Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 10

Policija pasitiki 62 proc. gyventojų

Šeši iš dešimties (62 proc.) Lietuvos gyventojų policija pasitiki, daugiau nei pusė gyventojų (58 proc.) jaučiasi saugūs savo gyvenamoje vietovėje, rodo rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai" atlikta apklausa.
Policija
Policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Tyrimas

Nuo 2004 m., kuomet pradėti daryti tokie tyrimai, pasitikėjimas policija išaugo 14 proc. (2004 m. pasitikinčiųjų buvo 48 proc.), o palyginus su praėjusiais metais pasitikinčiųjų skaičius padidėjo 9 proc. (nuo 53 iki 62 proc.), praneša Policijos departamentas.

Per pastaruosius tris metus labiausiai pasikeitė kaimo gyventojų nuomonė – policija labiau pradėjo pasitikėti moterys, vyresni nei 50 metų žmonės rajonų centrų ir mažų miestelių gyventojai, respondentai, kurių šeimos pajamos per mėnesį mažiausios, specialistai ir tarnautojai bei pensininkai. Per metus požiūris į policiją nepakito tik dviejose gyventojų grupėse – moksleivių ir studentų bei vadovų, o visose kitose pasitikinčių policija padaugėjo.

30 proc. apklaustųjų teigia, jog policija nepasitiki. Lietuvos gyventojai nepasitiki policija dažniausiai dėl to, jog mano, kad policija yra susijusi su nusikaltėliais, korumpuota (30 proc.), kad ji blogai dirba (24 proc.). Gyventojai netiki, kad pareigūnai pajėgūs surasti nusikaltėlius, taip pat nepasitiki todėl, kad policija sunku prisišaukti.

Saugiai savo gyvenamoje vietovėje dažniau jaučiasi vyrai nei moterys, jaunesni žmonės, kaimo gyventojai, studentai ir moksleiviai. Nesaugiai savo gyvenamoje vietovėje dažniau jaučiasi moterys, vyresni asmenys, mažesnių Lietuvos miestų gyventojai ir pensininkai. Per paskutinius metus žmonių dalis, kurie jaučiasi saugūs savo gyvenamoje vietovėje, padidėjo 6 procentiniais punktais.

61 proc. apklaustųjų nurodė, kad policijos ir gyventojų santykiai jų gyvenamojoje vietovėje yra geri. Kad gyventojų santykiai su policija yra geri dažniau nurodė tie, kas pasitiki policija (84%), kurie per metus nebuvo nukentėję, vyresni nei 50 metų žmonės, žmonės gyvenantys ne didmiesčiuose, pensininkai. Per paskutinius metus, manančių, kad gyventojų santykiai su policija yra geri, padidėjo 9 procentiniais punktais.

Kas dešimtas (10%) Lietuvos gyventojas mano, kad santykiai su policija jų gyvenamojoje vietovėje yra blogi. Kaip ir anksčiau, taip dažniau atsakė tie, kas per paskutinius metus nukentėjo nuo teisės pažeidimų (28%), arba nepasitiki policija (28%). Santykinai kiek labiau blogus santykius su policija išskyrė jaunimas iki 30 metų (15%) ir bedarbiai (15%).

Apklausa vyko š. m. balandžio 22-29 d. Jos metu apklausta 1000 suaugusių Lietuvos gyventojų (18 m. ir vyresnių).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius