europos Sąjungos pilietis. Net jei jį randi, jis pasako: aš nieko nežinau, mane pasiėmė vyrukai, gražiai aprengė, nuprausė, nuvedė į banką ar prie kompiuterio. Atsidariau sąskaitas, įsigijau akcijas, gavau iš jų 100 eurų ir daugiau nieko apie tai nežinau. Taip maždaug atrodo įprastinė schema.

– Kokių tipų būna pinigų plovimas?

– Labiausiai paplitęs pinigų plovimas – kai imituojama prekyba. Yra asmuo, turintis daug įmonių. Taip pat dar yra kitas asmuo, kuris turi dar daugiau įmonių ir sąskaitų. Tarkim, norint praplauti milijoną, reikia 5 tūkst. įnešti į bankomatą, tada 15 tūkst. duoti savo bendrininkui. O jis po truputį įneša. Ir taip dalis tos sumos ateina į legalų verslą. Jie tada prekiauja tarpusavyje, pvz., vienas jų parduoda IT paslaugas, kitas – konsultacines paslaugas, statybas ir t. t. Tarsi imituojama teisėta veikla, tačiau niekas nevyksta. Visa veikla vyksta tik popieriuje ir kalbant apie pinigų judėjimą. Ir tokių operacijų atliekama labai daug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius